Πόσο αλκοόλ είναι ακίνδυνο για την υγεία σου;

29.11.2019
Πόσο αλκοόλ είναι ακίνδυνο για την υγεία σου;
Οι περισσότερες μελέτες που κυκλοφορούν σχετικά με το αλκοόλ μάλλον θα σε μπερδέψουν. Κάποιοι λένε ότι το αλκοόλ κάνει καλό (αλλά όταν πίνεις με μέτρο), άλλοι λένε ότι πρέπει να το αποφεύγεις. Ποια από αυτά όμως πρέπει να πιστέψεις; Νέες έρευνες προτείνουν ότι πρέπει να έχεις αυτοσυγκράτηση όταν εύχεσαι «εις υγείαν».

Για παράδειγμα, ίσως να έχεις ακούσει για το κόκκινο κρασί, ότι μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, ειδικά στην καρδιά, λόγω της αντιοξειδωτικής ρεσβερατρόλης.

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Consumer Reports, οι μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη, αλλά οποιαδήποτε ποτήρια παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν γρήγορα κίνδυνο στους συστηματικούς πότες.

Οι κίνδυνοι αυξάνονται με την ποσότητα

Μια έρευνα σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, που δημοσιεύθηκε το 2016 στο περιοδικό Circulation, επιβεβαίωσε ότι η εικόνα είναι μάλλον πολύπλοκη καθώς μπορεί να υπάρξουν άμεσες απειλές για την υγεία από την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κίνδυνοι του αλκοόλ αυξάνονται με την ποσότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα σε περισσότερες από 200 ιατρικές καταστάσεις. Και περίπου το 25% των θανάτων σε άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών συνδέονται με το αλκοόλ.

Το αλκοόλ και ο καρκίνος

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο θεωρεί το αλκοόλ ως καρκινογόνο παράγοντα, συνδέοντάς το με καρκίνους του εγκεφάλου, του αυχένα, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού.

Όσο περισσότερο πίνεις και όσο τακτικά πίνεις με την πάροδο του χρόνου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται περίπου για το 3,5% όλων των θανάτων από καρκίνο κάθε χρόνο, εκτιμούν οι ερευνητές.

Πιες με μέτρο ή καθόλου

Οι ειδικοί λένε ότι εάν δεν πίνεις γενικά αλκοόλ, δεν υπάρχουν λόγοι να το ξεκινήσεις καθώς δεν προσφέρει κανένα καλό στην υγεία σου. Εάν πίνεις, είναι καλύτερο να ακολουθείς τις οδηγίες για μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο επίπεδο ασφαλείας 100%.

Για τις γυναίκες, μια μέτρια κατανάλωση σημαίνει ένα ποτό την ημέρα. Για τους άνδρες, δύο ποτά. Ένα ποτό είναι ίσο με 141 γραμμάρια κρασιού ή μια μπύρα με 340 γραμμάρια ή ένα σφηνάκι με 42 γραμμάρια.