Γιορτές: Οδηγός επιβίωσης βάσει ζωδίου

23.12.2013
Εάν η προοπτική να κάνεις ρεβεγιόν ή να το διοργανώσεις, να ακούσεις για άλλη μία φορά τις ιστορίες του παππού Αγησίλαου και να υποστείς την κριτική της θείας Παναγιώτας σου προκαλεί κάτι μεταξύ πλήξης και πανικού, υπάρχει τρόπος να φέρεις τα Χριστούγεννα στα... μέτρα σου και να τα ζήσεις όπως θέλεις!

Ακόμη κι αν δεν το ομολογούν, σε όλους αρέσει… σε άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. το πολύχρωμο και φασαριόζικο κλίμα των γιορτών. Όπως και να το κάνουμε, έχει γούστο η επανάληψη των ίδιων και των ίδιων κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, και δεν θα πάψει ποτέ να είναι βάλσαμο στην καρδιά και του πιο αδιάφορου το λαμπερό βλέμμα των παιδιών, όταν ανοίγουν τα δώρα τους ή βρίσκουν στο κομμάτι της βασιλόπιτας το φλουρί που βάζουμε κρυφά την τελευταία στιγμή.

Όμως, όπως καθετί πάει πάντα πακέτο με το αντίθετό του -δεν θα ερχόταν η μέρα αν δεν προηγούνταν η νύχτα!-, έτσι και οι όμορφες γιορτινές στιγμές συνυπάρχουν με τις άσχημες, εκείνες που σε προκαλούν να τα τινάξεις όλα στον αέρα, αλλά, για χάρη της παράδοσης και της οικογένειας, δίνεις τόπο στην οργή.
Για να περάσεις, λοιπόν, αν όχι ονειρεμένα, τουλάχιστον πολύ καλά, αρκεί να εφαρμόσεις μερικά «τρικ επιβίωσης» που ταιριάζουν στο χαρακτήρα, την προσωπικότητα και το ζώδιό σας.
Γιατί, όπως δεν μας σπάνε τα νεύρα, δεν μας χαλαρώνουν, ούτε μας απογειώνουν όλους τα ίδια πράγματα, έτσι δεν έχουμε όλοι το ίδιο «χριστουγεννιάτικο στυλ». Ανακάλυψε τα συν και τα πλην του δικού σου και…οδήγησε ανάλογα το γιορτινό σου όχημα.

Τελειομανείς, πληθωρικοί, παθιασμένοι,υπερήφανοι

Το στυλ σου: Καθώς δεν συμβιβάζεσαι πάρα μόνο με το καλύτερο, θέλεις η βραδιά που διοργανώνεις να μείνει σε όλους αξέχαστη, να γίνει σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Τα δώρα που προσφέρεις θέλεις να είναι τα μεγαλύτερα, η γαλοπούλα σου η πιο παχουλή και νόστιμη, η εμφάνισή σου η πιο εκθαμβωτική. Εάν, πάλι, είσαι εσύ προσκεκλημένη σε κάποιο τραπέζι, είναι θέμα γοήτρου να εντυπωσιάσεις τους πάντες, να τους προσφέρεις δώρα που θα τους κάνουν ευτυχισμένους -εννοείται να πάρεις κι εσύ εκείνα που ονειρεύεσαι-, να τους ξεσηκώσεις, να κερδίσεις το φλουρί και να βγεις νικητής σε όλα τα παιχνίδια. Αν και μεγάλο παιδί, ζεις τα Χριστούγεννα σαν εκείνο το μικρό που υπήρξες κάποτε. Με ενθουσιασμό και πάθος για το καθετί αλλά και την ανάγκη να είσαι το κέντρο του ενδιαφέροντος, η ψυχή της παρέας, η προσωποποίηση του κεφιού, το αντικείμενο του θαυμασμού.

