In the temple of mr Tim Booth

02.05.2011
Είναι φίλοι με τον Elwood P. Dowd από το Harvey, ο David Mitchell του πρότεινε τον τίτλο για το σόλο άλμπουμ του, ο Steve Jobs του έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή και τον έχει εθίσει στα μήνα ενώ η Regina Spektor περιμένει στο στούντιο για να ηχογραφήσουν μαζί ένα κομμάτι. Ο Tim Booth πήρε μαζί του στο αεροπλάνο μόνο τον Saul Davies από τους James κι έρχεται με καινούρια μπάντα για

Είναι φίλοι με τον Elwood P. Dowd από το Harvey, ο David Mitchell του πρότεινε τον τίτλο για το σόλο άλμπουμ του, ο Steve Jobs του έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή και τον έχει εθίσει στα μήλα ενώ η Regina Spektor περιμένει στο στούντιο για να ηχογραφήσουν μαζί ένα κομμάτι. Ο Tim Booth πήρε μαζί του μόνο τον Saul Davies από τους James, η αγαπημένη του λέξη είναι η έκσταση κι έρχεται με καινούρια μπάντα για να μας πει live πόσο αγαπάει τη ζωή. Αφού πρώτα έκανε βόλτα από δω...

Πάλι εδώ. Τι γίνεται κι αγαπάς τόσο πολύ την Ελλάδα;
Υπάρχουν τόσα πολλά για να λατρέψεις στην Ελλάδα! Ερωτεύτηκα τα ελληνικά νησιά όταν ήμουν 18 κι από τότε ερχόμουν συνέχεια. Έχω ζήσει πολλές υπέροχες και ρομαντικές περιπέτειες και αυτό που λένε για το ισπανικό κα το ιταλικό ταπεραμέντο πως συνδέεται με τον ρομαντισμό δεν ισχύει.. το ελληνικό είναι το καλύτερο. Έχω φανταστικές αναμνήσεις και θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν με κατήγγειλαν στην αστυνομία επειδή κοιμήθηκα σε μία παραλία γυμνιστών και νόμιζα ότι δε θα μπορέσω να ξανάρθω στην Ελλάδα οπότε έφυγα τρέχοντας για να μη βρουν οι αστυνομικοί.

Έχεις σόλο άλμπουμ αυτή τη φορά , το "Love life" αλλά δεν αφορά μόνο τη θετική πλερά της ζωής..
Έρχομαι με μια υπέροχη καινούρια μπάντα και θα παίζει μαζί μας ο Saul Davies από τους James. O τίτλος είναι "Love life" αλλά όταν ακούς τα τραγούδια καταλαβαίνεις ότι δεν είναι μόνο για την ρομαντική πλευρά της ζωής αλλά κάποια είναι πιο μελαγχολικά, αφορούν το τέλος του κόσμου, το αίσθημα της ανίας.. υπάρχουν πολλοί τρόποι να ζήσεις και ν’ αγαπήσεις τη ζωή σου.

Γιατί it’s a bittersweet symphony this life! Ποιες είναι οι κύριες διαφορές όσον αφορά τον τρόπο που δουλέψατε, το στυλ των τραγουδιών μεταξύ των δύο τελευταίων δίσκων των James με το συγκεκριμένο άλμπουμ;
Είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω.. όταν ηχογραφώ με τους James βλέπω τα τραγούδια να αλλάζουν διάφορες κατευθύνσεις γιατί κάθε μέλος έχει διαφορετική άποψη ενώ εδώ είναι λίγο πιο συνειδητοποιημένα τα πράγματα και ξέρουμε που θα ακριβώς θα κατευθυνθούμε. Στις ηχογραφήσεις για το σόλο δίσκο έχω μεγαλύτερο έλεγχο.. αλλά δε θέλω να κριτικάρω τη μία διαδικασία ή την άλλη. Απλά όταν δουλεύω στο στούντιο χωρίς τους James αλλά με ένα μόνο άτομο είναι λίγο πιο εύκολο γιατί είναι επίσης λιγότεροι οι άνθρωποι που πρέπει να «ευχαριστήσεις». Αγαπάω και τα δύο αλλά ίσως το σόλο μου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία.

Τι να περιμένουμε από τη συναυλία σου αυτή τη φορά;
Το μόνο που θέλω να πετύχω είναι να μεταφέρω το αίσθημα της έκστασης και να χάσετε τον εαυτό σας όπως συμβαίνει και με μένα όταν είμαι στη σκηνή και να χαθείτε στη μουσική. Πάντα αυτό επιδιώκω και πιστεύω ότι είναι ένας καλός τρόπος να ενωθείς και να επικοινωνήσεις με το κοινό.

