Γλυκοζαμίνη, η Ιαματικη

17.06.2013
Ο λόγος για το αμινοξύ (φυσικό συστατικό) που ανακουφίζει την οστεοαρθρίτιδα, αλλά λειτουργεί και ως αντιγηραντικό, με πλειάδα εφαρμογών.

Από τη Βάσω Μιχοπούλου

Η αποκάλυψη της ευεργετικής δράσης της γλυκοζαμίνης στους ασθενείς με προβλήματα στις αρθρώσεις αναπτέρωσε τις ελπίδες τους για καλύτερη ποιότητα ζωής και απέδειξε πως το φυσικό αυτό αμινοξύ, που παράγεται στον οργανισμό και βρίσκεται στους χόνδρους και στο υγρό των αρθρώσεων, είναι ιδανικός σύμμαχος των τελευταίων.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και σύμφωνα με τις στατιστικές, ενώ πριν από δέκα χρόνια επηρέαζε 1 στα 5 άτομα, σε μια δεκαετία από τώρα αναμένεται να «χτυπήσει» 1 στα 3 άτομα στον γενικό πληθυσμό. Χαρακτηρίζεται ως η οξεία ή χρόνια πάθηση μιας άρθρωσης, η οποία συνοδεύεται από μια σειρά αλλοιώσεων στα ανατομικά στοιχεία της άρθρωσης, με τελική συνέπεια τον περιορισμό της λειτουργικότητάς της. Συχνότερα προσβάλλεται το γόνατο, το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και οι αρθρώσεις των δακτύλων των χεριών, ενώ η πάθηση μπορεί να αφορά τον ώμο, την ποδοκνημική, τον αγκώνα. Ο σχετικός κίνδυνος να οδηγηθεί κάποιος ασθενής με τη νόσο αυτή σε αναπηρία είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, ενώ είναι μεγαλύτερος από αυτόν άλλων παθήσεων που συναντάμε στους ηλικιωμένους. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό και υπάρχει σε αφθονία κυρίως στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό.

«Η λήψη γλυκοζαμίνης βοηθά τον οργανισμό να αναδομήσει κολλαγόνο και να παραγάγει συνδετικό ιστό, μέσω της ενίσχυσης της σύνθεσης πρωτεογλυκανών και της αναστολής της σύνθεσης των πρωτεολυτικών ενζύμων, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπλαση των κατεστραμμένων χόνδρων των αρθρώσεων. Ενισχύει ακόμη την παραγωγή του αρθρικού υγρού. Aναστέλλει επίσης τη δράση λιποσωμικών ενζύμων που καταστρέφουν τον αρθρικό χόνδρο, ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση», εξηγεί ο Δρ. Αντώνιος Αγγουλές, Χειρουργός Ορθοπαιδικός. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, το συστατικό έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην οστεοαρθρίτιδα, ανακουφίζοντας από τον πόνο και βελτιώνοντας τη λειτουργία των αρθρώσεων, αλλά και στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ως συμπληρωματική θεραπεία, στους πόνους των ποδιών, σε αποκατάσταση έπειτα από τραυματισμό στο γόνατο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συγκεκριμένα, προστατεύει τον χόνδρο κατά την άσκηση με βάρη, μειώνει το ποσοστό κατανομής βάρους πάνω στον χόνδρο καθώς και την ανάπτυξη χονδροπάθειας και βοηθά στη θεραπεία για την αρθρίτιδα. Τέλος, συνιστάται από ειδικούς η λήψη γλυκοζαμίνης και κατά τη διάρκεια μετεγχειρητικών περιόδων, αφού μειώνει τον πόνο και επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία ανάπλασης των κατεστραμμένων συνδετικών κυττάρων. Οι έρευνες για τη δράση της συνεχίζονται.

Απολύτως ασφαλής
Η γλυκοζαμίνη δεν είναι στεροειδές και δεν φαίνεται να έχει αντενδείξεις στη χρήση της ως φαρμάκου για την ανάπλαση των συνδέσμων και την επαναφορά της κινητικότητας. Σε αντίθεση, μάλιστα, με άλλα φάρμακα που έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, δείχνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Η γλυκοζαμίνη χρησιμοποιείται συχνά μαζί με χονδροϊτίνη ή και με άλλα συστατικά που έχουν ρόλο κατά της οστεοαρθρίτιδας, όπως η βιταμίνη C, το MSM, το μαγγάνιο, η αλόη βέρα κ.ά. Σύμφωνα με έρευνες, ο συνδυασμός γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τη γλυκοζαμίνη ή τη χονδροϊτίνη μόνες τους. Δύο μορφές γλυκοζαμίνης έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε κλινικές μελέτες και θεωρούνται ότι δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα: H θειική και η υδροχλωρική γλυκοζαμίνη. Τα οφέλη από τη χρήση της ουσίας απαιτούν σχεδόν έναν μήνα για να γίνουν αντιληπτά, καθώς δεν είναι φάρμακο που λειτουργεί στιγμιαία. ?