Το σεξ φάρμακο για την ημικρανία

04.03.2013
Σε έπιασε ημικρανία; Ήξερες πως το καλό κρεβάτι μπορεί να δώσει άμεση λύση; Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά απ΄ότι τα φάρμακα.

Πρόσφατη μελέτη Γερμανών επιστημόνων, που παρουσιάζεται στη Βρετανική Daily Mail, υποστηρίζει πως το σεξ έχει αναλγητική δράση κατά του έντονου πονοκεφάλου, ακόμη και της ημικρανίας. Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες δήλωσαν πως είδαν σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων κατευθείαν μετά το σεξ ενώ ένας στους πέντε ανακουφίστηκε εντελώς!

Πώς το σεξ ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο;

Παλαιότερες μελέτες, υποστήριζαν πως το σεξ μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, όμως, τα νέα δεδομένα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Μια πιθανή εξήγηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι πως την ώρα της ερωτικής επαφής ενεργοποιείται η έκκριση ενδορφινών, που αποτελούν φυσικά παυσίπονα και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την αίσθηση του πόνου.

Εκτός αυτού, όπως έχει φανεί από μαγνητικές τομογραφίες, όταν έχουμε πονοκέφαλο παρουσιάζεται δραστηριότητα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, την ίδια δηλαδή περιοχή που ενεργοποιείται και κατά τον οργασμό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την αναλγητική δράση της ερωτικής πράξης κατά της κεφαλαλγίας.

Τι έδειξε η έρευνα

Νευρολόγοι από το Πανεπιστημίο Μίνστερ της Γερμανίας συνέλεξαν στοιχεία από 400 ασθενείς, που υπέφεραν από δύο τύπους κεφαλαλγίας και οι οποίοι ελάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επί διετίας.

Από αυτούς το 33% δήλωσε πως είχε κάνει έρωτα με πονοκέφαλο με περισσότερους από τους μισούς, σε ποσοστό 60%, να δηλώνουν ανακούφιση μετά την ερωτική πράξη.

Οι άνδρες μάλιστα είναι πιο «ευνοημένοι» καθώς επωφελούνται περισσότερο από τις γυναίκες, ανακουφιζόμενοι από τις κεφαλαλγίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες δεν έχουν ελπίδα.

Ποσοστό 13% των γυναικών που υποφέρουν από κεφαλαλγίες βλέπουν κι αυτές το σεξ σαν φάρμακο! Πιο συγκεκριμένα, από αυτές ποσοστό 19% δήλωσαν πλήρη ανακούφιση, 51% μέτρια ανακούφιση και 29% ήπια ανακούφιση.

Οπότε προσοχή γιατί η δικαιολογία "αγάπη μου έχω πονοκέφαλο", δε θα μπορεί πλέον να λαμβάνεται σοβαρά.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα