Νέα έρευνα: Ο αριθμός ερωτικών συντρόφων συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου

18.02.2020
Νέα έρευνα: Ο αριθμός ερωτικών συντρόφων συνδέεται με τον κίνδυνο καρκίνου
Εάν χρειάζεσαι περισσότερα από δύο χέρια για να μετρήσεις τον αριθμό των εραστών που είχες στη ζωή σου, μια νέα έρευνα δείχνει ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των συντρόφων. Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα.

Τα άτομα που είχαν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο από εκείνα που ήταν λιγότερο σεξουαλικά ενεργά, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες με πολλούς συντρόφους είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο από εκείνες που παρέμειναν παρθένες ή είχαν μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο, σύμφωνα με τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο περιοδικό BMJ Sexual & Reproductive Health.

Εν τω μεταξύ, οι πιθανότητες ανδρών για μια διάγνωση καρκίνου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 70% σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν έναν ή καθόλου σεξουαλικούς συντρόφους και κατά 57% για εκείνους που είχαν δύο έως τέσσερις σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

«Αναμέναμε να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και του κινδύνου για καρκίνο καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορους καρκίνους», δήλωσε στο webmd ο Lee Smith που ασχολήθηκε με την μελέτη και είναι διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Αθλητισμού του Cambridge.

«Είναι ενδιαφέρον ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες», συνέχισε ο Smith. «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η σχέση μεταξύ ορισμένων μεταδιδόμεων νοσημάτων και καρκίνου είναι ισχυρότερη στις γυναίκες, όπως ο ιός HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σε σύγκριση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου».

Για τη μελέτη, ο Smith και οι συνάδελφοί του συνέλεξαν στοιχεία από άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Κατά τη διάρκεια της φάσης 2012-2013 της τρέχουσας μελέτης, περισσότεροι από 5.700 συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις τους σε αυτοαξιολογούμενες διαγνώσεις καρκίνου.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 64 ετών και περίπου τρεις στους τέσσερις ήταν παντρεμένοι. Περίπου το 28% των ανδρών και το 41% ​​των γυναικών δήλωσαν ότι ήταν παρθένοι ή είχαν μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 22% των ανδρών και περίπου το 8% των γυναικών, ανέφεραν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους.

Τα ΣΜΝ είναι οι κύριοι ύποπτοι σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά οι άνθρωποι με περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους τείνουν να μπαίνουν και σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, σημειώνει ο Smith.

«Στη μελέτη μας, εκείνοι με μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ συχνά, συμπεριφορές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με κίνδυνο για καρκίνο», ανέφερε ο Smith. «Είναι πιθανό ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων να έχει έναν συνδυασμό πιθανοτήτων στην έκθεση ΣΜΝ και προφιλ τρόπου ζωής».

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) έχει συνδεθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και του πέους, σημείωσε, ενώ η ηπατίτιδα Β και C συνδέονται με τον καρκίνο του ήπατος. Είναι πιθανό ότι άλλοι ιοί θα μπορούσαν να συνδεθούν με άλλες μορφές καρκίνου.

«Η σεξουαλική υγεία είναι κάτι που δεν έχει γίνει αντιληπτό λόγω των ταμπού γύρω από αυτήν. Ενώ αυτή η μελέτη δεν είναι απόλυτη, είναι χρήσιμο να έχουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά», δήλωσε στο webmd η Mia Gaudet, επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογικής έρευνας στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.