Ξέρεις τι σχέση μπορεί να έχει η αποχή από το σεξ και η... εμμηνόπαυση;

25.01.2020
Ξέρεις τι σχέση μπορεί να έχει η αποχή από το σεξ και η... εμμηνόπαυση;
Μια φτωχή σεξουαλική ζωή για τις γυναίκες, μπορεί, εκτός των άλλων, να σημαίνει και μια πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βρετανοί ερευνητές που παρακολούθησαν επί μια δεκαετία τη σεξουαλική ζωή και την κατάσταση της εμμηνόπαυσης σε σχεδόν 3.000 Αμερικανίδες, διαπίστωσαν ότι εκείνες που έκαναν λιγότερο σεξ είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία.

Τα σώματα των γυναικών ενδέχεται να αντιδράσουν στην ελάττωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε μια βάση του «χρησιμοποίησε την ή τη χάνεις», σύμφωνα με το συμπέρασμα της ομάδας της έρευνας.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι εάν μια γυναίκα δεν έχει σεξουαλική επαφή και δεν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, τότε το σώμα «επιλέγει» να μην επενδύσει στην ωορρηξία, καθώς θα ήταν άσκοπο», εξηγεί στο webmd, η μια εκ των συγγραφέων της μελέτης, Megan Arnot.

«Μπορεί να υπάρξει ένα βιολογικό αντιστάθμισμα μεταξύ της επένδυσης ενέργειας στην ωορρηξία και της επένδυσης σε άλλες δραστηριότητες», δήλωσε η Arnot η υποία είναι υποψήφια διδάκτωρ στην ανθρωπολογία στο University College του Λονδίνου.

Τόνισε ότι όσο πιο αργότερα έρχεται η εμμηνόπαυση τόσο μεγαλύτερα μπορούν να είναι τα οφέλη στα οστά και στα επίπεδα χοληστερόλης.

Διάβασε και αυτό: Πλησιάζεις τα 50; Αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να έχεις καλή υγεία

Σύμφωνα με τη μελέτη, η σεξουαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την μεταγενέστερη εμμηνόπαυση περιλαμβάνει επίσης το στοματικό σεξ, τα χάδια και τον αυνανισμό και πρόσθεσε ότι «ακόμη και οι γυναίκες χωρίς σύντροφο, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη από την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης».

Στη μελέτη, η ομάδα της Arnot ανέλυσε στοιχεία από περίπου 3.000 γυναίκες που ερωτήθηκαν για πρώτη φορά στην ηλικία των 45 ετών το 1996-1997. Καμία δεν είχε ακόμη εισέλθει στην εμμηνόπαυση, αλλά το 46% άρχιζε να εμφανίζει συμπτώματα που παρατηρούνται πριν την εμμηνόπαυση, όπως αλλαγές στον κύκλο της περιόδου και εξάψεις. Το 54% των γυναικών δεν είχε τέτοιες ενδείξεις.

Κατά τη διάρκεια περισσότερων από 10 ετών παρακολούθησης, το 45% των γυναικών άρχισε φυσιολογική εμμηνόπαυση, με τη μέση ηλικία έναρξης στα 52 έτη.

Η μελέτη δεν μπορούσε να αποδείξει αιτία και αποτέλεσμα. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν σεξ μία φορά το μήνα, όσες είχαν σεξουαλικές επαφές κάθε εβδομάδα, ήταν 28% λιγότερο πιθανό να ξεκινήσουν την εμμηνόπαυση σε κάποια ηλικία ενώ όσες είχαν σεξ σε μηνιαία βάση, ήταν 19% λιγότερο πιθανό.

Το αν η γυναίκα ζούσε ή όχι με έναν σύντροφο δεν φαίνεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα, σημειώνουν οι ερευνητές. Τα ευρήματα συμπίπτουν με αυτό που οι ανθρωπολόγοι χαρακτήρισαν ως «Υπόθεση της γιαγιάς».

Αυτό το διάβασες; 5 προειδοποιητικά σημάδια υγείας στα οποία συχνά οι γυναίκες δεν δίνουν σημασία

Αυτή η θεωρία υποδηλώνει «ότι η εμμηνόπαυση αρχικά εξελίχθηκε στους ανθρώπους για να μειώσει την αναπαραγωγική σύγκρουση μεταξύ των διαφόρων γενεών των γυναικών και να επιτρέψει στις γυναίκες να αυξήσουν την ευεξία τους χωρίς αποκλεισμούς, επενδύοντας στα εγγόνια τους», εξηγεί η Arnot σε πανεπιστημιακό δελτίο τύπου. Έτσι, η διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα για να ξεκινήσει αυτή η φυσιολογική μετάβαση, είπε.

Ο Δρ Mitchell Kramer, πρόεδρος της μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο Northwell Health στο Huntington, αναφερόμενος στα νέα ευρήματα, επεσήμανε ότι προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έγγαμες γυναίκες τείνουν να εισέλθουν στην εμμηνόπαυση αργότερα από τις γυναίκες που είναι μόνες τους. Μια θεωρία που εξηγεί αυτή την τάση είναι ότι οι έγγαμες γυναίκες μπορεί να έχουν πιο συχνό σεξ.