Αλέξια: Μακάρι να με γνώριζα τότε...

01.06.2011
Eίναι μερικοί καλλιτέχνες που επιστρέφουν στο προσκήνιο και -χωρίς να το ξέρουν- σου χτυπάνε μια χορδή απο μια άλλη εποχή σου...

Eίναι μερικοί καλλιτέχνες που επιστρέφουν στο προσκήνιο και -χωρίς να το ξέρουν- σου χτυπάνε μια χορδή απο μια άλλη εποχή σου, μια περίοδο της ζωής σου που είχες ταυτιστεί με κάτι δικό τους για να ξεπεράσεις κάτι δικό σου... Κι εσύ έχεις μεγαλώσει, δεν ξεχνάς εκείνη την εποχή, πάντα λές 'που να ξερε' και χαμογελάς.
Κι ο άνθρωπος αυτός επιστρέφει, με ό,τι καλύτερο μπορούσε να φέρει μαζι του.
Ωριμότητα στη φωνή, αρτιοτητα στην παραγωγή, εσωστρέφεια στην ερμηνεία και πείρα στα μάτια... Και μ αυτά θα σου χαϊδέψει τις αναμνήσεις και θα σε κάνει περήφανο που είχες αφιερώσει ένα κομμάτι της εφηβείας σου σ'αυτόν. Αυτός ο άνθρωπος για μένα, είναι η Αλέξια.
Η Αλέξια, που -χωρίς να το ξέρει-, με έκανε να ακούω το comeback της αυτό σε λούπα... Ξανά και ξανά, μέχρι να αποφασίσω να δεχτώ ότι θα της αφιερώσω και αυτή την εποχή μου.
Την εποχή του Re-Be.
Και μ αυτήν, θα ξεπεράσω κάτι άλλο αυτή τη φορά. Χωρίς να το ξέρει.
"Remember Boston... It was January of 82..."

E.Σ.

Σας είχαμε χάσει για αρκετά χρόνια... Η εγκατάσταση στην Αμερική είναι μόνιμη ή ο νέος δίσκος σημαίνει και επαναπατρισμό?
Γειά σας! Λατρεύω το Λος Άντζελες καί λατρεύω να ζώ εκεί αλλά δεν ξέρω εάν είναι μόνιμη η εγκατάσταση μου εκεί. Σε αυτή την φάση της ζωής μου, απλά αφήνω να με οδηγεί η ροή, η Μουσική και η βαθειά μου επιθυμία! Αυτός ο δίσκος σημαίνει γιά μένα σύνδεση με ότι Αγάπησα και Αγαπώ. Με την Χαρά.

Πρόκειται για ένα comeback πολύ ιδιαίτερο. Από τη γεύση που έχουμε η διάθεση είναι jazzy, ατμοσφαιρική και 'εσωστρεφής' .. Ο δίσκος θα κινηθεί σε αυτό το ύφος?
Έχω την εντύπωση ότι το Re-bE είναι ένας πίνακας ζωγραφικής, όπου ο καθένας θα μπορεί να τον αισθάνεται και να τον ερμηνεύει όπως επιθυμεί. Το Re-bE είναι η αποτυπωμένη διαπίστωση μου, ότι εμείς είμαστε οι σκηνοθέτες της ζωής μας. Εμείς φτιάχνουμε, συνθέτουμε όλα τα στοιχεία απο τα οποία αποτελείται η ζωή μας, γι᾽αυτό ας δημιουργήσουμε Συνειδητά ΜΟΝΟ ΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ, ΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ! Είναι εύκολο, πιό εύκολο από τον άλλο τρόπο.