Η δοκιμασία σου: Το θερμό ταμπεραμέντο και η εριστική φύση σου είναι πέρα από βέβαιο ότι θα δοκιμαστούν. Δεν λέει, όμως, να «βγάλεις» εκτός από το μαχαίρι για τον τεμαχισμό της γαλοπούλας και... τα άλλα, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν το καλό γούστο σας, δεν σε αποδέχονται ως αρχηγό, δεν σου δίνουν χέρι βοήθειας και, από πάνω, σας τη λένε -γκρινιάρηδες, μίζεροι, κουτσομπόληδες και τεμπέληδες συγγενείς και φίλοι. Πιο πολύ σε εκνευρίζουν αυτοί που σε ανταγωνίζονται στον πρώτο ρόλο, σου δίνουν οδηγίες για το τι να κάνεις και πώς και έχουν μια ροπή προς την προχειρότητα. Και μόνο η αίσθηση ότι χάνεις τον έλεγχο δοκιμάζει επικίνδυνα τα νεύρα και την υπομονή σου, το ίδιο μάλιστα ισχύει όταν οι άλλοι ψηφίζουν υπέρ της ιδέας κάποιου άλλου και όχι της δικής σου.

Το τρικ σου: Για να αντέξεις χωρίς να προδώσεις τον εαυτό σου, φρόντισε να εφοδιαστείς με αποθέματα υπομονής για τους αχάριστους και αδιαφορίας για τους κακεντρεχείς. Προπάντων, δείξε αυτοσυγκράτηση και μην αρχίσεις να τους «καρφώνεις» όπως μόνο εσύ ξέρεις, γιατί, παραδέξου το, όταν «τα παίρνεις», τα λόγια σου στάζουν φαρμάκι. Εκτόνωσε την ένταση και το στρες σου εκ των προτέρων. Περπάτησε, κάνε ποδήλατο, κάνε γυμναστική ή, αν προλαβαίνεις, γλίστρησε στις χιονοδρομικές πίστες. Αναζ’ητησε, επίσης, έναν τουλάχιστον σύμμαχο με τον οποίο θα συμφωνείς αφενός να επικροτεί τα λεγόμενά σου και αφετέρου να σε συγκρατεί πριν πάρεις φωτιά. Ακόμα καλύτερα, κάθε φορά που είσαι έτοιμη να εκραγείς, σκέψου πόσο μεγαλόψυχη, γενναιόδωρη και ανώτερος άνθρωπος είσαι. Ό,τι και να κάνουν οι άλλοι, δεν θα μπορέσουν να σε επισκιάσουν.

Το ζώδιό σου: Πιθανότατα ανήκεις ή έχεις ωροσκόπο στον παθιασμένο Κριό, τον υπερήφανο Λέοντα, την τελειομανή Παρθένο ή τον πληθωρικό Σκορπιό. Για να γλιτώσεις από τις κακοτοπιές που προκύπτουν αυτές τις χρονιάρες μέρες, κάθε φορά που νιώθεις ότι φτάνεις στα όριά σου επανέλαβε πολλές φορές μέσα σου: «Εγώ είμαι εγώ και δεν έχω ανάγκη να αποδείξω τίποτα σε κανέναν!».

Αυταρχικοί, συναισθηματικοί, παραδοσιακοί, ονειροπόλοι

Το στυλ σου: Για εσένα τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των αισθήσεων αλλά και το παραμύθι. Θέλεις τα πάντα να έχουν την όψη, το άρωμα, τη γεύση, τον ήχο των γιορτών αλλά και να είναι πασπαλισμένα με μπόλικη αγάπη. Πάνω απ’ όλα, Χριστούγεννα είναι το «όλοι μαζί». Το αίσθημα της ασφάλειας και της αγάπης που νιώθεις ανάμεσα στους δικούς σου ανθρώπους είναι το ζητούμενο. Λατρεύεις να τους κανακεύεις και να σε κανακεύουν. Δεν τσιγκουνεύεσαι χρόνο και κόπο προκειμένου να τους ευχαριστήσεις, όμως όλα πρέπει να γίνουν με το δικό σου τρόπο, είτε είσαι οικοδέσποινα είτε προσκεκλημένη. Τα πάντα πρέπει να κυλήσουν με τη μεθοδικότητα και την ακρίβεια ενός επαγγελματικού πλάνου, ανεξαρτήτως εάν τη στιγμή που ο χρόνος αλλάζει δεν μπορείς να συγκρατήσεις ένα δάκρυ συγκίνησης. Δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη και απεχθάνεσαι τις εκπλήξεις και τις καινοτομίες, γιατί φοβάσαι ότι θα χαλάσουν τη μαγεία.

