Πώς η γυμναστική είναι πιθανό να μειώσει τις πιθανότητες για 7 τύπους καρκίνου

02.02.2020
Πώς η γυμναστική είναι πιθανό να μειώσει τις πιθανότητες για 7 τύπους καρκίνου
Είσαι από αυτές που γυμνάζονται; Αν ναι, συνέχισε αυτό που κάνεις! Γιατί; Η άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για επτά τύπους καρκίνου και μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότερο ασκείσαι, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών που συγκέντρωσαν στοιχεία από εννέα δημοσιευμένες μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 750.000 άνδρες και γυναίκες.

«Βρήκαμε ότι η συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για το μαστό, το έντερο, το ενδομήτριο, τα νεφρά, το ήπαρ, το μυέλωμα και το μη Hodgkin λέμφωμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Charles Matthews, του National Cancer Institute της Αμερικής.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου στο Journal of Clinical Oncology.

Οι επίσημες οδηγίες στις ΗΠΑ συνιστούν για τους ενήλικες τρεις έως πέντε ώρες την εβδομάδα μέση δραστηριότητα ή μία έως τρεις ώρες την εβδομάδα έντονη δραστηριότητα.

Οι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσο πιο σκληρά ασκείσαι σύμφωνα με το συνιστώμενο χρόνο, τόσο περισσότερο μειώνεις τον κίνδυνο καρκίνου.

Για τον καρκίνο του μαστού των γυναικών, η μείωση κυμάνθηκε από 6% για μέτρια άσκηση έως 10% για έντονη άσκηση, για τον καρκίνο του ενδομητρίου από 10% έως 18%, για τον καρκίνο των νεφρών από 11% έως 17%, για το μυέλωμα 14% έως 19%, για τον καρκίνο του ήπατος από 18% έως 27% και για το μη-Hodgkin λέμφωμα στις γυναίκες από 11% έως 18%.

Αλλά η Alpa Patel, επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογικής έρευνας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που πήρε μέρος στη μελέτη, συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία των ευρημάτων.

Η Patel επεσήμανε ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο αλλά ότι υπάρχει ισχυρή σχέση.

Διάβασε και αυτό: To Ένζυμο αυτού του εξωτικού φρούτου σκοτώνει τον καρκίνο χωρίς να σκοτώσει τον ασθενή!

Ωστόσο, ο Matthews είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γιατροί και οι επαγγελματίες του χώρου της γυμναστικής πρέπει να ενθαρρύνουν τους ενήλικες να ασκούνται μέσα στα συνιστώμενα επίπεδα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Όμως, το πώς η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αυτούς τους επτά καρκίνους δεν είναι σαφές, αλλά η Patel ανέπτυξε ορισμένες θεωρίες.

«Τα πιο συνηθισμένα πράγματα που γνωρίζουμε για την άσκηση, ακόμη και αν δεν πρόκειται για συντήρηση ή απώλεια βάρους, είναι ότι είναι σημαντική για τη ρύθμιση της ινσουλίνης, τις ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και ότι έχει επίσης σημαντική επίδραση στη φλεγμονή και την ανοσολογική αντίδραση - όλοι αυτοί οι διαφορετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν διαφορετικά τα είδη καρκίνου», είπε.

Αναμφίβολα, ένας υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί μέρος της μείωσης του κινδύνου για καρκίνο. Αυτό σημαίνει να διατηρείς ένα υγιές βάρος, να τρως υγιεινά και να μην καπνίζεις.

Και φυσικά να γυμνάζεσαι.