Λάνα, Φλόρενς, Τζέι Ζ, Φέργκι στις Κάννες!

05.04.2013
Ο σκηνοθέτης του Moulin Rouge επιστρέφει με τον Υπέροχο Γκάτσμπι και μαζεύει όλη την αφρόκρεμα της μουσικής στο soundtrack.

Στο δρόμο προς τις Κάννες, ο «Υπέροχος Γκάτσμπι» (The Great Gatsby) εξακολουθεί να μας βομβαρδίζει (με την καλή έννοια, ε…) με νέο υλικό από την πολυαναμενόμενη παραγωγή, βασισμένη στο κλασικό του Φιτστζέραλντ και στη θρυλική πρωτότυπη ταινία με τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Αυτά όμως τα έχουμε ξαναπεί.

Το νέο τρέιλερ αποκαλύπτει τη μουσική επένδυση της ταινίας, που δεν ακολουθεί την εποχή που περιγράφει και τις βελούδινες μελωδίες της τζαζ των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά ντύνει τα πάρτι, τα ειδύλλια και τα φανταχτερά καταλύματα του Γκάτσμπι με Μπιγιονσέ (σε διασκευή του «Black to Black» με τον Αντρε 3000), Λάνα ντελ Ρέι («Young and Beautiful») και Florence and The Machine («Over the Love») , δείχνοντας πώς μια ιστορία συνδεδεμένη τόσο χαρακτηριστικά με τη μουσική του καιρού της μπορεί να ξαναζωντανέψει επιτυχημένα με νότες του σήμερα.

Όπως και με τα σκηνικά και τα κοστούμια, έτσι και με τη μουσική ο Μπαζ Λούρμαν(Buz Lhurman) κάνει τις δικές του παρεμβάσεις επάνω στην εποχή, μεταφέροντας την ουσία της ιστορίας στο σήμερα. Η περίοδος της ανάπτυξης, της χλιδής και της ψευδαίσθησης ότι ο κόσμος πάει μόνο μπροστά θα διαδεχτεί η πτώση, το κραχ και η καταστροφή. Η γοητευτική παρακμή της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα αντιπαραβάλλεται με αυτήν του millennium και αυτή η μεταφορά του Γκάτσμπι παραμένει μεν ένα έργο εποχής, αλλά με πολλαπλές αναφορές στο σήμερα.

Το τρίτο αυτό τρέιλερ, χωρίς τη ντελιριακή ατμόσφαιρα των προηγούμενων, μοιάζει να προετοιμάζει για την πτώση που νομοτελειακά ακολουθεί την άνοδο. Ο γνώριμος από το «Moulin Rouge» βιντεοκλιπάδικος ρυθμός του σκηνοθέτη έρχεται σε ενδιαφέρουσα αντίστιξη με τις δραματικές ερμηνείες και τα πλάνα μοιάζουν με ένα όνειρο που αναμειγνύει πραγματικότητα και ψευδαισθήσεις. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η παραγωγή, η ταινία έχει καταφέρει να τραβήξει επάνω της όλα τα φώτα, μετρώντας αντίστροφα για την πρεμιέρα της, ενώ ο πρωταγωνιστής Ντι Κάπριο μπορεί να αποχωρεί προσωρινά από το σινεμά, αλλά φαίνεται ότι (μαζί και με το «Λύκο της Γουόλ Στριτ» του Σκορσέζε) το κάνει alla grande.

To tracklist πάει κάπως έτσι:
1. Jay-Z: "100$ Bill"

2. Beyoncé and André 3000: Back to Black"

3. will.i.am: "Bang Bang"

4. Fergie, Q-Tip and GoonRock: "A Little Party Never Killed Nobody (All We Got)"

5. Lana Del Rey: "Young and Beautiful"

6. Bryan Ferry with the Bryan Ferry Orchestra: "Love Is the Drug"

7. Florence and the Machine: "Over the Love"

8. Coco O of Quadron: "Where The Wind Blows"

9. Emeli Sandé and the Bryan Ferry Orchestra: "Crazy in Love"

10. Τhe xx: "Together"

11. Gotye: "Hearts a Mess"

12. Jack White: "Love Is Blindness"

13. Nero: "Into the Past"

14. Sia: "Kill and Run"

A.N