Η βίντεο-εγκατάσταση «Η Σιωπή» σε έκθεση για τον Bergman

14.07.2008
Το έργο της Ευανθίας Τσαντίλα «Η Σιωπή» παρουσιάζεται στην Ελβετία στην έκθεση IN SILENT CONVERSATION WITH INGMAR BERGMAN έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2008.

Η Ευανθία Τσαντίλα παρουσιάζει στην έκθεση "In Silent Conversation with Ingmar Bergman" τη βίντεο-εγκατάσταση «Η Σιωπή», που είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του γνωστού σκηνοθέτη.

Ανακατασκευάζοντας μια σκηνή του έργου και με την συμμετοχή τριών ηθοποιών, η Τσαντίλα ερευνά σε βάθος την σχέση χώρου, χρόνου και αφήγησης στο κινηματογραφικό μέσο μεταφέροντας τα στον πραγματικό χρόνο και χώρο, ανατρέπει τους ρόλους και καταδεικνύει την κατάρρευση της επικοινωνίας.

Η καλλιτέχνης μάς λέει:

"Πως να κτίσει κανείς χρόνο; Αυτό που δεν έχει ειπωθεί βρίσκεται ωστόσο μέσα στην γλώσσα. Αυτό που δεν μπορεί να εμφανιστεί αφήνει πίσω του ίχνη. Από όλα αυτά τα στοιχεία που απουσιάζουν ίσως εμφανιστεί τελικά ένας νέος χώρος και ίσως καταφέρουμε να τον αντιληφθούμε...

Το έργο έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Βερολίνο ως συμπαραγωγή του θεάτρου Volksbuehne και του κρατικού καλλιτεχνικού βραβείου Hauptstadtkulturfonds, κατόπιν στην 1η Μπιεννάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και ανήκει στη συλλογή του ΚΜΣΤ.

Το Kunstmuseum Thun με την έκθεση "In Silent Conversation with Ingmar Bergman" κάνει αντιληπτή την πληθώρα των περίπλοκων διαλόγων που ξεκινούν οι σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες με το έργο του Ingmar Bergman. Η χρήση του αφηγηματικού κινηματογράφου από την τέχνη αποτελεί ένα πολλαπλού χαρακτήρα φαινόμενο που εναλλάσσεται μεταξύ επιρροής και αποξένωσης, μεταφοράς και εξέλιξης, ακριβούς αναφοράς και περαιτέρω συλλογισμού.

Στην έκθεση αυτή έχουμε καλλιτεχνικές τοποθετήσεις που αναγνωρίζεται άμεσα ότι πραγματεύονται συγκεκριμένα στοιχεία από τις ταινίες του Μπέργκμαν αλλά και άλλες που χρησιμοποιούν το έργο του σκηνοθέτη ως αφετηρία για να δημιουργήσουν από κει και πέρα εντελώς προσωπικές φόρμες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Karin Mamma Andersson, Lotta Antonsson, Joseph Beuys, Bettina Disler, Maria Finn, Runa Islam, Michael Kunze, Hanna Liden, Andrea Loux, Magdalena von Rudy, Ευανθία Τσαντίλα.

Επιμέλεια: Helen Hirsch
Διάρκεια: έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2008

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και το Μουσείο μπορείτε να βρείτε στο http://www.kunstmuseum-thun.ch/


Ευανθία Τσαντίλα - Σύντομο βιογραφικό

Η Ευανθία Τσαντίλα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Από το 1998 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσσελντορφ με τον Γιάννη Κουνέλλη, από όπου αποφοίτησε το 1997. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας το 1999, ενώ έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες είναι: Volksbuehne am Rosa Luxemburg Platz, Berlin (2006) / 1η Biennale της Θεσσαλονίκης HETEROTOPIAS (2007) / ?Places in ZONE D?, ZONE D, Αθήνα (2007).