Ο Θοδωρής Οικονόμου παρουσιάζει την Οδύσσεια στον Ιανό

24.05.2013
Η Backstage Productions και ο IANOS παρουσιάζουν ζωντανά το CD "Οδύσσεια" του Θοδωρή Οικονόμου. Πρόκειται για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της θεατρικής παράστασης "Οδύσσεια" που παρουσιάστηκε την περίοδο 2012-2013 στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Piccolo Teatro του Μιλάνου-Teatro di Europa, σε σκηνοθεσία Robert Wilson.

Η Backstage Productions και ο IANOS παρουσιάζουν ζωντανά τη Δευτέρα 3 Ιουνίου το CD "Οδύσσεια" του Θοδωρή Οικονόμου. Πρόκειται για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση της θεατρικής παράστασης "Οδύσσεια" που παρουσιάστηκε την περίοδο 2012-2013 στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Piccolo Teatro του Μιλάνου-Teatro di Europa, σε σκηνοθεσία Robert Wilson.

Για τον Θοδωρή Οικονόμου και τον νέο του δίσκο θα μιλήσουν οι: Μαρία Χούκλη, ηθοποιοί, συντελεστές της παράστασης, φίλοι και συνεργάτες.

Λίγα λόγια για την παράσταση
«Οδύσσεια», Μια παράσταση του Robert Wilson, βασισμένη στο έπος του Ομήρου Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου Το μεγάλο έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας παρακολουθεί το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα μετά τον Τρωικό πόλεμο, αλλά και όσα συμβαίνουν όταν ο ήρωας φτάσει στην Ιθάκη. Πρόκειται για ένα υπερβατικό "παραμύθι", που υπήρξε πάντα και θα συνεχίσει να αποτελεί το κατεξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια και την περιπλάνηση της ύπαρξης σε έναν τραχύ αλλά συναρπαστικό κόσμο.

Η συνάντηση του Ρόμπερτ Ουίλσον με τον ομηρικό κόσμο ήταν ένα από τα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα της φετινής περιόδου. Ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους δημιουργούς του παγκόσμιου θεάτρου προσεγγίζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο το υλικό του Ομήρου.

Η ευαισθησία, η ευρηματικότητα και η φαντασία του μεγάλου αμερικανού δημιουργού συντονίζονται με το ομηρικό πνεύμα και οδηγούν σε μια ιδιαίτερη θεατρική γλώσσα, που μαγεύει τις αισθήσεις του θεατή. 18 αυστηρά επιλεγμένοι ερμηνευτές και οι σταθεροί, διεθνούς φήμης, συνεργάτες του Ουίλσον υλοποιούν με υψηλή αισθητική το ξεχωριστό αυτό εγχείρημα, που απευθύνεται σε όλους τους θεατές, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη θεατρική τους προπαιδεία.

Βιογραφικό Θοδωρή Οικονόμου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Royal College of Music στο Λονδίνο. Ως πιανίστας και ενορχηστρωτής έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη,Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Ηλία Ανδριόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθώς και με ερμηνευτές όπως οι Μαρία Δημητριάδη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Χρήστο Θηβαίο, Κώστα Θωμαίδη, Ειρήνη Καράγιαννη, Eλένη Πέτα, Άλκιστη Πρωτοψάλτη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Τάσης Χριστογιαννόπουλο.

Με τον Μάριο Φραγκούλη συνεργάζεται από το 2000 μέχρι και το 2009 δίνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το χειμώνα του 2008 συμετείχε σε συναυλίες των Lucio Dalla ,Madeleine Peyroux , Lara Fabian και τον Justin Haywαrd. Το 2004 συνέθεσε τη μουσική της έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο ,το Κ.Θ.Β.Ε. ,τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και Λαμίας έχοντας γράψει τη μουσική για πάνω από τριάντα θεατρικές παραστάσεις που έχουν σκηνοθετήσει οι Σταμάτης Φασουλής, Νίκος Μαστοράκης, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Καλογρίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Γιάννης Μπέζος, Πέμη Ζούνη, Ισίδωρος Σιδέρης, Γιάννης Ιορδανίδης, Θοδωρής Γράμψας κ.α.

Έχει γράψει τη μουσική για την ταινία «Γλυκιά μνήμη» του Κυριάκου Κατζουράκη καθώς και για δύο ταινίες μικρού μήκους. Είχε την μουσική επιμέλεια στην παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη μια παράσταση που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στην Κίνα το 2008 από το Θέατρο Τέχνης. Έχει εκδόσει δύο προσωπικούς δίσκους με τη Μαρία Δημητριάδη (Δον Κιχώτες) και τον βαρύτονο Τάσο Αποστόλου (Στην ίδια ζωή), ενώ τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται σε δίσκους της Άλκιστης Πρωτοψάλτη, Τάνιας Τσανακλίδου και Μάριου Φραγκούλη (SONY CLASSICAL NEW YORK).

Έχει συμπράξει με συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μικρότερα σχήματα στο Σικάγο, ΝέαΥόρκη, Βοστώνη, Βαλτιμόρη, Λονδίνο, Τόκιο, Οζάκα, Ναγκόγια Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Αλεξάνδρεια, Νότια Αφρική, Πεκίνο κ.α. Για τη μουσική σύνθεση στη θεατρική παράσταση "Το Τρίτο Στεφάνι", σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο Κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού Αθηνοράματος 2010, καθώς και με το βραβείο Δημήτρης Μητρόπουλος 2011 από το Θεατρικό Μουσείο.

Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Τέχνης «Μύκητας» με την οποία παρουσίασαν τον Βεβρουάριο του 2010 την παράσταση ¨Το Φευγιό¨ στο ακριτικό νησί της Κάσου, και τον Μάρτιο του 2012 την παράσταση/performance ¨Επιτέλους αδιέξοδο¨ στο χώρο του Baumstrasse/Δρόμος με δέντρα. Το 2011 επιλέχτηκε από τον αμερικανό σκηνοθέτη Robert Wilson για να συνθέσει τη μουσική, καθώς και να εμφανιστεί ζωντανά παίζοντας πιάνο, στην παράσταση «Οδύσσεια» την θεατρική περίοδο 2012-13 σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση σημειώνει μεγάλη επιτυχία στη κεντρική σκηνή του Εθνικού καθώς και στο Piccolo Teatro του Μιλάνο. Περισσότεροι από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την «Οδύσσεια» ενώ οι κριτικές για την πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι διθυραμβικές. Παράλληλα ξεκινάει την συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο για την καινούργια του ταινία με τίτλο «Η Άλλη θάλασσα», η οποία και σταμάτησε μετά απ’τον αιφνίδιο θάνατο του σκηνοθέτη. Από το 2005 διδάσκει στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Info
Που:ΙΑΝOS ΣΤΑΔΙΟΥ 24, ΑΘΗΝΑ

Πότε: Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ώρα έναρξης: 12:00