Πώς να ξεφορτωθείς τις ημικρανίες

01.09.2018
Πώς να ξεφορτωθείς τις ημικρανίες
Ο ενοχλητικός πόνος που μας ταλαιπωρεί. Τι οφείλεται για την εμφάνιση του και πώς να τον σταματήσεις

Ημικρανία: Μία λέξη, πολύς πόνος. Αν είχες και εσύ ποτέ μία από αυτές, σίγουρα ξέρεις πόσο ενοχλητικές είναι και πόσο μπορούν να σου χαλάσουν τη μέρα.

Παρ'όλο που δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν τρόποι να κάνεις καλύτερη την κατάσταση. Τι είναι όμως ακριβώς οι ημικρανίες και τι τις προκαλεί; Μια ημικρανία μπορεί να περιγραφεί και ως πονοκέφαλος με στεροειδή. «Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως παλλόμενος. Συνήθως ξεκινάει από τη μία πλευρά του κεφαλιού και γενικά κρατάει από 4 ώρες έως και τρεις ημέρες» λέει ο νευρολόγος Zubair Ahmed του Cleveland Clinic. Οι ημικρανίες μπορού να χειροτερεύσουν από τη φυσική δραστηριότητα, το φως, τον ήχο, και τη μυρωδιά, ενώ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ναυτία ή τάση για εμετό.

Αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τις ημικρανίες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ημικρανίας, εάν κάποιος από τους γονείς μας υποφέρει από αυτές, τότε έχουμε 50-75% περισσότερες πιθανότητες να έχουμε κι εμείς. «Οι ημικρανίες είναι μια γενετική πάθηση. Σε κάποιους ασθενείς υπάρχουν εκ γενετής. Ακόμα και οι ασθενείς που έχουν έναν τέλειο τρόπο ζωής, εάν έχουν σοβαρό ιστορικό ημικρανίας στην οικογένειά τους και γενετική προδιάθεση, κάποια στιγμή θα νοσήσουν» λέει ο Ahmed.

Εκτός από την κληρονομικότητα, οι ημικρανίες πολλές φορές προκαλούνται από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι βασικός για τον έλεγχο των ημικρανιών. Κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και κακός ύπνος μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες».

Διάβασε επίσης: Τα σημάδια που μαρτυρούν πως πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ

Τρόποι αντιμετώπισής τους

Πάρε ριβοφλαβίνη ή συμπληρώματα μαγνησίου. «Κάποια συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και μαγνήσιο λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της ημικρανίας» λέει ο Ahmed.

Μείωσε όσο πιο πολύ μπορείς το στρες. «Το στρες απελευθερώνει πολλές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί είτε να δώσουν το έναυσμα για μια ημικρανία είτε να την χειροτερέψουν. Σε στρεσογόνες περιόδους απελευθερώνονται στο αίμα χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων της επινεφρίνης και της κορτιζόλης» λέει ο Ahmed.

Πάρε συνταγογραφημένα φάρμακα. Τα φάρμακα κατά της ημικρανίας είναι πολλά και χωρίζονται σε δύο τύπους: Σε αυτά που σταματούν την κρίση ημικρανίας όπως τα αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αγγειοσυσταλτικά και στα λεγόμενα «βασικά» φάρμακα, που στοχεύουν στην πρόληψη της κρίσης

Μην τρως επεξεργασμένες τροφές. «Το γλουταμινικό νάτριο που βρίσκεται σε πολλά φαγητά, όπως σε σούπες, πίτσα, πατατάκια και στο κινέζικο, προκαλεί ημικρανίες» λέει ο Ahmed. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται επίσης η σόδα, τα ενεργειακά ποτά και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, ειδικά αυτά που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Απόφυγε συγκεκριμένους τύπους αλκοόλ. Το αλκοόλ που περιέχει ομοειδείς ουσίες, ένα υποπροϊόν των αλκοολούχων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση και απόσταξη, όπως το κρασί, η μπίρα και το ουίσκι, είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ημικρανίες.