Πονάκια γένους θηλυκού

08.03.2013
Ο πόνος είναι υποκειμενικός και μη μετρήσιμος αφού εξερτάται από τις αντοχές και την υπομονή του καθενός. Ωστόσο, όπως άλλωστε έχει επιβεβαιώσει κιι η επιστήμη, οι γυναίκες τον βιώνουμε εντονότερα αλλά και συχνότερα!

Αν και οι άνδρες φέρνουν την καταστροφή, ισχυριζόμενοι πως σφαδάζουν κάθε φορά που κάποιο πονάκι εμφανιστεί, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως εμείς οι γυναίκες βιώνουμε εντονότερα τον πόνο κι ας μη το δείχνουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι αφενός η μεγαλύτερη αντοχή αλλά και η υπομονή που έχουμε μάθει να δείχνουμε στον πόνο, που λόγω της φύσης μας, μας «επισκέπτεται» συχνά.

4 πόνοι που σε «επισκέπτονται» συχνά

1. Ημικρανία

Ο πονοκέαφαλος και ειδικότερα η ημικρανία ταλαιπωρεί συχνότερα εμάς τις γυναίκες σε σχέση με τον αντρικό πληθυσμό, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις έχει να κάνει με τις ορμόνες. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο ποσοστό γυναικών παραπονιέται για κεφαλαλγίες και ημικρανίες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου. Και παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα ακριβή αίτια που προκαλούν τις ημικρανίες, η σύνδεσή τους με τις ορμονικές διαταραχές είναι αναμφισβήτητη, κάτι που μας κατατάσσει σε δυσχερέστερη σχέση από αυτή των ανδρών.

2. Πόνοι περιόδου

Κράμπες στην κοιλιά, πόνος στη μέση και στην πλάτη, φούσκωμα και δυσφορία είναι από τα κοινά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό γυναικών. Δε θα μπορούσε λοιπόν, και σε αυτή την περίπτωση να έχουμε τα πρωτεία του πόνου.

3. Πόνος και πρήξιμο στο στήθος

Δε χρειάζεται να έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας για να νιώσεις έντονο πρήξιμο ή και πόνο στο στήθος. Μπορεί να φταίνε τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνεις ή απλά η κατακράτηση υγρών πριν την περίοδο αλλά όπως και να έχει το σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

4. Πόνοι από ψηλοτάκουνα

Όσο κι αν λατρεύεις τα ψηλοτάκουνα, τόσα προβλήματα σου δημιουργούν! Πόσες φορές ένιωσες τις γάμπες να σε «καίνε», τη μέση να πονά και τις πατούσες σου να είναι μουδιασμένες μετά από πολύωρη ορθοστασία με ψηλοτάκουνα; Φυσικά, οι άνδρες γλιτώνουν κι από αυτόν τον πόνο αφού τα παπούτισα τους εκτός από χαμηλά είναι συνήθως πιο άνετα κι ανατομικά σε σχέση με τις δικές σου στενές γόβες.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα