Oδοντόκρεμα στα σπυράκια; Τι είναι πάλι αυτό!

16.01.2020
Oδοντόκρεμα στα σπυράκια; Τι είναι πάλι αυτό!
Μπορεί η οδοντόκρεμα να σε απαλλάξει από ένα σπυράκι; Είναι κάτι που μπορεί να σου έχει συμβεί. Λίγο πριν κοιμηθείς βλέπεις στον καθρέφτη ένα σπυράκι, αλείφεις πάνω του οδοντόκρεμα πριν πέσεις στο κρεβάτι και το πρωί ξυπνάς με καθαρό δέρμα. Μαγικό; Όχι όμως πραγματικό. «Οι οδοντόκρεμες είναι συνήθως γεμάτες με συστατικά που στεγνώνουν όπως το αλκοόλ, κάτι το οποίο πιθανότατα έδωσε την ιδέα για να τις βάζουν οι άνθρωποι πάνω σε σπυράκια», λέει στο Cosmopolitan η δερματολόγος Mona Gohara, από το Πανεπιστήμιο Yale. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις ακόμη ένα πράγμα για το πρόσωπό σου / το δέρμα / τα όργανα σου, γενικά. Ότι δεν τους αρέσει το αλκοόλ.

Και τίθεται ένα ερώτημα: Είναι κακό να βάζεις οδοντόκρεμα στα σπυράκια;

«Η οδοντόκρεμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ερεθιστική», λέει η Δρ Gohara. «Οι περισσότεροι τύποι είναι γεμάτοι με συστατικά όπως μενθόλη, μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ). Όλα αυτά, μπορούν ίσως να στεγνώσουν ένα σπυράκι, αλλά με τον κίνδυνο του σοβαρού ερεθισμού της επιδερμίδας σου. Και αν η επιδερμίδα έχει πρόβλημα «θα αρχίσει την υπερβολική παραγωγή ελαίων, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους, σπυράκια και λιπαρό δέρμα». Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Έτσι, ακόμη και αν βάζεις πολύ λίγη οδοντόκρεμα στο σπυράκι, μπορεί να προκαλέσεις, τελικά, ακόμα περισσότερη ακμή. Επιπλέον, το «στέγνωμα» του σπυριού δεν δίνει λύση - απλά στεγνώνει το ανώτερο στρώμα του δέρματός σου χωρίς να σκοτώνει τα βακτήρια στο εσωτερικό του. Συνολικά, μια πολύ κακή λύση.

Διάβασε και αυτό: Επίμονα σπυράκια; Το «μυστικό» για να τα ξεφορτωθείς κοστίζει λιγότερο από 0,10 λεπτά του ευρώ!

Ποιος είναι, όμως, ο σωστός τρόπος για να απομακρύνεις γρήγορα τα σπυράκια;

Εάν έχεις θέμα με κυστική ακμή, δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα τοπικά. Μια κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει με τη φλεγμονή, αλλά για οριστική θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευθείς δερματολόγο.

Διαφορετικά, φρόντισε τα σπυράκια σου αλείφοντας μια λεπτή στρώση μιας κρέμας spot treatment μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας. Για τα σπυράκια, επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια φόρμουλα με υπεροξείδιο βενζολίου (σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν ακμή) και για μικρούς φραγμένους πόρους και ερεθισμένα πρηξίματα, δοκίμασε σαλικυλικό οξύ, το οποίο διαλύει τα έλαια του δέρματος. Απλά να χρησιμοποιείς μόνο μία μέθοδο, κάθε νύχτα και να περιμένεις να δεις πώς θα αντιδράσει το σώμα σου και αν θα εξαφανίσει γρήγορα το σπυράκι.