Βήμα για δύο... στο Μέγαρο

03.11.2011
«Pas de deux... ». «Βήμα για δύο...». Και μάλιστα όχι για δύο χορευτές αλλά για δύο μουσικούς. Μια χορογραφία με πρωταγωνιστές το βιολί του Αντώνη Σουσάμογλου και το πιάνο του Τίτου Γουβέλη.


«Pas de deux... ». «Βήμα για δύο...». Και μάλιστα όχι για δύο χορευτές αλλά για δύο μουσικούς. Μια χορογραφία με πρωταγωνιστές το βιολί του Αντώνη Σουσάμογλου και το πιάνο του Τίτου Γουβέλη.

Αυτό τον τίτλο επέλεξαν οι δύο γνωστοί ερμηνευτές για την κοινή τους εμφάνιση την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου (ώρα: 20.30) στο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σειράς «Μουσικές βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος». Οι Σουσάμογλου και Γουβέλης θα ερμηνεύσουν έργα Σάι, Ραβέλ και Στραβίνσκι και θα παρουσιάσουν σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Pas de deux... » του βιολονίστα και συνθέτη Σίμου Παπάνα (παραγγελία Ο.Μ.Μ.Α.).

«Pas de deux» τιτλοφορείται η σύνθεση του διεθνώς καταξιωμένου βιολονίστα Σίμου Παπάνα (1970-), με την οποία θα ανοίξει το δεύτερο μέρος της βραδιάς. Παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση και είναι παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής στον γνωστό συνθέτη και σολίστ. Το έργο φέρει τον υπότιτλο Sonata quasi una fantasia. «Ακολουθεί μια χαλαρή δομή σονάτας», όπως σημειώνει ο ίδιος ο Παπάνας, «και αποτελείται από 4 μέρη που μπορούν να εκτελούνται και αυτοτελώς» ("Ode to the Snake-Butterfly"- Fantasia, 2. Passacaglia doppia, 3. Intermezzo και 4. Fuga quasi rondo). Το πρώτο και το τρίτο μέρος βασίζονται στα ιαπωνικά χοροθεατρικά έργα “Ode to the Snake-Butterfly” [«Ωδή στο Φίδι-Πεταλούδα»] και “Minotaur” [«Μινώταυρος»] της σκηνοθέτιδας Ιζούμι Ασιζάουα και στον ρυθμό των ιαπωνικών ποιημάτων χαϊκού. Πρώιμο ταλέντο στη μουσική αλλά και στα μαθηματικά, ο Σίμος Παπάνας διακρίθηκε ήδη από την εφηβεία του σε σημαντικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. Έχει στο βιογραφικό του λαμπρές σπουδές στο βιολί, στη σύνθεση και στα μαθηματικά σε μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια (Yale, Oberlin). Παίζει κλασικό και μπαρόκ βιολί και από το 2002 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνδυάζοντας τη σταδιοδρομία του στην Ελλάδα με εμφανίσεις στο εξωτερικό είτε ως σολίστ είτε ως μέλος συγκροτημάτων μουσικής δωματίου, ενώ συχνά εμφανίζεται πλαισιωμένος από αξιόλογες ορχήστρες. Έχει πλούσια δισκογραφική και συνθετική δραστηριότητα (σόλο βιολί, μουσική δωματίου, σκηνική μουσική, κ.ά.) και διεθνή παιδαγωγική δραστηριότητα (Γερμανία, Η.Π.Α., Ελλάδα).

Συνδετικός κρίκος με το επόμενο μουσικό έργο είναι και πάλι ο χορευτικός όρος « Pas de deux », τον οποίο χρησιμοποίησε ο Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) ως τίτλο για το τέταρτο μέρος του Divertimento του (1928-1934) που θα παρουσιάσουν οι Σουσάμογλου και Γουβέλης ως επίλογο του ρεσιτάλ τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Το συγκεκριμένο Divertimento, στην αρχική του εκδοχή, ήταν επί της ουσίας μια ορχηστρική σουίτα που προήλθε από το μπαλέτο «Το φιλί της νεράιδας» (1928). Το μπαλέτο αυτό βασίζεται σε τραγούδια του Τσαϊκόφσκι, τραγούδια που ο Στραβίνσκι εμπλούτισε με την «ιδιάζουσα ασυμμετρία του και με μη προβλέψιμα στοιχεία», όπως σημειώνει ο μουσικολόγος Λώρενς Μόρτον. Η μεταγραφή του έργου για βιολί και πιάνο αποτελεί τον καρπό της γόνιμης συνεργασίας του εξέχοντος μοντέρνου Ρώσου συνθέτη με τον βιολονίστα Σαμουήλ Ντούσκιν, ο οποίος είχε ερμηνεύσει πολλές συνθέσεις του Στραβίνσκι. Τα μέρη έχουν ως εξής: 1. Sinfonia: Andante-Allegro sostenuto-Andante-Vivace, 2. Danses suisses [Ελβετικοί χοροί]]: Tempo giusto, 3. Scherzo: Allegretto grazioso και 4. Pas de deux: i) Adagio-Poco più mosso-Tempo I, ii) Allegretto grazioso, iii) Coda: Presto.

INFO:
Τι: Ο Αντώνης Σουσάμογλου, βιολί
και ο Τίτος Γουβέλης, πιάνο
ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση
τη σύνθεση του Σίμου Παπάνα « Pas de deux » (παραγγελία του Μεγάρου)

Πότε: Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος


Οι τιμές των εισιτηρίων για το ρεσιτάλ του Αντώνη Σουσάμογλου και του Τίτου Γουβέλη στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος είναι: 5,00 (φοιτητικά), 12,00 και 20,00 €.