Οι Bajofondo κυκλοφορούν το νέο τους album

04.02.2013
Η Electrorock-Tango μπάντα από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, οι BAJOFONDO κυκλοφορούν το Presente το ντεμπούτο άλμπουμ τους.

Η SONY MASTERWORKS ανακοινώνει την κυκλοφορία του Presente, το νέο album της βραβευμένης με Latin Grammy μπάντας Bajofondo, διαθέσιμο στις 02 Απριλίου.

Ο τίτλος του album αναφέρεται στο τι η μπάντα είναι αυτή τη στιγμή: ένα μείγμα tango, milonga, folklore, rock, hip-hop, electronica, jazz, classical και συνδυασμός ήχων από το Río de la Plata, το ποτάμι που χωρίζει και ενώνει την Αργεντινή και την Ουρουγουάη. Ένα από τα πιο αναγνωρισμένα live acts στον κόσμο, το Presente των Bajofondo, είναι επίσης το μεγαλύτερο «δώρο» όπου η μπάντα έχει να παρουσιάσει στους πιστούς αλλά και στους καινούριους fans της: 21 επικά τραγούδια που συνδυάζουν ένα πλήθος από παραδοσιακά είδη μουσικής.

«Αφού παίξαμε live σε όλες τις γωνιές του κόσμου και έχοντας την Sony Masterworks ως το νέο μας σπίτι, δεν θα μπορούσε να είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να παρουσιάσουμε το album που μοιάζει περισσότερο με αυτό που είμαστε ως μια live μπάντα», είπε ο Gustavo Santaolalla, ο ιδρυτής των Bajofondo και παραγωγός (νικητής χρυσής σφαίρας, 2 oscars, 2 grammys και 12 Latin grammys). «Ο ήχος που βγαίνει από το Río de la Plata έχει χαρακτηριστική προφορά και είναι παγκόσμια. Δεν θα μπορούσαμε να ήμαστε σε καλύτερα χέρια».

Όταν οι Bajofondo ξεκίνησαν με το debut album τους Bajofondo Tango Club, το album κέρδισε Latin Grammy στην κατηγορία Best Pop Instrumental album το 2003. Στη συνέχεια το group έγινε ένα ολοκληρωμένο συγκρότημα με την προσθήκη του Adrián Sosa (ο drummer ο οποίος δίνει τον ρυθμό των BAJOFONDO με ανθρώπινη έλξη) στο επόμενο Mar Dulce (2007), το οποίο περιλάμβανε συμμετοχές από Elvis Costello, Julieta Venegas και Nelly Furtado μεταξύ άλλων.

Στο Presente οι Bajofondo είναι όπως δεν τους έχετε ξανακούσει ποτέ. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες που είχαν γεμάτα ενέργεια dance floor tracks, το νέο album ξεκινάει σε χαμηλό κλειδί βασισμένο στα έγχορδα: Είναι η μυστηριώδης αρχή του ολοκαίνουριου ταξιδιού των Bajofondo όπου μεταφέρει στον ακροατή τα γεμάτα ενέργεια live shows τους και τον έξυπνο πειραματισμό τους στο studio. Η ομάδα παραγωγής του Santaolalla και ο κιθαρίστας Juan Campodónico έχουν για μια ακόμα φορά συλλάβει τις ίδιες γραμμές και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της μουσικής που ανακάλυψαν και στις δύο μεριές του ποταμού αλλά αυτή τη φορά σε μια αναμφισβήτητα διεθνή προσέγγιση, η οποία παρουσιάζεται στο Presente και το κάνει το πιο φιλόδοξο album των BAJOFONDO μέχρι σήμερα.

Το πρώτο single “Pide piso” πήρε το όνομά του από τη rioplatense διάλεκτο που μεταφορικά αναφέρεται σε κάποιο μη ευχάριστο άτομο που κάποιος το χτυπάει για να πέσει κάτω, αλλά επίσης μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον που αγχώνεται να εντυπωσιάσει επί σκηνής. Όλα τα συστατικά των Bajofondo βρίσκονται σε αυτό το τραγούδι: ο ρυθμός, το οργανικό mix της μοντέρνας ηλεκτρονικής μουσικής και του παλιού τανγκό bandoneón, των βιολιών και του milonga πιάνου. Το “Olvidate” (“Forget it”) αναδυκνύει τη μοναδική ικανότητα των Bajofondo να αναμιγνύουν τη φιλοσοφία με πιο πεζές και λαϊκές εκδηλωσεις. Ξεκινάει με ένα δυναμικό παλμό όπου η disco συναντάει το bandoneón και έπειτα, όταν δεν το περιμένεις, οι Bajofondo βάζουν ένα ρεφρέν βγαλμένο κατευθείαν από ένα αργεντίνικο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Με 11 βιολιά, 4 βιόλες, 3 τσέλο, και 3 όρθια μπάσα, το Presente είναι το πιο έγχορδο album στην ιστορία των Bajofondo. “Αυτή τη φορά πραγματικά δουλέψαμε πάνω στα ορχηστρικά κομμάτια,” είπε ο Santaolalla. “Είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο στο Mar Dulce, αλλά το Presente είναι πολύ μεγαλύτερο πρότζεκτ και το album χρειαζόταν περισσότερο χρόνο να δαπανηθεί σε αυτό τον τομέα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα.” Πολλά τραγούδια του album επίσης περιλαμβάνουν ορείχαλκο, ξύλινα πνευστά και κρουστά.

Σε αυτό το σημείο στην καριέρα των Bajofondo, η μπάντα έχει ξεπεράσει πολύ το “electrotango” για να γίνει μια από τις πιο εκλεκτές μπάντες στην ιστορία και τις πιο ακαταμάχητες στη χορευτική σκηνή, όλα τυλιγμένα με ενέργεια και ύφος rock ’n’ roll.

«Νομίζω ότι η πιο ακριβής περιγραφή θα ήταν: Οι Bajofondo φτιάχνουν Bajofondo μουσική», λεει ο Santaolalla «και το Presente είναι ένα ταξίδι το οποίο σε πηγαίνει από τις πιο μαγικές στις πιο επικές στιγμές».

Η λίστα τραγουδιών του Presente:

1. Intro

2. Código de barra

3. Segundos afuera

4. Pide piso

5. Nocturno

6. Pena en mi corazón

7. Caminante

8. La trufa y el sifón

9. Sabelo

10. Patrás

11. Oigo Voces

12. Cuesta arriba

13. Rendezvous

14. Lluvia

15. Noviembre

16. Circular

17. A repechaje

18. Milongón

19. Así es (Propergol)

20. Olvidate

21. Outro