Το φαγητό στο εστιατόριο είναι μια πηγή ανθυγιεινής διατροφής- Τι να κάνεις για να τρως έξω πιο υγιεινά

05.02.2020
Το φαγητό στο εστιατόριο είναι μια πηγή ανθυγιεινής διατροφής- Τι να κάνεις για να τρως έξω πιο υγιεινά
Υπήρχε μια εποχή, όπου το φαγητό έξω ήταν μια σπάνια απόλαυση και τα περισσότερα από τα γεύματα ετοιμάζονταν στο σπίτι. Σήμερα, τα εστιατόρια βρίσκονται παντού στις γειτονιές μας και υπάρχουν αλυσίδες fast food σχεδόν σε κάθε γωνιά. Έχουμε, επίσης, τη δυνατότητα να παραγγείλουμε οποιοδήποτε είδος φαγητού με τη βοήθεια μιας εφαρμογής και να το απολαύσουμε στον καναπέ μας.

Το αποτέλεσμα: Ένα σταθερό 20% των θερμίδων που καταναλώνουμε προέρχεται από κάποιο είδος εστιατορίου.

Όλα αυτά σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης.

Η μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές επιλογές περισσότερων από 35.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ από το 2003 έως το 2016, οι οποίοι συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES). Στόχος ήταν να καθοριστεί πόσο συχνά γευματίζουν οι πολίτες σε εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση ή fast-food.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη θρεπτική ποιότητα αξιολογώντας συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά στα γεύματα και διαπίστωσαν ότι στα εστιατόρια fast-food, περίπου το 70% των γευμάτων που κατανάλωναν οι Αμερικανοί είχαν κακή διατροφική ποιότητα.

Στα εστιατόρια με πλήρη εξυπηρέτηση, περίπου το 50% είχαν κακή διατροφική ποιότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι λιγότερο από το 0,1% όλων των εστιατορίων που αναφέρθηκαν κατά την περίοδο της μελέτης ήταν ιδανικής ποιότητας.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι οι υπάρχουσες επιλογές των μενού των εστιατορίων δεν διευκολύνουν μια παραγγελία με υγιεινά κριτήρια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των γευμάτων που καταναλώνονται στα εστιατόρια, τόσο τα διαθέσιμα στο μενού όσο και τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο σε σχέση με τι προτιμούν οι Aμερικανοί καταναλωτές», δήλωσε στο healthline ο Dariush Mozaffarian, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Κοιτάζοντας πόσο κοντά ή μακριά βρισκόταν κάθε γεύμα από το ιδανικό, το μεγαλύτερο πρόβλημα βρισκόταν στα πολύ λίγα υγιεινά συστατικά», είπε.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες - και το μεγαλύτερο περιθώριο βελτίωσης - παρατηρήθηκαν για τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια και άλλα θαλασσινά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, σημειώνει ο Mozaffarian.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να τρώμε πιο υγιεινά σε εστιατόρια

«Η προσθήκη περισσότερων υγιεινών τροφών σε γεύματα εστιατορίων, μειώνοντας παράλληλα το αλάτι, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για βελτίωση της υγιεινής τους πλευράς», δήλωσε.

Η διατροφολόγος Susan Weiner, προτείνει σε όσους τρώνε σε εστιατόρια να βρούνε χρόνο και να μελετήσουν προσεκτικά τα μενού και να μην προτιμούν γεύματα σε «προσφορές».

«Εάν είσαι με παρέα, είναι πάντα καλύτερο να παραγγείλεις πρώτη», δήλωσε στο Healthline. «Είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστείς από τις παραγγελίες της υπόλοιπης παρέας».

Προτείνει επίσης τα εξής:

  • Έλεγξε το μενού πριν πας στο εστιατόριο. Μπορείς επίσης να επικοινωνήσεις μαζί τους εκ των προτέρων για να δεις εάν το φαγητό μπορεί να προετοιμαστεί με τρόπο που να είναι ικανοποιητικός για σένα.
  • Προσπάθησε να αποφύγεις πολύπλοκα πιάτα. Προτίμησε τα βασικά.
  • Συζήτησε με τον σερβιτόρο και ζήτησε συμβουλές για επιλογές που να ταιριάζουν στις ανάγκες σου.
  • Αν θεωρείς ότι η μερίδα σου είναι μεγάλη, κράτησε ένα μέρος για να πάρεις στο σπίτι για το αυριανό σου γεύμα. Σκέψου πόσο θα έτρωγες στο σπίτι. Οι πιθανότητες είναι ότι οι μερίδες στα εστιατόριο είναι πολύ μεγαλύτερες. Ή μπορείς να παραγγείλεις ένα πιάτο που θα το μοιραστείς με έναν από τους φίλους σου ή τον σύντροφο σου.