«Anais + Henry. A love song» στο Βρυσάκι

28.05.2013
Η θεατρική ομάδα L.en.te Theatre Com. επανέρχεται με ανανεωμένο και διαφοροποιημένο το περσινό σκηνικό ανέβασμα της παράστασης «Anais + Henry. A love song» στην αυλή του χώρου πολιτισμού Βρυσάκι. Το έργο είναι βασισμένο στα προσωπικά ημερολόγια της Αναίς Νιν, στα μυθιστορήματα του Χένρυ Μίλλερ, στην ερωτική τους αλληλογραφία και σε βιογραφικές πηγές.

Η θεατρική ομάδα L.en.te Theatre Com. επανέρχεται με ανανεωμένο και διαφοροποιημένο το περσινό σκηνικό ανέβασμα της παράστασης «Anais + Henry. A love song» στην αυλή του χώρου πολιτισμού Βρυσάκι. Το έργο είναι βασισμένο στα προσωπικά ημερολόγια της Αναΐς Νιν, στα μυθιστορήματα του Χένρυ Μίλλερ, στην ερωτική τους αλληλογραφία και σε βιογραφικές πηγές.

Η Αναΐς Νιν ήταν από τις πρώτες γυναίκες που εξερεύνησε την ερωτική γραφή. Ιδεαλίστρια και ευφυής αναζητούσε αδιάκοπα την πραγματική της ταυτότητα ως γυναίκα και ως καλλιτέχνης, πειραματίστηκε με τη ζωή της, έφτασε στα άκρα τις σχέσεις της με όλους όσους αγάπησε και αυτούς τους πειραματισμούς τους αποτύπωσε στο χαρτί. Σε διαρκή ανησυχία, ψάχνοντας πάντα κάτι πιο μεγάλο από την ανθρώπινη ευτυχία, κάτι που ξεπερνούσε τα σύνορα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Ένα ανήσυχο πνεύμα που αγωνιζόταν μέχρι το τέλος για το δικαίωμα της στην ελευθερία της έκφρασης και της ελεύθερης επιλογής. «Αν δεν είχα δημιουργήσει ολοκληρωτικά ένα δικό μου κόσμο, θα είχα σίγουρα πεθάνει μέσα στο κόσμο των άλλων», έγραψε διχασμένη ανάμεσα στο μεγαλοαστικό τρόπο ζωής και τον μποέμικο κόσμο που τόσο τη γοήτευε. Έγινε ευρέως γνωστή με την έκδοση των ημερολογίων της τη δεκαετία του ’60.

Το 1932 στο Παρίσι γνώρισε τον Χένρυ Μίλλερ και ξεκίνησε η παράνομη ερωτική τους σχέση που η επιρροή της τους στιγμάτισε και τους άλλαξε σαν ανθρώπους και συγγραφείς. Ο Μίλλερ τη βοήθησε να συμφιλιωθεί με τον κόσμο και τη μύησε στον ελεύθερο τρόπο ζωής του παρισινού μποέμικου κύκλου των καλλιτεχνών. Η Αναίς Νιν, όταν εκείνος ήταν απένταρος, τον συντηρούσε και χρηματοδότησε την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Τροπικός του Καρκίνου».

Δύο πολύ δυνατές προσωπικότητες που συναντιούνται για να ανακαλύψουν τα πάντα εκ νέου, με μια περίεργη μίξη σοβαρότητας και ελαφρότητας. Δύο παράλληλοι βίοι, δύο παράλληλα σύμπαντα που σε μια σημαντική καμπή της ζωής τους συναντιούνται, αγαπιούνται βαθειά και χωρίζουν ύστερα από μια μακροχρόνια δύσκολη και γεμάτη εντάσεις σχέση.

Σκηνοθεσία-δραματουργική σύνθεση: Les Enfants Terribles Theatre Com.
Παίζουν: Λευτέρης Παπακώστας (φωνή Henry Miller), Αναστασία Σταθοπούλου, Λίνα Φούντογλου
Μετάφραση: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αναστασία Σταθοπούλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Ελευθεριάδης
Επιμέλεια κίνησης: Rowan Thorpe, Les Enfants Terribles Theatre Com.
Photo-video art: David Fontani
Φωτογραφία: Ελίζα Θεοδωράνου
Δημιουργία αφίσας: Κώστας Μουρτζάκης
Σκηνογραφία -μουσική επιμέλεια: Les Enfants Terribles
Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ
Τηλ.: 210-3210179

Από 12 Μαΐου και κάθε Κυριακή μέχρι 2 Ιουνίου στο Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Πλάκα, Αθήνα.