Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Τόσα βήματα πρέπει να κάνεις κάθε μέρα

14.02.2020
Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Τόσα βήματα πρέπει να κάνεις κάθε μέρα
Εάν είσαι μία από τους εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που παρακολουθούν τα βήματά τους, πιθανότατα έχεις ακούσει τον μαγικό αριθμό: 10.000. Ορισμένοι μάλιστα έχουν πάθει εμμονή μετρώντας καθημερινά τα βήματα τους προκειμένου να φθάσουν στα 10.000 καθώς σε αυτό το νούμερο σε επιβραβεύει το χρονόμετρο χεριού (βηματομετρητής). Όμως μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε κάποια ευχάριστα νέα! Ο ιδανικός αριθμός βημάτων μπορεί να είναι πολύ μικρότερος! (χάρηκες;)

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital, οι γυναίκες που έκαναν μόνο 4.400 βήματα την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις γυναίκες που έκαναν 2.700 ή λιγότερα βήματα την ημέρα.

Η μελέτη ακολούθησε τις συνήθειες περπατήματος επτά ημερών σε 16.741 γυναίκες ηλικίας 62 έως 101 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 72 έτη.

Οι ερευνητές μετά έλεγξαν έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια 4,3 ετών, και είδαν ότι είχαν πεθάνει 504 από τις συμμετέχουσες.

Διάβασε επίσης: Τα πιο περίεργα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

Από αυτούς τους θανάτους, 275 γυναίκες άνηκαν στην κατηγορία εκείνων που έκαναν τα λιγότερα βήματα καθημερινά, κατά μέσο όρο 2.700. Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των πιο ενεργών ατόμων μειώθηκε σταθερά μεταξύ των 4.400 και 7.500 καθημερινών βημάτων. Πάνω από αυτά τα βήματα οι τιμές σταθεροποιήθηκαν.

Γιατί λοιπόν αυτή η εμμονή με τα 10.000 βήματα κάθε μέρα; Ίσως αυτός ο στόχος να προέρχεται από διαφημιστικούς λόγους και όχι από την έρευνα.

Ο I-Min Lee που είναι ο συγγραφέας της μελέτης, είπε στο CNN ότι ο αρχικός αριθμός χρονολογείται από το 1965 και μια ιαπωνική εταιρεία βηματομετρητών.

Αυτά τα πρώιμα βηματόμετρα ονομάζονταν Manpo-kei, το οποίο μεταφράζεται σε «10.000 step meter» στα ιαπωνικά. «Ο αριθμός αυτός βασιζόταν λιγότερο στην επιστήμη και περισσότερο σε εμπορικούς σκοπούς», εξηγεί ο Lee.

Έτσι, προτού ξεκινήσεις να περπατάς 10.000 βήματα κάθε μέρα, θυμήσου ότι και τα 4.400 έως 7.500 βήματα, αποτελούν πολύ πιο εφικτό και απίστευτα αποτελεσματικό στόχο.