Είναι ασφαλής η οδοντόκρεμα με άνθρακα;

13.10.2018
Είναι ασφαλής η οδοντόκρεμα με άνθρακα;
Η αλήθεια πίσω από το trend της σπιτικής λεύκανσης δοντιών

Υπήρχαν μέρες που, όταν ακούγαμε τη λέξη άνθρακας, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμασταν ήταν το barbeque. Σήμερα, το μαύρο αυτό υλικό έχει ενταχθεί στα πάντα, από χάπια συμπληρώματος μέχρι μάσκες προσώπου, χάρη στις αποτοξινωτικές δυνάμεις του. Γι'αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι πολλοί έχουν επενδύσει στον άνθρακα για καθαρότερα και λευκά δόντια. Είναι όμως η καλύτερη και πιο ασφαλής επιλογή;

Δες και αυτό: Οι πιο συχνές παθήσεις των δοντιών και πώς να τις αποφύγεις

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Ο ενεργός άνθρακας είναι ουσιαστικά μια μορφή άνθρακα που έχει υποστεί επεξεργασία με τέτοιο τρόπο ώστα να κάνει την επιφάνεια των σωματιδίων πορώδη. Όλες αυτές οι μικρές γωνίες και κοιλότητες δρουν σαν μαγνήτες για άλλα σωματίδια (όπως η βρωμιά και το λάδι) τα οποία αυτό απορροφά, διώχνοντας τις ανεπιθύμητες ουσίες όταν πλένεται.

«Οι οδοντόκρεμες με ενεργό άνθρακα είναι μια αναγέννηση των τεχνικών της αρχαίας ιατρικής. Θεωρητικά, διώχνει τα πάντα, από κηλίδες και τα βακτήρια μέχρι ιούς», εξηγεί ο οδοντίατρος Peter Auster.

Διάβασε και αυτό: Νερό: ο ισχυρός σύμμαχος της υγείας

Είναι καλό να το χρησιμοποιήσεις στα δόντια σου;

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την τραχύτητα του άνθρακα, κάτι που μερικοί λένε ότι θα μπορούσε να βλάψει το σμάλτο εάν χρησιμοποιείται τακτικά, όπως επίσης και η τάση του άνθρακα να απορροφά όλα τα πράγματα με τα οποία έρχεται σε επαφή, συμπεριλαμβανομένων καλών ουσιών όπως τα φάρμακα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο άνθρακας δεν είναι ιδιαίτερα κακός για τα δόντια, απλά δεν θα κάνει πολλά για το χαμόγελό μας μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι το δραστικό συστατικό δεν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δοντιού για αρκετό χρόνο. Πολλοί υποστηρικτές λένε ότι ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών τους με άνθρακα τους έχει προσφέρει ένα πιο λευκό χαμόγελο και δεν έχουν πια τόσα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία.

Η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. "Συστήνω μια οδοντόκρεμα με άνθρακα για την απομάκρυνση των επιφανειακών λεκέδων αλλά όχι για τη λεύκανση των δοντιών", λέει ο οδοντίατρος Gregg Lituchy, προσθέτοντας, "Είναι δύσκολο να λευκάνεις ένα δόντι με μια οδοντόπαστα, αλλά εκείνες με άνθρακα απομακρύνουν αποτελεσματικά τους λεκέδες στην επιφάνεια".

Αυτό το είδες; Τα σημάδια που μαρτυρούν πως πίνεις υπερβολικά πολύ καφέ

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αφαίρεση επιφανειακών λεκέδων και στη λεύκανση; Οι επιφανειακοί λεκέδες προέρχονται από τους συνήθεις υπόπτους: καφέ, κόκκινο κρασί, καπνό και σκούρα χρωματιστά τρόφιμα και ποτά. Ζουν στο στρώμα σμάλτου και μπορούν γενικά να αφαιρεθούν με οδοντόκρεμες ή με επιφανειακή λεύκανση. Οι βαθύτεροι λεκέδες είναι σκούροι χρωματισμοί που προέρχονται από το δόντι, μερικές φορές ως αποτέλεσμα τραύματος, αδύνατου σμάλτου και ορισμένων τύπων φαρμάκων. Σκέψου τα ως το υποκείμενο χρώμα των δοντιών σου. Ανεξάρτητα από το αν κάνεις επιφανειακές λευκάνσεις, μια σημαντική αλλαγή στο χρώμα των δοντιών μπορεί να προέλθει μόνο από τις λεύκαντικές θεραπείες που διεισδύουν κάτω από την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών.

Το συμπέρασμα; Το βούρτσισμα με ενεργό άνθρακα μπορεί σίγουρα να βοηθήσει, αλλά δε θα είναι ποτέ το ίδιο με μια λευκαντική θεραπεία στον οδοντίατρο.