Ένα αβοκάντο την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα (και την χοληστερόλη)

13.11.2019
Ένα αβοκάντο την ημέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα (και την χοληστερόλη)
Ξέχασε τα μήλα ... νέα έρευνα αναφέρει ότι ένα αβοκάντο την ημέρα είναι αρκετό για να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Σύμφωνα με νέα έρευνα του Penn State, ένα αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης ή λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης.

Τι προκύπτει από την έρευνα;

Η ερευνητική ομάδα από την πολιτεία Penn έκανε μια μελέτη διατροφής, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition. Η ομάδα παρακολούθησε 45 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες. Αυτοί οι συμμετέχοντες ακολούθησαν αρχικά μια δίαιτα διάρκειας δύο εβδομάδων, η οποία αντέγραφε τη μέση αμερικανική δίαιτα.

Στην επόμενη φάση, όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν πέντε εβδομάδες σε τρεις διαφορετικές δίαιτες - χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς αβοκάντο και μέτριας περιεκτικότητας σε λιπαρά με ένα αβοκάντο την ημέρα. Μετά από πέντε εβδομάδες στη διατροφή με το αβοκάντο, οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL, από ότι στην αρχή της μελέτης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια διατροφής, Penny Kris-Etherton, η συμπερίληψη του αβοκάντο στις δίαιτες ήταν σημαντική. Η ίδια δήλωσε τα εξής σε ένα δελτίο τύπου:

«Είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι όταν οι άνθρωποι συμπεριλαμβάνουν ένα αβοκάντο την ημέρα στη διατροφή τους, είχαν λιγότερα σωματίδια LDL από ότι πριν από τη δίαιτα και συνεπώς οι άνθρωποι πρέπει να λάβουν υπόψη το ενδεχόμενο να προσθέσουν τα αβοκάντο στη διατροφή τους με έναν υγιεινό τρόπο, όπως σε τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή ως χορτοφαγικό dip».

Γιατί όμως το αβοκάντο;

Εκτός από το γεγονός ότι η δίαιτα μέτριου λίπους χωρίς αβοκάντο περιελάμβανε την ίδια ποσότητα μονοακόρεστου λίπους, τα αποτελέσματα ήταν πιο σημαντικά στη δίαιτα με το αβοκάντο.

Ο λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ο καρπός αυτός έχει επιπλέον βιοδραστικές ουσίες που συμβάλλουν στο αποτέλεσμα.

Μια βιοδραστική oυσία που λέγεται λουτεΐνη θα μπορούσε να είναι η εξήγηση καθώς εμποδίζει τα σωματίδια LDL χοληστερόλης να γίνουν οξειδωτικά. Η οξείδωση είναι η διαδικασία που προκαλεί τη δημιουργία χοληστερόλης στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Η Kris-Etherton ανέφερε στην έκθεση ότι τα θρεπτικά οφέλη των αβοκάντο ανήκουν σε ένα ξεχωριστό επίπεδο μελέτης και ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά περισσότερα αναξιοποίητα οφέλη για την υγεία.

Οι διαιτολόγοι του Nutritional Solutions συμφωνούν ότι τα αβοκάντο ωφελούν σε πολλά πράγματα και όχι μόνο στην καρδιά.

«H ίνα στο αβοκάντο είναι ένας μοναδικός συνδυασμός αδιάλυτων ινών και διαλυτών ινών. Η διαλυτή ίνα ενεργεί όπως μια σφουγγαρίστρα και βοηθά στην απορρόφηση του υγρού στο έντερο, σχηματίζοντας μια μαλακή ουσία που μοιάζει με τζελ για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η αδιάλυτη ίνα λειτουργεί σαν μια σκούπα, σκουπίζοντας κατά προσέγγιση το μήκος του εντέρου για να απομακρύνει τα απόβλητα».

Τι περιμένεις λοιπόν; Είτε απολαμβάνεις το αβοκάντο σου στο τοστ, είτε ψιλοκομμένο σε σαλάτα, θα βοηθήσει σίγουρα την υγεία σου.