Έχετε συνεργαστεί με άλλους δημιουργούς στο άλμπουμ ή είναι μία καθαρά προσωπική σας υπόθεση?
Έχω συνεργαστεί με πολλούς και εξαιρετικούς μουσικούς οι περισσότεροι των οποίων είναι φίλοι, το. Re-bE παρόλ᾽αυτά το δημιούργησα εγώ κυρίως, με την παρότρυνση κάποιου φίλου, ο οποίος πίστεψε σε μένα πιό πολύ από όσο πίστευα εγώ στον εαυτό μου τότε. Έγραψα τους στίχους και την μουσική, επιμελήθηκα τις ενορχηστρώσεις και το εξώφυλλο, το artwork, όλο το αισθητικό μέρος επίσης. Άλλοι συνθέτες είναι: ο Ιωσήφ Κεφάλας, προγραμματιστής και ενορχηστρωτής των περισσοτέρων τραγουδιών, συνθέτης του: "And he didn't call", "Through the forest", και ο επίσης στενός μου φίλος Βασίλης Στεργίου, ο οποίος έπαιξε παραλλαγές συνθέσεων μου και δημιούργησε τα: "Avenida" "When Cuban Night". Είναι δε τόσο προσωπικό που έγινε προσωπικό όλων όσων δούλεψαν γι᾽αυτό καί όλων όσων το ακούνε..

Τι προσδοκίες έχετε με αυτό το τριπλό άλμπουμ? Θέλετε να φτάσετε διαφορετικά μουσικά κοινά, είναι ένα προσωπικό σας στοίχημα, είναι κάτι που νομίζετε ότι εμείς χρειαζόμασταν ως ακροατές, ή το αποτέλεσμα μιας μακράς soul-searching περιόδου?
Είναι κάτι που εγώ χρειαζόμουνα ως ακροατής πρώτα του δικού μου καινούργιου, δική μου ακροάτρια δηλαδή.., σίγουρα άκρως θεραπευτικό γιά μένα αλλά και πολύ απολαυστικό σαν διαδικασία, σαν περιπλάνηση-εξερεύνηση. Επίσης με φέρνει κοντά σε τὀσο κόσμο. Έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία μου.. ήδη!

Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μία άρτια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών. Θα κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό το άλμπουμ ?
Χαίρομαι που το λέτε αυτό! Χαίρομαι τόσο πολύ! Η επιθυμία μου πάντοτε έγγειται στο να προσφέρω στον κόσμο το Καλύτερο μου, την κάθε νέα φορά. Με σεβασμό στα κριτήρια του κόσμου. Έχω εμπιστοσύνη σον κόσμο και στα κριτήρια του. Το άλμπουμ ήδη κυκλοφορεί παντού σε όλη την υφήλιο.

Αν με τη Μηχανή του Χρόνου ταξιδεύετε στην καριέρα σας σε όποιο σημείο της θέλετε, θα αλλάζατε κάτι? Κάποια συνεργασία, ένα κομμάτι που δε θα ηχογραφούσατε ή ένα άλλο που είχατε απορρίψει και το μετανιώσατε?
Εδώ και καιρό, χάρη κυρίως στο Re-bE και στα πολλά και ωραία μαθήματα του, εστιάζω στα πολλά, στα θετικά και στα τέλεια.. τα οποία είναι αμέτρητα!! Όλα τα αγαπώ! Το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν η εμπιστοσύνη προς εμένα η οποία τότε δεν ήταν οσο δυνατή είναι όμως σήμερα καί αυτό μου φτάνει, το άλλο που θα άλλαζα: θα χαιρόμουν ασταμάτητα παντώς καιρού, ότι και να συνέβαινε. Όπως τώρα, όπως σήμερα! Και όπως λέω στο "Μακάρι να με γνώριζα τότε", θα εμπιστευόμουν μόνο ότι αναγνώριζα ευγενικά ως οικείο.

Κατανοώ ότι αγαπάτε κάθε μία ερμηνεία και παραγωγή.. αλλά θα ξεχωρίζατε εσείς κάποιο κομμάτι από αυτό τον δίσκο που μιλάει στην καρδιά σας λίγο περισσότερο?
Το κάθε τραγούδι συγκινεί και διαφορετικό μέρος μου, με διαφορετκό τρόπο και γιά διαφορετικό λόγο. Όλα δε, μέρος του μωσαικού από το οποίο αποτελείται η ζωή μου. Επίσης, την μία μέρα μπορεί να ακούω συνέχεια ένα τραγούδι, μιά άλλη μέρα και επί μέρες, ένα άλλο.. ας πούμε εδώ και 2 ημέρες, με συγκινεί το Famagusta. Θυμούμαι την Αμμόχωστο μου που γεννηθηκα και που μου λείπει κάθε μέρα. Προχθές άκουγα το Άλκυρι και αυτό που επίσης ακούω αυτές τις ημέρες και που μου θυμίζει την ζωή μου στην Νέα Υόρκη, είναι το: "The Singer and her Voice", η Τραγουδίστρια και η φωνή της.. το οποίο είναι η αυτοβιογραφία των φωνητικών μου χορδών. Δηλαδή περιγράφει το τι είδαν και το τι έζησαν οι φωνητικές μου χορδές μέσα από τα χρόνια.
Όλο το Re-bE μιλάει γιά αποδοχή.