Η δοκιμασία σου: Η εμμονή σου με τα ήθη και τα έθιμα των ημερών σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό και την τάση να δίνετε εντολές μπορεί να καταπιέσουν τους άλλους. Αν και έχετε τις καλύτερες προθέσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι αυτό που για εσένα είναι πολύ σημαντικό για τους άλλους μπορεί να είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Επιπλέον, η μεγάλη ανάγκη σου για αγάπη μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια το αίσθημα της ζήλιας, αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σου δείξει περισσότερο ενδιαφέρον από αυτό που εσύ κρίνεις πρέπον απέναντι σε μια φίλη σου ή αν η κόρη σου εκφράσει το θαυμασμό της για τη μαγειρική της οικοδέσποινας. Ο συναισθηματισμός και η υπερευαισθησία σου μπορεί να σε οδηγήσουν σε θλιβερές αναπολήσεις, πράγμα που στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει την ατμόσφαιρα μελό και στη χειρότερη θα «ρίξει» το κέφι. Μπορεί, επίσης, να σε κάνει λίγο μυγιάγγιχτη, ακόμα και σε κουβέντες χωρίς κακή πρόθεση. Αν, τέλος, έχεις ανεπτυγμένο το αίσθημα ιδιοκτησίας, καραδοκεί ο κίνδυνος να αγριοκοιτάξεις τους απρόσεκτους που θα χύσουν το κρασί στο καλό σας τραπεζομάντιλο.

Το τρικ σου: Μια βόλτα στη φύση πριν έρθουν οι καλεσμένοι σου και συχνές αποδράσεις στη βεράντα και τον κήπο κατά τη διάρκεια της γιορτής θα σε βοηθήσουν να γειωθείς, αρκεί βέβαια να αφήνετε στο πόδι σου κάποιον άξιο της εμπιστοσύνης σου. Για να μη σε πάρουν από κάτω οι τυχόν αναποδιές, προετοίμασε τον τρόπο αντίδρασής σου. Το χιούμορ και η μέθοδος του αντιπερισπασμού σώζουν πολλές καταστάσεις, γι’ αυτό επιστράτευσε τα. Ε, δεν χάθηκε και ο κόσμος αν σπάσει ένα ποτήρι, αν κάποιος μελαγχολήσει ή αν δεν συμμερίζονται όλοι το δικό σου ενθουσιασμό. Όλα μέσα στη ζωή και τη γιορτή είναι. Πάρτε το από πριν απόφαση ότι μπορεί να προκύψουν τα παραπάνω, ώστε να μην ξαφνιαστείς και αντιδράσεις άκομψα.

Το ζώδιό σου: Πιθανότατα ανήκεις ή έχεις ωροσκόπο στον αυταρχικό και λίγο ζηλιάρη Ταύρο, το συναισθηματικό και αισθησιακό Καρκίνο, τον παραδοσιακό έως τυπολάτρη Αιγόκερω ή τους ονειροπόλους Ιχθύς. Αν νιώσεις στεναχώρια ή απογοήτευση, επειδή τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά τα ονειρεύτηκες, βγες για λίγο στη βεράντα, πάρε βαθιές εισπνοές και επαναλάβεις πολλές φορές μέσα σου: «Οι επόμενες γιορτές θα έρθουν πολύ γρήγορα και αυτή τη φορά όλα θα κυλήσουν με την ωρολογιακή ακρίβεια του δικού μου προγράμματος».


