Μαριναρισμένο λαβράκι και μους σοκολάτα με τον Κουρέα της Σεβίλλης

01.04.2013
Με τις ωραιότερες μουσικές από τις δημοφιλέστερες οπερατικές δημιουργίες του μεγάλου ιταλού συνθέτη και φημισμένου «καλοφαγά» Τζοακίνο Ροσσίνι και με γαστριμαργικές δημιουργίες από τον διακεκριμένο ελληνογάλλο σεφ Jean Louis Capsalas, ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 3 Απριλίου, (8:30 το βράδυ) η πρωτότυπη και εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά «Μουσική γευσιγνωσία» του Κύκλου Μετατροπίες με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Με τις ωραιότερες μουσικές από τις δημοφιλέστερες οπερατικές δημιουργίες του μεγάλου ιταλού συνθέτη και φημισμένου «καλοφαγά» Τζοακίνο Ροσσίνι και με γαστριμαργικές δημιουργίες από τον διακεκριμένο ελληνογάλλο σεφ Jean Louis Capsalas, ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 3 Απριλίου, (8:30 το βράδυ) η πρωτότυπη και εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά «Μουσική γευσιγνωσία» του Κύκλου Μετατροπίες με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση όπου κορυφαίοι έλληνες σεφ εμπνέονται από τη μουσική που ερμηνεύει η Καμεράτα και δημιουργούν πρωτότυπα μενού, τα οποία και απολαμβάνει το κοινό σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον στην αίθουσα Banquet. Στις προηγούμενες «μουσικές γευσιγνωσίες» το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει βαλς του Στράους όπως τα είδαν τα «κακά παιδιά» της Βιέννης του 20ού αιώνα Schoenberg, Berg και Webern, αλλά και μελωδίες από την εποχή του μπαρόκ με την Tafelmusik του Τέλεμαν δοκιμάζοντας παράλληλα εμπνευσμένα μενού από τους βραβευμένους σεφ Λευτέρη Λαζάρου και Γιάννη Μπαξεβάνη.
Στη συναυλία, οι ακροατές και φίλοι των ξεχωριστών απολαύσεων, θα περιηγηθούν σε ένα ακόμη ξεχωριστό ταξίδι ήχων και γεύσεων, ακούγοντας την Καμεράτα μαζί με τέσσερις από τους σημαντικότερους έλληνες λυρικούς ερμηνευτές της μουσικής του δαιμόνιου ιταλού συνθέτη, τους: Μίνα Πολυχρόνου, Αρτεμι Μπόγρη, Αντώνη Κορωναίο και Χάρη Αδριανό, να παρουσιάζουν, υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Αλέξανδρου Μυράτ, ένα γκαλά Ροσσίνι.
Αγαπημένα αποσπάσματα από τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Μεταξένια σκάλα, τον Ταγκρέδο και τη Σταχτοπούτα σε συνδυασμό με τις γεύσεις που προτείνει ο σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γαστρονομίας, αποτελούν εγγύηση για ένα αποτέλεσμα το δίχως άλλο...απολαυστικό!
Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες», που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.
Μουσικό & γαστρονομικό μενού
Λίγοι άνθρωποι της Τέχνης έχουν συνδέσει τόσο πολύ το όνομα τους με την γαστρονομία όσο ο θρυλικός συνθέτης του Κουρέα της Σεβίλλης, Τζοακίνο Ροσσίνι που φαίνεται πως είχε μεγάλο πάθος για το καλό φαγητό. Αμέτρητα είναι τα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν γύρω από την αγάπη του Rossini για το φαγητό και το περιπετειώδες χιούμορ του. Ο μεγάλος γάλλος σεφ Georges Auguste Escoffier ο «πατέρας» της γαλλικής κουζίνας, στη συλλογή από συνταγές του που θεωρείται η «Βίβλος» της σύγχρονης μαγειρικής, αναφέρεται συχνά στο όνομα του μεγάλου συνθέτη, αφιερώνοντας του πάμπολλες δημιουργίες, ενώ πασίγνωστα πιάτα της διεθνούς κουζίνας που φέρουν το όνομα του, αποδίδονται στον ίδιο το Rossini, όπως για παράδειγμα τα περίφημα Tournedos Rossini τα οποία μπορεί κανείς να γευτεί σε πολλά γαλλικά εστιατόρια. Λέγεται μάλιστα ότι το 1855, όταν ο Ροσσίνι μετοίκησε από την Ιταλία στο Παρίσι, εγκατέλειψε προσωρινά το χώρο της όπερας επιδιδόμενος σε γαστρονομικές περιπέτειες και διοργανώνοντας δεξιώσεις με προσκεκλημένους διάφορες σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της τέχνης και των γραμμάτων.
H Καμεράτα επέλεξε λοιπόν να κλείσει τις συναυλίες αυτές, με ένα αφιέρωμα στον μεγάλο ιταλό συνθέτη του Ρομαντισμού και λάτρη του καλού φαγητού. Πλαισιώνοντας τους σολίστ Μίνα Πολυχρόνου σοπράνο, Άρτεμις Μπόγρη μέτζο σοπράνο, Αντώνη Κορωναίο τενόρο και τον βαρύτονο Χάρη Ανδριανό, θα παρουσιάζει ένα «μουσικό μενού» με τις ωραιότερες μουσικές από δημοφιλείς του όπερες. Συγκεκριμένα θα ακουστούν η εισαγωγή από την όπερα La scala di seta, τα αποσπάσματα «Largo ad factorum», «Αh qual colpo», «Una voce poco fa», «Αll' idea», «Overtura», «Dunque io son» και το φινάλε από τον Κουρέα της Σεβίλλης. Από την όπερα Tancredi, το ντουέτο «L’aura che intorno spiri» και από την όπερα Σταχτοπούτα τα αποσπάσματα «Si ritrovarla io giuro», «Naqui all' affanno/ non piu mesta» και το ντουέτο «Un soave non so che». Τη συναυλία διευθύνει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ένας από τους ιδρυτές της Καμεράτα, Αλέξανδρος Μυράτ.
Ο διακεκριμένος ελληνογάλλος σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς εμπνέεται από τη μουσική του Ροσσίνι και δημιουργεί ένα μενού τριών πιάτων, τα οποία οι ακροατές θα μπορούν να απολαύσουν κατά τη διάρκεια των δύο διαλειμμάτων, με γεύσεις που φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς: γαρίδες και λαβράκι μαριναρισμένο με λεμονοανθούς, ζουλιέν κολοκυθάκια με μελισσόχορτα, μέλι και μους γιαουρτιού προτείνει ως πρώτο πιάτο. Στήθος κοτόπουλο σχάρας με κρεμμυδάκια κομφί και σάλτσα από μπαλσάμικο και τζίντζερ συνοδευόμενο από πατατούλες φούρνου με πορτοκάλι και φοινόκιο περιλαμβάνει το κυρίως πιάτο, ενώ ως επιδόρπιο οι προσκεκλημένοι θα απολαύσουν πανακότα με μάνγκο και μους σοκολάτα.
INFO:
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2013, ώρα 20:30
Μέγαρο Μουσικής - Αίθουσα Banquet
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 35,00 ευρώ (γενική είσοδος με φαγητό)
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr