Ξαναγεμίζεις το πλαστικό μπουκάλι νερό; Ιδού γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείς!

21.01.2020
Ξαναγεμίζεις το πλαστικό μπουκάλι νερό; Ιδού γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείς!
Μήπως συνηθίζεις και εσύ να ξαναγεμίζεις το άδειο σου πλαστικό μπουκαλάκι νερού στο γραφείο ή μετά από την προπόνησή σου; Ξέρεις ότι αυτό είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις για την υγεία σου; Αν θες να μάθεις γιατί, τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Tα μικρόβια παραμονεύουν

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. Αντίθετα, προορίζονται να ανακυκλωθούν αφού καταναλωθεί το νερό που περιέχουν. Ένα άρθρο του 2007 στο περιοδικό Practical Gastroenterology ανέφερε ότι οι κατασκευαστές των μπουκαλιών εμφιαλωμένου νερού δεν συστήνουν στους καταναλωτές να επαναχρησιμοποιούν τις φιάλες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πλαστικό σε μπουκάλια μίας χρήσης χαλάει εύκολα και λεπταίνει, καθιστώντας εύκολη την ανάπτυξη βακτηριδίων στις λεπτές ρωγμές που δημιουργούνται.

Οι ερευνητές είπαν ότι «τα βακτηρίδια μπορούν να εισέλθουν στις ρωγμές [των μπουκαλιών μίας χρήσης], και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία. Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών νερού μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή μόλυνση, εκτός εάν πλένονται τακτικά». Αλλά ποια από εμάς, ειλικρινά τώρα, πλένει τα πλαστικά μπουκάλια νερού;

Διάβασε επίσης: Πώς να χρησιμοποείς λιγότερο πλαστικό στην καθημερινότητα σου

Για να ξεπλύνεις σωστά το μπουκάλι σου, τότε θα πρέπει να το πλύνεις καλά με απορρυπαντικό πιάτων, να ελέγξεις για τυχόν ρωγμές στο πλαστικό, και τέλος να βεβαιωθείς ότι το νερό που χρησιμοποιείς για το πλύνεις δεν είναι ζεστό.

Και αυτό επειδή το ζεστό νερό αυξάνει τον κίνδυνο διαρροής της δισφαινόλης Α (κοινώς γνωστής ως BPA), μιας χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολυκαρβονικών πλαστικών. Η κατανάλωση BPA έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τι πρέπει να κάνεις;

Εάν ξαναγεμίσεις το πλαστικό μπουκάλι σου μία στο τόσο, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Απλά προσπάθησε να μην το κάνεις συνήθεια. Αντ 'αυτού, οι ειδικοί λένε ότι καλό είναι να επενδύσεις σε ένα επαναχρησιμοποιήσιμο πλαστικό ή ανοξείδωτο μπουκάλι για νερό όταν πρόκειται για την ενυδάτωση σου και την υγεία σου. Φυσικά και αυτό θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάς να το πλένεις..