Πόσο νερό θα ήταν καλό να πίνω κάθε μέρα;

01.02.2020
Πόσο νερό θα ήταν καλό να πίνω κάθε μέρα;
Το νερό είναι ένας από τους πιο "χρήσιμους" συμμάχους για την υγεία σου. Από την ενυδάτωση του δέρματος μέχρι την ανακούφιση από τους πονοκεφάλους, η κατανάλωσή του αποτελεί μια ατελείωτη παροχή ενέργειας και μπορεί να σε αποζημιώσει σε πολλά επίπεδα.

«Η σωστή ενυδάτωση είναι το κλειδί όχι μόνο για να διασφαλίσουμε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση και ενέργεια, αλλά και για τη διατήρηση όλων των λειτουργιών στο σώμα μας», λέει η Jaclyn London, Διευθύντρια Διατροφής στο Good Housekeeping Institute. «Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να πίνουμε μεταξύ 8-10 ποτηριών (ως γενικό κανόνα) νερού ανά ημέρα».

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για την καλή υγεία σου. Πόσο όμως είναι αρκετό; Λοιπόν, όπως οι θερμίδες, έτσι και η ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άτομο εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες. Διάβασε παρακάτω πώς να υπολογίσεις πόσο νερό θα πρέπει να πίνεις κάθε μέρα με βάση τις δικές σου μοναδικές ανάγκες.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει μια γυναίκα;

Οι γυναίκες πρέπει γενικά να πίνουν περίπου 9 ποτήρια υγρών ημερησίως, ενώ οι άνδρες θα πρέπει να έχουν στόχο τα 12, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

«Η κατευθυντήρια γραμμή είναι βασισμένη σε μια εξίσωση που καθορίζει χιλιοστόλιτρο ανά θερμίδα που καταναλώνεται την ημέρα από τον άνθρωπο, αλλά ακόμα και αν τρως πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο καθημερινά, είναι ένα καλό βαρόμετρο να θεωρήσεις τα 2 λίτρα (περίπου 8 ποτήρια) ως ένα μέσο σημείο αναφοράς» λέει η London.

Διάβασε και αυτό: Ζεστό ή κρύο νερό; Τα οφέλη των δύο θερμοκρασιών στο σώμα και το δέρμα σου

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις ανάλογα με το βάρος σου;

Εάν θέλεις να καθορίσεις την ακριβή ποσότητα που πρέπει να πίνεις ανάλογα με το σωματικό σου βάρος, μπορείς να ακολουθήσεις αυτά τα βήματα:

Πάρε το βάρος σου και διαίρεσε το με το 1,1.

Πολλαπλασίασε τον αριθμό ανάλογα με την ηλικία σου: Αν είσαι νεότερη από 30, πολλαπλασίασε το με το 40. Εάν είσαι μεταξύ 30-55, πολλαπλασίασε το με το 35. Εάν είσαι άνω των 55, πολλαπλασίασε το με το 30.

Διαίρεσε το αποτέλεσμα με το 956.

Το σύνολο είναι πόσα λίτρα νερού πρέπει να πίνεις κάθε μέρα. Πολλαπλασίασε τον αριθμό με το 4,2 για να δείς το αποτέλεσμά σου σε ποτήρια.

Πόση ποσότητα νερού πρέπει να πίνεις ανάλογα με το πόσο ασκείσαι;

Όποιος ασκείται σε τακτική βάση θα πρέπει να πίνει περισσότερο νερό από κάποιον που ζει καθιστική ζωή. Η πρόσληψη υγρών σου θα πρέπει να ταιριάζει με το καθημερινό σου πρόγραμμα γυμναστικής αλλιώς μπορεί να οδηγηθείς σε κάποιες δυσάρεστες συνέπειες

«Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά διαφορετικών παρενεργειών, από την αίσθηση του λήθαργου μέχρι την πτώση της αρτηριακής πίεσης», λέει η London. «Ενώ ο ρυθμός ιδρώτα του καθενός είναι διαφορετικός, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι για κάθε 45 έως 60 λεπτά άσκησης που κάνεις, θα χρειαστεί να πιείς τουλάχιστον 0,8 λίτρα νερού, μια ποσότητα που πιθανόν να φαίνεται πολύ υψηλή σε μερικούς».

Έτσι, εάν υπολόγισες ότι χρειάζεσαι τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού ανά ημέρα ανάλογα με το βάρος σου, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί στα 15 ποτήρια ή και περισσότερο εάν κάνεις προπόνηση μίας ώρας.

Πώς να πιείς περισσότερο νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να ακούγεται σαν πρόκληση, αλλά κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές μπορεί να σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα του νερού που πίνεις. Προσπάθησε να υιοθετήσεις αυτές τις συμβουλές, όπως προσαρμόστηκαν από το βιβλίο της London, Dressing on the Side:

  • Ξύπνησε και πιες: Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα ποτήρι νερού .
  • Πρόσθεσε καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές και το τσάι: Μπορείς να πιεις 300-400 mg την ημέρα - περίπου 3-4 φλιτζάνια καφέ ή τσάι.
  • Επίλεξε μέσα στην ημέρα ανθρακούχο νερό.
  • Κατανάλωσε τρόφιμα όπως μήλα, για παράδειγμα, καθώς το καθένα μπορεί να περιέχει έως και μισό ποτήρι νερό. Επίσης, πρόσθεσε ντομάτες σε μια σαλάτα και να εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου μούρα, εσπεριδοειδή, πεπόνι, σταφύλια, και άλλα φρούτα.
  • Βάλε φρούτα στο νερό σου: Κατεψυγμένα φρούτα έχουν επίσης καλό αποτέλεσμα! Θα σου παρέχουν γεύση και θα δώσουν και μια επιπλέον ποσότητα ινών.