Μήπως έχεις αλλεργία στο σπέρμα και δεν το ξέρεις;

17.12.2016
1 στις 10 γυναίκες μπορεί να παρουσιάζει αλλεργία στο σπέρμα, σύμφωνα με τα στοιχεία νέας μελέτης

Περισσότερο από το 12% των γυναικών μπορεί να είναι αλλεργικές στο σπέρμα, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει αναφυλαξία ισχυρίζεται Άγγλος γιατρός. Όπως μάλιστα, πιστεύει ο μελετητής, αν και πολυ λίγοι άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αλλεργία στο σπέρμα, θα μπορούσε αυτό να είναι κοινό πρόβλημα.

Το προφίλ της αλλεργικής στο σπέρμα

Ο Δρ Μάικλ Κάρολ, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ Μετροπόλιταν, δείχνει τις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 30 ετών ως τις περισσότερο "πληγείσες", παρουσιάζοντας συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης άμεσα μετά την έκθεση στο σπέρμα ή έως και μια ώρα αργότερα.

Ποιά συμπτώματα δείχνουν αλλεργία στο σπέρμα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερεθισμό, φαγούρα, επώδυνη ούρηση ή και έκζεμα ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσει αναφυλακτικό επεισόδιο, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία 2 στις 100 γυναίκες θα μπορούσαν να εμφανίσουν αλλεργία.

Τα ευρήματα, προκύπτουν μετά από έρευνα του γιατρού και ομάδας επιστημόνων ενώ σε αλλο "paper", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Human Fertility", ο Δρ Κάλορ, είπε πως συμπτώματα υπερευαισθησίας στο ανθρώπινο σπέρμα (HHS) συχνά δεν αναγνωρίζονται λόγω της ομοιότητάς τους με άλλες φλεγμονές, όπως για παράδειγμα η δερματίτιδα ή ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αλλεργία στο σπέρμα, όχι στα σπερματοζωάρια

Για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους οι μελετητές, έκαναν δοκιμές σε τέσσερις γυναίκες που, βάσει ιστορικού, είχαν παρόμοια με τα ανωτέρω συμπτώματα. Αφού διαχώρισαν τα σπερματοζωάρια του σπέρματος, έκαναν αλλεργικά τεστ - με τσίμπημα - στις γυναίκες με το σπερματικό υγρό ως έχει αλλά και με τα μεμονομένα σπερματοζωάρια.

Όπως παρατηρήθηκε, δεν υπήρξε καμία αλλεργική αντίδραση με τα απομονωμένα κύτταρα ενώ αντιθέτως το σπέρμα δημιούργησε ερεθισμό. Αυτό, που διαπιστώθηκε δηλαδή είναι πως οι γυναίκες αυτές δεν ήταν αλλεργικές στα σπερματοζωάρια αλλά σε κάποιο άλλο συστατικό του σπέρματος, όπως για παράδειγμα κάποια γλυκοπρωτεΐνη από τον προστάτη.