Σύγχρονη Όπερα στη Λυρική

18.06.2013
Τρία μονόπρακτα έργα σύγχρονης όπερας σε ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν στις 29 και 30 Ιουνίου 2013, στο Θέατρο Ολύμπια.

Τρία μονόπρακτα έργα σύγχρονης όπερας σε ενιαίο σκηνικό θα παρουσιαστούν στις 29 και 30 Ιουνίου 2013, στο Θέατρο Ολύμπια.

Τα δύο εξ αυτών προέκυψαν από τον διαγωνισμό για «νέο έργο όπερας έλληνα συνθέτη» τον οποίο διοργάνωσε για δεύτερη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Τα έργα επέλεξε καλλιτεχνική επιτροπή αποτελούμενη από συνθέτες και αρχιμουσικούς. Πρόκειται για τα έργα Αγαμέμνων του Απόστολου Ντάρλα και The Darkness of Mistico του Γρηγόρη Εμφιετζή. Το τρίτο έργο είναι Ο άγγελος του πλοίου του Ντέτλεφ Γκλάνερτ, το οποίο το Μάιο του 1995 στη Βρέμη.

Την Oρχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Νίκος Βασιλείου, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Διαμαντή.

Στόχος της Λυρικής είναι να ενθαρρύνει την σύγχρονη δημιουργία και να δώσει βήμα στους νέους έλληνες καλλιτέχνες.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Νίκος Διαμαντής / Τρεις πιθανοί λόγοι / Μια σύγχρονη όπερα για τη ζωή Μέσα από μια χειρονομία ενός τοπίου ονειρικού, τρεις σύγχρονες όπερες συνομιλούν με τη ζωή. Με την ανθρώπινη ύπαρξη όπως αυτή εμφανίζεται και χάνεται μέσα στους μύθους του Ορφέα και της Ευρυδίκης, του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας και του συμβολικού ναυαγίου ενός κόσμου.
Ένα φεγγάρι είναι ο τόπος που συγκλίνει η θλίψη μας, σκοτεινό θεμέλιο του θορύβου της ζωής. Το ανείπωτο της κραυγής του Ορφέα, οι εσωτερικές δονήσεις, συγκρούσεις, η έκσταση τρόμου του μέσα στη μέθη της μουσικής του, συναντούν την Ευρυδίκη και τις γυναικείες μεταμορφώσεις του αρχέτυπου της γυναίκας για να δημιουργήσουν τη σκοτεινή ύλη της ζωής.
Το αρσενικό και το θηλυκό, το αδύνατο της ένωσης, η ανικανότητα δημιουργίας κοινού κόσμου, ανικανότητα δημιουργίας μιας ολότητας και η διαρκής σύγκρουσή τους αρθρώνει κυριαρχίες και αποκλίσεις. Η συνομιλία τους, λυρική, ελλειμματική, σιωπηλή, γεμάτη κενά και ενοχές, γλιστρά από ένα κόσμο μυστικιστικό και παγανιστικό, σε ένα σύμπαν μέλλοντος. Αντίθετα, η δυναμική χρήση ενός επικού κόσμου που ραγίζει από το αίμα της εκδίκησης στο μύθο του Αγαμέμνονα, του κόσμου που μοιάζει να αλλάζει τάξη και προτεραιότητες, συναντά ένα νέο άνθρωπο.

Ζωή δικαιοσύνης και απορίας. Ζωή μετέωρη. Γέρνει και ραγίζει ο κόσμος με μεγάλους και υπόγειους ανέμους, που θα φέρουν αλλαγές στη συνέχεια του μύθου. Ανάμεσά τους μια παραβολή για την ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει θεούς. Να ακουμπήσει τον τρόμο του και τη γελοιότητα της τραγωδίας της ζωής του σε μια μεταφυσική. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις ρωγμές του φόβου μας δημιουργεί μια ελλειμματική γεωμετρία. Μια τρύπα ζωής που ερήμην πορεύεται ο άνθρωπος. Τρύπες που η ύπαρξή μας παγιδευμένη προσπαθεί να αρπάξει θεό. Όποιον θεό.

Φεγγάρι μιας ζωής λοιπόν που ακουμπάει ο μύθος πάνω του. Μια δεξαμενή σκέψης, εργοτάξιο ελπίδας, καταφύγιο ονείρων για το σύγχρονο άνθρωπο.


Μουσική διεύθυνση - Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία, φωτισμοί- Νίκος Διαμαντής
Σκηνικά, Κοστούμια- Κατερίνα Παπαγεωργίου
Χορογραφία- Ρενάτο Τζανέλλα
Διεύθυνση χορωδίας- Κωστής Κωνσταντάρας

Μετάφραση υπερτίτλων- Μυρτώ Λουλάκη (The darkness of Mistico),
Ιωάννα Μεϊτάνη (Ο άγγελος του πλοίου)

ΔΙΑΝΟΜΗ
Απόστολος Ντάρλας - Αγαμέμνων, έργο 104
Φρουρός Άκης Λαλούσης -

Κλυταιμνήστρα- Γεωργία Ηλιοπούλου
Κήρυκας, Αίγισθος- Δημήτρης Κασιούμης
Αγαμέμνων - Δημήτρης Πακσόγλου
Κασσάνδρα - Μαργαρίτα Συγγενιώτου

Γρηγόρης Εμφιετζής- The Darkness of Mistico
Μύστικο Οσκούρο- Γιάννης Φίλιας
Μία μυθική γυναίκα (Ευρυδίκη) / Λουτσία Βεριτά- Έλενα Μαραγκού
Mητέρα του Μύστικο - Ελένη Λιώνα

Ντέτλεφ Γκλάνερτ- Ο άγγελος του πλοίου, έργο 31
Μίννα - Μαρία Κόκκα
Βαν - Νίκος Στεφάνου
Σαμ Πέτρο- Σαλάτας

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑ FONS MUSICALIS

ΙΝFO:

Πότε: 29, 30 Ιουνίου 2013
Που: Θέατρο Ολύμπια
Προπώληση εισιτηρίων:
Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα
Δευτέρα: 09.00-16.00
Τρίτη με Κυριακή: 9.00?21.00
Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725
Ηλεκτρονική προπώληση
www.nationalopera.gr

Τιμές εισιτηρίων: 10, 12 ευρώ
Φοιτητικό, Παιδικό: 8 ευρώ