[VIDEO]Συνέντευξη: Ο Βασίλης Αλεξάκης στο e-go

19.05.2011
Απλός, ευγενικός και γλυκός ο Βασίλης Αλεξάκης μας άνοιξε το σπίτι του, στο Κολωνάκι. Σε χαλαρή και ζεστή ατμόσφαιρα, στον κήπο του ακαλύπτου μιας παλιάς πολυκατοικίας -παρόλο που βρισκόμασταν στο κέντρο της Αθήνας, τίποτα δεν παρέπεμπε σε αστικό τοπίο- συζητήσαμε για την «Πρώτη Λέξη», το τελευταίο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας.

Απλός, ευγενικός και γλυκός ο Βασίλης Αλεξάκης μας άνοιξε το σπίτι του, στην ήσυχη πλευρά του Κολωνακίου. Σε χαλαρή και ζεστή ατμόσφαιρα, στον κήπο του ακαλύπτου μιας παλιάς πολυκατοικίας -παρόλο που βρισκόμασταν στο κέντρο της Αθήνας, τίποτα δεν παρέπεμπε σε αστικό τοπίο- συζητήσαμε για την «Πρώτη Λέξη», το τελευταίο του μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας.

Μας μίλησε για την αναζήτηση της ηρωίδας του βιβλίου να βρει την πρώτη λέξη που ειπώθηκε από τον άνθρωπο προκειμένου να πραγματοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε στον αδελφό της λίγο πριν πεθάνει, αλλά και για την ενδελεχή έρευνα του ίδιου κατά την οποία συνάντησε κάθε λογής επιστήμονες, από γλωσσολόγους και νευροβιολόγους… μέχρι παλαιοντολόγους και γενετιστές, για το μεγάλο πάθος του για τη γλώσσα, για το πώς είναι να μοιράζεται σε δύο χώρες (Ελλάδα- Γαλλία)… αλλά και σε δύο γλώσσες, καθώς για τα ακροδεξιά φαινόμενα των καιρών μας και βέβαια για την κρίση που διανύουμε.

Συνέντευξη: Γεωργία Οικονόμου

Κάμερα: Κική Παπαδοπούλου

Μοντάζ: Μαίρη Ρίζου