Ο τρόπος που χορεύεις στη σκηνή είναι μοναδικός κι έχεις διδάξει και την τεχνική 5rhythms..Τι έχεις ετοιμάσει εκτός της συναυλίας στην Αθήνα;
Στις 10 Μαΐου θα κάνω ένα workshop και δε θα διδάξω τον κόσμο όχι να χορέψει σαν και μένα αλλά να βρουν έναν τρόπο να χορέψουν που θα τους κάνει να αισθανθούν πιο ελεύθεροι. Ο σκοπός είναι να ανακαλύψουν την δημιουργικότητα τους, τον "δικό τους χορό".

Έχεις σκεφτεί να κάνεις ένα dance project ή κάτι που σχετίζεται με τον χορό;
Μου είχαν ζητήσει από το μεγαλύτερο χοροθέατρο της Αγγλίας να συνεργαστώ μαζί τους σε ένα project αλλά είχα μετακομίσει στην Αμερική εκείνη την περίοδο και δε μπόρεσα. Όμως θα ήθελα πολύ να το κάνω. Όσον αφορά το χορό δε μπορώ να διδάξω βήματα αλλά να προκαλέσω τον άλλον να βρει τον δικό του τρόπο να κινείται και να βάλει συναίσθημα σ' αυτό. Αν ελευθερώσεις και το μυαλό απελευθερώνεις το σώμα. Έχει να κάνει με την επικοινωνία του υποσυνείδητου με το σώμα και το να προσπαθείς να φτάσεις στο σημείο της έκστασης κάτι που ξεχνάμε ότι είναι μόνο μία ανάσα μακριά.

Ήθελες έναν άλλον τίτλο για το άλμπουμ, το “In the Temple of the Moon Princess,” που είναι φράση από το βιβλία του David Mitchell Cloud Atlas και The Thousand Autumns of Jacob de Zoet. Τι σημαίνει για σένα αυτή η φράση;
Ανά διαστήματα κάποια έργα τέχνης με συγκλονίζουν και ο David Mitchell το έκανε αυτό πέρσι με τα βιβλία του. Μου φάνηκε ότι η φράση αυτή θα ήταν η κατάλληλη για τον τίτλο αλλά ο φίλος μου ο Lee που παίζει όλα τα όργανα στο δίσκο κι έκανε και το artwork του δίσκου διαφώνησε! Δεν του άρεσε καθόλου κι έπρεπε να βρω άλλον κι έτσι προέκυψε το "Love life". Πάντως πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις αυτά τα βιβλία-είναι απίστευτα.

Υπάρχει κάποιος καινούριος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια που θα ήθελες πολύ να συνεργαστείς;
Η Regina Spektor. Είναι τρομερή, πολύ ευχάριστη κι έχει απίστευτη φωνή..επίσης η μουσική της είναι "παιχνιδιάρικη" κάτι που είναι κουλ και καθόλου επιφανειακό και οι άντρες τραγουδιστές δεν το χουν πολύ αυτό. Είναι το πιο ωραίο παράδοξο που θα μπορούσε να πετύχει μια γυναίκα τραγουδίστρια.

Είχες πει σε μία συνέντευξη πριν κάποια χρόνια ότι δεν διαβάζεις κριτικές του Βρετανικού τύπου, τον οποίο αντιπαθείς πάρα πολύ. Έχεις δει καθόλου αλλαγές τα τελευταία χρόνια στον τρόπο σκέψης του και το πως αντιμετωπίζουν τη μουσική;
Απλά δε με βοηθάει καθόλου να διαβάζω κριτικές οπότε δεν το κάνω. Η κριτική που κάνω στον εαυτό μου είναι πολύ σκληρή για μένα και καμία κριτική δε μπορεί να είναι σκληρότερη ώστε να πετύχω ή να μην πετύχω το αποτέλεσμα που θέλω στη δουλειά μου. Δε βλέπω το νόημα να διαβάζω την κριτική κάποιου άλλου είτε είναι κακή είτε είναι καλή. Όταν φτιάχνω μουσικές δε μπορώ να αλλάξω κάτι όταν κυκλοφορήσουν και προτιμώ να μένω στην ψευδαίσθηση της άγνοιας μου. Ζω στη φούσκα του δικού μου κόσμου και με κάνει πολύ χαρούμενο να μένω εκεί!