Στήστε μας το ιδανικό σας live: Σε ποια σκηνή, με ποιον συνάδελφο και σε τι πρόγραμμα?
Αυτή την εποχή είμαι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συνεργασία που θα είναι γεμάτη από πηγαία ταλέντα.
Είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κύπρο είτε παντού στον κόσμο. Μιά επιθυμία μου είναι να τραγουδήσω μαζί με την συνθέτιδα μουσικής γιά ταινίες: Rachel Portman (Chocolat, Beloved), αλλά και με τον φίλο μου συνθέτη και ενορχηστρωτή Jeff Atmajian (Harry Potter, The Tourist), James Newton Howard, John Williams, Angelo Badalamenti, Steven Sondheim, Stevie Wonder, Sting, Missy Elliot, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Σταύρο Ξαρχάκο, Σταμάτη Κραουνάκη, Σταμάτη Σπανουδάκη και να παρουσιάσω το Re-bE μας όπως ακριβώς το οραματίζομαι! Επίσης

Θέλετε να μοιραστείτε κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος για σας?
Οτι θέλω ο κόσμος να ξέρει γιά μένα, βρίσκεται μέσα στο Re-bE. Αγαπώ ιδιαίτερα τον αυτοσχεδιασμό. Πρόκειται να κυκλοφορήσουν δίσκοι μου με μόνο φωνή: "Voice Alone", ο καινούργιος δίσκος μου jazz, σε μουσική Peter Massink και στίχους και φωνή δικά μου: "Birds Have to Fly"

Πώς βλέπετε το μουσικό σας μέλλον από δω και στο εξής?
Χαρούμενο, δημιουργικό, γεμάτο από Αγάπη και ανταλλαγή αυτής.

Είστε πολύ σεμνός άνθρωπος. Νομίζετε ότι αυτό μπορεί και να σας έχει βλάψει κάποιες στιγμές?
Όταν είμαστε εμείς, η Αυθεντική μας Φύση δηλαδή, όποια και να είναι αυτή, δεν μπορεί να μας βλάψει τίποτε και κανένας. Ούτε και εμείς εμάς..

Θα σας απολαύσουμε ζωντανά σε κάποιο χώρο με αφορμή το νέο σας άλμπουμ?
Βέβαια! Ανυπομονώ να αρχίσω συναυλίες και παραστάσεις γιά το Re-bE αλλά και εφ᾽ όλης της ύλης! Όλα τα τραγούδια όλων των εποχών μου.. ώστε να ξαναμοιραστούμε στιγμές, εσείς με μένα, εγώ μ᾽ εσάς!

Και μία τελευταία ερώτηση...Αν είχατε την ευκαιρία να βάλετε ένα μόνο cd να παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας στο πλαίσιο ενός υποτιθέμενου μαθήματος Μουσικής Εκπαίδευσης ποιο θα ήταν αυτό?
Γιατί να πρέπει να είναι μόνο ένα; Είναι τόσα πολλά αυτά που αγαπώ και που πρέπει να ακούσουν τα παιδιά στα σχολεία, από νεαρή ηλικία, ώστε να τα ενδυναμώσουν όλες αυτές οι μουσικές!
Όπως πχ. Η Ρωμαική Αγορά του Μάνου Χατζιδάκι, ο Μεγάλος Ερωτικός, οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς, ὀλα του Μάνου όλα του Μίκη Θεοδωράκη, Το Ρεμπέτικο του Σταύρου Ξαρχάκου.
Αφού πρέπει μόνο ένα: Το Re-bE