Μήπως παίρνεις τις βιταμίνες σου με λάθος τρόπο;

04.12.2019
Μήπως παίρνεις τις βιταμίνες σου με λάθος τρόπο;
Πώς να διαλέξεις τις βιταμίνες σου και γιατί μπορεί τελικά να μην χρειάζεσαι πολυβιταμίνες

Παραδέξου το: Το μισό χρόνο που θυμάσαι να παίρνεις τις βιταμίνες σου, δεν είσαι καν σίγουρη αν είναι οι σωστές βιταμίνες για εσένα. Εκτός από αυτό, σχεδόν όλοι έχουν μια διαφορετική γνώμη για το πότε πρέπει να παίρνεις τις βιταμίνες σου.

"Πρέπει να καταλάβεις ποιοι είναι οι στόχοι σου, ποια είναι η διατροφή σου και ποιος είναι ο τρόπος ζωής σου. Πρέπει να καταλήξεις στο τι προσπαθείς να πετύχεις παίρνοντας βιταμίνες, και τι μπορεί να λείπει από τη διατροφή σου", λέει ο Craig Elbert, ιδρυτής του Care/of, μιας εταιρίας βιταμινών.

Δες και αυτό: Τι θα συμβεί στο σώμα σου όταν τρως αμύγδαλα κάθε μέρα

"Πιστεύουμε ότι ο κόσμος πρέπει πάντα να μιλάει με το γιατρό τους για το τι να πάρουν και γιατί. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε εμείς είναι με ένα εύκολο κουίζ που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά. Έχουμε έρευνες από ακαδημαϊκούς, εξετάζοντας τη μεγάλη ιστορική και παραδοσιακή χρήση των συμπληρωμάτων με την πάροδο των χρόνων και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε συστάσεις και να διευκολύνουμε τον κόσμο ώστε να καταλάβουν τι πρέπει να πάρουν."

Η βιταμίνη που σχεδόν όλοι μας χρειαζόμαστε:

"Τους χειμερινούς μήνες, το σώμα μας παράγει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών".

Και αυτό που πρέπει να προσέχεις:

"Νομίζω ότι το σημαντικότερο για τον περισσότερο κόσμο είναι ο σίδηρος. Πρέπει να το πάρεις μόνο εάν ο γιατρός έχει πει ότι είσαι ανεπαρκής σε σίδηρο, επειδή η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί να είναι τοξική."

Αυτό το είδες; "Γιατί έχω κράμπες περιόδου αφού δεν έχω περίοδο;"

Τι γίνεται με τις πολυβιταμίνες;

"Γενικά υπάρχουν περίπου 50 συστατικά στις πολυβιταμίνες, τα περισσότερα από τα οποία δεν χρειάζονται οι άνθρωποι. Εάν μια γυναίκα ανησυχεί για την υγεία των οστών της με την πάροδο του χρόνου, τότε μπορεί να χρειαστεί ασβέστιο, αλλά υπάρχει πολύ λίγο ασβέστιο σε μια πολυβιταμίνη. Αυτό που κάνουμε είναι να προτείνουμε μερικές θρεπτικές ουσίες με βάση το τι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το άτομο. Συχνά είναι η βιταμίνη D, αλλά υπάρχουν και άλλα όπως το ιχθυέλαιο και τα ωμέγα-3, τα οποία δεν βρίσκονται συνήθως στις πολυβιταμίνες."

Τι μπορείς να κάνεις με τα βότανα;

"Υπάρχουν διάφορα βότανα που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Αν κάποιος πονάει στις αρθρώσεις του, ίσως πρέπει να σκεφτεί τον κουρκουμά, ενώ αν κάποιος έχει υπερβολική κόπωση, μπορεί να χρειαστεί το Rhodiola Rosea, το οποίο είναι ένα προσαρμογόνο βότανο. Εάν κάποιος έχει προβλήματα με την πέψη, τότε μάλλον πρέπει να ξεκινήσει προβιοτικά."

Γιατί πρέπει να είσαι προσεκτική με τις βιταμίνες:

"Υπάρχει διαφορά μεταξύ των υδατοδιαλυτών βιταμινών και των λιποδιαλυτών βιταμινών. Το σώμα σου μπορεί να καταναλώνει υδατοδιαλυτές βιταμίνες και εάν παίρνεις περισσότερες από όσες χρειάζεται το σώμα σου, θα τα αποβάλλεις όταν πας στην τουαλέτα. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες στην πραγματικότητα μένουν μέσα και μπορούν να συσσωρευτούν εάν έχεις συγκεντρώσει αρκετές από αυτές. Αν πάρεις υπερβολική βιταμίνη D, μπορεί επίσης να συσσωρευτεί επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη."

Διάβασε επίσης: Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως κρέας για έναν μήνα