5 τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν ένα αναστατωμένο στομάχι

04.12.2019
5 τροφές που μπορούν να ανακουφίσουν ένα αναστατωμένο στομάχι
Κράμπες στο στομάχι. Αέρια. Φούσκωμα. Είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο φαγητό που απλά σε πείραξε είτε λόγω υπερκατανάλωσης τροφής, άγχους ή κάποιου ιού του στομάχου, μερικές φορές το συναίσθημα είναι ενοχλητικό έως οδυνηρό. Και όταν συμβεί αυτό, χρειάζεσαι γρήγορη ανακούφιση. (Να θυμάσαι ότι ορισμένα τρόφιμα - γαλακτοκομικά, λαχανικά όπως μπρόκολο και κουνουπίδι, ακόμα και η γλουτένη - μπορούν να πειράξουν το στομάχι σου, οπότε ίσως θα πρέπει να δοκιμάσεις να τα βγάλεις από τη διατροφή σου και να δεις εάν τα συμπτώματά σου περιοριστούν). Αν λοιπόν ψάχνεις ένα φυσικό τρόπο να ηρεμήσεις το στομάχι σου, προσπάθησε να καταναλώσεις αυτά τα τρόφιμα.

Μέντα

Βράσε λίγο τσάι με μέντα και θα απαλλαγείς από τα αέρια και τις κράμπες, υποστηρίζει η Jacqueline Wolf, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ . «Ωστόσο, η μέντα χαλαρώνει επίσης τη ζώνη υψηλής πίεσης μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου και μπορεί να δημιουργήσει σε κάποιους ανθρώπους καούρα» σημειώνει η καθηγήτρια στο Considerable.

Αν είσαι επιρρεπής στην καούρα, μπορείς να δοκιμάσεις τσάι ή χαμομήλι ή κάποιο άλλο καταπραϋντικό τσάι από βότανα. Απόφυγε τις τσίχλες μέντας με ζάχαρη επειδή τα τεχνητά σάκχαρα μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και πρήξιμο, προσθέτει η Wolf.

Ρύζι

Το ρύζι είναι μια εύπεπτη τροφή που αυξάνει την απορρόφηση των υγρών, λέει η Dr Wolf. Η κατανάλωση λευκού ρυζιού, όταν έχεις διάρροια μπορεί να αποκαταστήσει τα κόπρανα στο φυσιολογικό και να κάνει το στομάχι σου να αισθανθεί καλύτερα επειδή το άμυλο του ρυζιού θα το προστατέψει.

Μπανάνες

Αυτό το εύκολο φρούτο να το ξεφλουδίσεις, μπορεί να καλμάρει την κοιλιά σου. Οι μπανάνες μπορούν να σε βοηθήσουν να σταθεροποιήσεις τα κόπρανά σου, λέει η Claudia Gruss, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας και γαστρεντερολόγος στο Arbor Medical Group του Κοννέκτικατ.

Τοστ

Oι φέτες του τοστ είναι μια καλή επιλογή όταν αισθάνεσαι λίγο πεινασμένη μετά από την όποια δυσφορία είχες στο στομάχι σου, λέει η Dr Gruss. Αν απλώσεις και λίγη μαρμελάδα, θα κάνεις ένα ήπιο γεύμα για την κοιλιά σου, δίνοντας και στο σώμα σου ζάχαρη, που τη χρειάζεται επίσης.

Υπάρχουν μάλιστα μερικές καταγραφές σε ιατικές ιστοσελίδες όπου διαβάζουμε ότι όταν οι φέτες του τοστ ψήνονται, μπορεί να έχουν μια μεγαλύτερη καταπραϋντική επίδραση στο στομάχι, οπότε... δοκίμασέ το.

Γιαούρτι

H Dr Wolf υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι αυτό ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις, αλλά μπορείς να επωφεληθείς από τα προβιοτικά ενός απλού γιαουρτιού χωρίς ζάχαρη. Το γιαούρτι μπορεί να προσθέσει υγιή βακτηρίδια στο έντερο, τα οποία μειώνουν τον πόνο και σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα.