Καλοκαίρι χωρίς εκπλήξεις!

18.07.2013
Πρόλαβε τις φλεγμονές στην ευαίσθητη περιοχή

Το καλοκαίρι έφτασε και οι γυναικείες τσάντες εφοδιάζονται με τα απαραίτητα προϊόντα, από αντηλιακές κρέμες, αποσμητικά, αρώματα μέχρι καλλυντικά όλων των τύπων. Αυτό όμως που σπανίως παρατηρούμε είναι διάφορα προϊόντα για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

Οι κολπίτιδες παραμονεύουν

Ο κόλπος της γυναίκας υπό φυσιολογικές συνθήκες έχει τα δικά του μικρόβια, που ονομάζονται φυσιολογική χλωρίδα, και η παρουσία τους εκεί προστατεύει την περιοχή από τον εποικισμό από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Όταν η ισορροπία αυτή της χλωρίδας διαταραχθεί (για παράδειγμα λόγω κολπικών πλύσεων με διάφορα αντιμικροβιακά σκευάσματα ή από τη λήψη αντιβιώσεων), τότε κάνουν την εμφάνισή τους οι κολπίτιδες, που αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορεί να ταλαιπωρήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γυναίκα.

Η σωστή υγιεινή είναιτο Α και το Ω

Σημαντικό ρόλο παίζει η διατήρηση και η ενίσχυση της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας, το ανέπαφο φυσιολογικό PH κόλπου. Γι’ αυτό και η καθημερινή καθαριότητα θα πρέπει να γίνεται με προϊόντα που σέβονται την ευαίσθητη περιοχή. Χρησιμοποιήστε άφοβα φυτικά σκευάσματα που είναι κλινικά και δερματολογικά ελεγμένα, όπου όμως θα αναγράφεται στο προϊόν ότι δεν περιέχει Parabens, SLS και SLES (χημικών καρκινογόνων ουσιών). Υπάρχουν φυτικά προϊόντα που είναι εξειδικευμένα για κάθε ηλικία. Άλλο σκεύασμα για μικρές... κυρίες (από 4 ετών έως την εφηβεία), για γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Είναι ασφαλή;

Η καθημερινή τους χρήση είναι ασφαλής, γιατί ακριβώς σέβεται τη χλωρίδα και το PH του κόλπου, λόγω της φυτικής τους προέλευσης. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και η σωστή διαπαιδαγώγηση της μητέρας προς την κόρη για τη χρησιμοποίηση αυτών των προϊόντων, όπως ακριβώς την προτρέπει για την καθημερινή περιποίηση της στοματικής κοιλότητας. Η χρήση των ελεγμένων φυτικών προϊόντων βοηθά σημαντικά στην προστασία της ευαίσθητης περιοχής και όχι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ή διαφόρων αντιμικροβιακών προϊόντων. Πάντα βέβαια σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των καλοκαιρινών μηνών, που μάλιστα στην Ελλάδα η περίοδος αυτή διαρκεί περισσότερο, εντείνει το πρόβλημα της ουρογεννητικής περιοχής της γυναίκας, με αποτέλεσμα να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους αιδοιοκολπίτιδες και ουρολοιμώξεις.

* ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Κ. ΘΩΜΑ Γ. ΓΚΙΚΑ, μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, Member of British Society for Colposcopy & Cervical Pathology, B.S.C.C.P.