Αγώνας δρόμου έως τον Μάιο για την ΔΕΘ

14.03.2013
Τρέχουν ώστε να προλάβουν για τη 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μετά τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κατάργηση του μέχρι και πέρυσι διοργανωτή της, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Τρέχουν ώστε να προλάβουν για τη 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, μετά τα γνωστά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κατάργηση του μέχρι και πέρυσι διοργανωτή της, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ).

Ηδη η έκθεση που θα γίνει στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ έχει μετατεθεί κατά έναν μήνα χρονικά, από τις 18-21 Απριλίου που ήταν προγραμματισμένη αρχικά για τις 16-19 Μαΐου.
Σε επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, πριν από ένα δεκαήμερο η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου ανέφερε ότι ο χρόνος προετοιμασίας για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (16-19 Μαΐου) πλησιάζει επικίνδυνα προς το τέλος του, καθώς μένουν μόλις δύο μήνες και τίποτα από άποψη οργανωτική δεν έχει κλείσει.
«Το εναπομένον διάστημα έως τις 16 Μαΐου κρίνεται ανεπαρκές για την υλοποίηση των απαιτούμενων ενεργειών προς ολοκλήρωση του έργου. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένας συγκεκριμένος προγραμματισμός», αναφερόταν στην επιστολή.
Από την πλευρά τους όμως κύκλοι του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δηλώνουν ότι είναι πιο έτοιμοι από κάθε άλλη χρονιά ως προς την προετοιμασία της έκθεσης. Μέχρι τώρα υπάρχουν τουλάχιστον 22 διεθνείς συμμετοχές (από 13 που ήταν το 2012), από την Αργεντινή και την Κίνα μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ και περίπου 157 ελληνικές.
34 συγγραφείς
Σε ό,τι αφορά τα εκθεσιακά περίπτερα, η συνολική τους έκταση θα ξεπερνά την περσινή κατά 30% και έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 34 συγγραφείς, από τους οποίους 12 ξένοι.
Ανάμεσά τους ο Βάσκος Μπερνάντο Ατσάγα και ο Αμερικανός Τζεφ Κίνι (γνωστός από τα βιβλία του «Ημερολόγια ενός σπασίκλα»). Στις ξένες συμμετοχές περιλαμβάνονται οι χώρες Αργεντινή, Κίνα, Ιράν, Αίγυπτος, Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία κ.ά.
Τιμώμενη χώρα φέτος θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, ενώ σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο αναμένεται να δώσουν το «παρών» σημαντικοί εκπρόσωποι της αγγλικής λογοτεχνίας.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, με δεδομένο ότι το 2013 ανακηρύχθηκε «Ετος Κ.Π. Καβάφη».