Σνομπ, ανεξάρτητοι,αντικομφορμιστές,αυθόρμητοι

Το στυλ σου: Αν και δεν έχεις τίποτα εναντίον των γιορτών, σου αρέσει να αμφισβητείς το περιεχόμενό τους και σε εξιτάρει η ιδέα να τις ζεις αντισυμβατικά. Η ιδέα να μείνεις στο σπίτι με το ταίρι σου ή και μόνοι σου, με πιτζάμες μπροστά στην τηλεόραση και μια πίτσα delivery, σας κάνει να νιώθεις σαν μικροί επαναστάτες. Για εσένα το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων είναι ο αλτρουισμός. Μολονότι σου αρέσει να περιστοιχίζεσαι από κόσμο, προτίμησε αυτό να γίνει οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Όταν επιλέγεις ή αναγκάζεσαι να αναλάβεις το ρόλο του οικοδεσπότη του ρεβεγιόν, συνήθως τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή - για εσένα μετράει περισσότερο η σκέψη και λιγότερο το τέλειο αμπαλάζ. Σε συναρπάζουν οι πνευματικές συζητήσεις και τα παιχνίδια, ενώ πλήττεις με τις παλιές ιστορίες και μελωδίες ή την εθιμοτυπία. Ως προσκεκλημένοι, αν και συμμετέχεις σε όλα, είσαι «αλλού», φευγάτη, και με ένα ολίγον αποστασιοποιημένο έως και σνομπ στυλάκι, ενώ προτιμάς να πιάνεις κουβέντα με άγνωστους παρά με τους συγγενείς σου.

Η δοκιμασία σου: Αυτό που σου σπάει τα νεύρα είναι η τυπολατρία και οι συμβατικότητες. Με δυσκολία θα μπορέσεις να συγκρατήσεις τα υποτιμητικά σχόλιά σου για τους... κολλημένους στις συνήθειες και τις παραδόσεις, αλλά αφού ξέρεις ποιοι είναι αυτοί, μην τους ανοίγεις κουβέντα. Συγκρατήσου, επίσης, την τάση σου να αγορεύεις για τα «πιστεύω» σου, αλλά και τα νεύρα σου, όταν σε πιάνει εκείνη η φοβερή βαρεμάρα με την απαρίθμηση των επαγγελματικών επιτυχιών του θείου σου ή την ιστορία αγάπης της γιαγιάς και του παππού, που αγαπήθηκαν ένα βράδυ Χριστουγέννων, την οποία έχεις ακούσει τουλάχιστον τριάντα φορές έως τώρα. Και όταν τραγουδάνε όλοι μαζί την «Άγια Νύχτα», δεν χάθηκε ο κόσμος να ανοιγοκλείσεις κι εσύ το στόμα σας.

Το τρικ σου: Επειδή δεν αντέχεις να μένεις πολλές ώρες στο ίδιο μέρος και με την ίδια παρέα, φρόντισε εκ των προτέρων να έχεις δηλώσει ότι έχεις και άλλη υποχρέωση, οπότε να δραπετεύσεις εγκαίρως. Άφησε το πνεύμα αντιλογίας και την τάση σου να εκφράζεις πάντα ό,τι σκέφτεσαι και αισθάνεσαι πραγματικά έξω από την πόρτα, εστίασε την προσοχή σου σε ό,τι σε διασκεδάζει περισσότερο και κράτησε ασφαλείς αποστάσεις απ’ ό,τι και από όποιον σου τη δίνει στα νεύρα. Αν, πάλι, είσαι εσεύ οι οικοδεσπότες, ένα ή και δυο χαλαρωτικά και ηρεμιστικά ροφήματα -δυόσμου ή λεβάντας- θα καταλαγιάσουν το στρες σου. Ηρεμιστικά θα λειτουργήσει επίσης το πάντρεμα του παραδοσιακού μενού και της διακόσμησης με τις δικές σου, νεωτεριστικές πινελιές. Επιστράτευσε έναν ομοϊδεάτη φίλο σας, πιο ουδέτερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, να σε καλεί στο κινητό σου κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεσαι σε απόσταση αναπνοής από την έκρηξη. Επίσης, φέρε στο μυαλό σου την επόμενη μέρα, την οποία θα έχεις οργανώσει κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου.

Το ζώδιό σου: Πιθανότατα ανήκεις ή έχεις ωροσκόπο στους παιχνιδιάρηδες και γεμάτους περιέργεια Διδύμους, το φευγάτο Ζυγό, τον αυθόρμητο, πνεύμα αντιλογίας και αλτρουιστή Τοξότη ή τον αντισυμβατικό και ολίγον σνομπ Υδροχόο. Κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθεις ότι οι άλλοι και οι παραδόσεις σου καπελώνουν και οι καλοί σου τρόποι δεν σου επιτρέπουν να τους «χαλάσεις» το παραμύθι, επανέλαβε πολλές φορές μέσα σου: «Χριστούγεννα είναι... θα περάσουν!»

Από τη Μαρία Αντωνιάδου, Επιμέλεια: Ελένη Αναστασάκη