Εκτός από τη μουσική, ασχολείσαι και με το σινεμά και παίζεις στην ταινία "Poor wee me". Πώς ήταν η όλη εμπειρία;
Ναι είμαι ο bad guy..Είχαμε μόνο μια μέρα γυρίσματος για το δικό μου κομμάτι και νομίζω ότι τελικά δεν ήμουν τόσο καλός κι ήθελα λίγες παραπάνω λήψεις! Επειδή είμαι τελειομανής όταν με είδα μετά στην οθόνη σε σύγκριση με τους άλλους δεν ήμουν και τόσο σίγουρος ότι τα πήγα καλά αλλά δεν πειράζει. Το "Poor wee me" είναι μία πολύ καλή, «βρώμικη», δύσκολη αγγλική ταινία και θα πάει καλά πιστεύω.

Σ' αρέσουν τέτοιοι ρόλοι στις ταινίες. Και στον "Batman Begins" ήσουν πάλι ο κακός της υπόθεσης..

Υποθέτω πως γίνεται αυτό λόγω της εμφάνισης μου αλλά έτσι κι αλλιώς έχει πιο πολύ πλάκα να παίζεις τέτοιους ρόλους.

Ποιος κινηματογραφικός ήρωας απ' όλες τις ταινίες που έχεις δει θα μπορούσε να είναι φίλος σου;
Ωχ δύσκολο! Οι πιο πολλές ταινίες που μου ρχονται στο μυαλό έχουν προβληματικούς ήρωες οπότε δε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα. Μάλλον θα διάλεγα τον χαρακτήρα του James Stewart στην ταινία "Harvey".

Γράφεις και σενάρια. Υπάρχουν κάποια σχέδια για να γίνουν ταινίες;
Ναι έχω γράψει μερικά.. Κάποιο το είχαν επιλέξει να γίνει ταινία αλλά δεν έγινε ποτέ, πήρα κάποια γράμματα από το HBO κι ένα φριχτό γράμμα από κάποιον στη CHA. Γράφω κάποιες μικρές ιστορίες αυτή την περίοδο οι οποίες θ’ ανέβουν στο site μου και θα τις συμπεριλάβω στη special edition του άλμπουμ με το βινύλιο. Μ’ αρέσει πάρα πολύ το γράψιμο και γράφω συνέχεια. Νιώθω τυχερός γιατί ζω μέσα στη δημιουργικότητα και είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο.

Νομίζω ότι δε θα μπορούσες να κάνεις κάτι στη ζωή σου που να μην έχει σχέση με τέχνη..
Όχι είναι αδύνατον. Όσο για τον κινηματογράφο θα ήθελα να παίξω σε κάτι πολύ δυνατό και βαθύ που θα κάνει πολύ καιρό να ετοιμαστεί αλλά δεν έχω χρόνο ν' ασχοληθώ όπως θα ήθελα μ’ αυτά. Η μουσική είναι η προτεραιότητα μου.

Ο Jon Bon Jovi είπε πρόσφατα ότι ο Steve Jobs σκοτώνει τη μουσική με το I pod, itunes κτλ. Τι πιστεύεις γι’ αυτό;
Δε νομίζω ότι έχει κάτι τέτοιο ο Jobs αλλά ακριβώς τ' αντίθετο και θεωρώ γελοία μια τέτοια δήλωση. Η μουσική έγινε πιο προσιτή στον κόσμο γιατί μπορούν πλέον να την αποκτήσουν τζάμπα και δεν είναι κακό αυτό. Είμαι τεράστιος θαυμαστής της Apple κι εντελώς geek! Τώρα που μιλάμε έχω το ipad δίπλα μου! Ναι μεν υπάρχουν κάποια προβλήματα με το ότι ο κόσμος μπορεί ν’ αποκτήσει τεράστιες ποσότητες μουσικές και μπορεί να έχει χάσει κάπως την αξία της αλλά έτσι είναι τα πράγματα σ’ αυτή την εποχή. Πλέον βλέπω δύο όψεις της μουσικής: Από τη μία έχει γίνει βαρετή με όλο αυτό το marketing των δισκογραφικών και από την άλλη βλέπεις ένα συναρπαστικό κίνημα μουσικών που επαναστατούν και βγάζουν μουσικές μόνοι τους στο ίντερνετ και δεν τους νοιάζει τίποτα. Αυτή τη στιγμή η μουσική βιομηχανία έχει χαλάσει και στις εταιρίες δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Για το Love life πλήρωσα μόνος μου τα πάντα για να κυκλοφορήσει και μπορεί να χάσω πολλά λεφτά αλλά πριν από 10-15 χρόνια δε θα μπορούσα να το κάνω αυτό.

*Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις:

-Live: 6/5 Principal theatre στη Θεσσαλονίκη, 7/5 Ιερα οδό στην Αθήνα, 8/5 Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα

-Στο workshop χορού που διοργανώνει στις 10 Μαϊου στο Metropolis

-Στο προσωπικό ιντερνετικό καταφύγιο του

Κική Παπαδοπούλου