Τρεις πρωτότυπες λυρικές δράσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής

19.06.2013
Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2013, με τρεις πρωτότυπες λυρικές δράσεις που έχουν στόχο να φέρουν την τέχνη της όπερας πιο κοντά στη ζωή της πόλης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής 2013, με τρεις πρωτότυπες λυρικές δράσεις που έχουν στόχο να φέρουν την τέχνη της όπερας πιο κοντά στη ζωή της πόλης.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20.00, η Όπερα της Βαλίτσας με την θρυλική Μποέμ του Πουτσίνι κάνει στάση στην Εστία της Νέας Σμύρνης. Είσοδος ελεύθερη.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, από τις 18.00 έως τις 21.00, το Λυρικό Λεωφορείο της ΕΛΣ, σε συνεργασία με τις Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α.Ε.), θα κάνει μια μουσική διαδρομή στην Αθήνα και τους Δήμους που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις στάσεις που θα γίνουν σε δώδεκα πλατείες, καταξιωμένοι Λυρικοί τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες από όπερες.

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 20.00, οι Μονωδοί του Όπερα Στούντιο θα δώσουν συναυλία σε έναν μη αναμενόμενο χώρο – την ταράτσα του πολιτιστικού κέντρου Bios στην Πειραιώς με την υπέροχη θεά στην Ακρόπολη.

Aναλυτικότερα:

ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ / ΜΠΟΕΜ
ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Ν. Σμύρνη)
ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ – 20:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Tην Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 20.00, η Όπερα της Βαλίτσας θα διηγηθεί τον τραγικό έρωτα του ποιητή Ροντόλφο και της ράφτρας Μιμής με τη θρυλική όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι σε έναν ιδιαίτερο και απρόσμενο χώρο: την Εστία Νέας Σμύρνης. Οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα καλωσορίσουν τους φίλους της όπερας και όχι μόνο, στην Εστία της Νέας Σμύρνης (Κ. Παλαιολόγου 1). Η παράσταση πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Ίδρυμα, ενισχύοντας την προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής να καταστήσει το λυρικό θέατρο προσβάσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό, στηρίζει έμπρακτα μια σειρά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Ευέλικτη, χωρίς όμως να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα, η "Όπερα της βαλίτσας" ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, συνοδεία των εξαιρετικών τραγουδιστών της Ε.Λ.Σ., με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά ... σε μια βαλίτσα, με σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Η Μποέμ με μια ματιά
Ο συνθέτης: Ο Τζάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε στη Λούκκα της Τοσκάνης στις 22 Δεκεμβρίου 1858. Μέχρι σήμερα παραμένει ένας από τους επιτυχέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας, καθώς τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σταθερά στο ρεπερτόριο των λυρικών θεάτρων του κόσμου. Η προσωπική του γλώσσα διαμορφώθηκε με μεγάλη σαφήνεια ήδη από την τρίτη του όπερα, Μανόν Λεσκώ (1893), ενώ με τα επόμενα τρία έργα του, Μποέμ (1896), Τόσκα (1900) και Μαντάμα Μπαττερφλάι (1904), αναγνωρίστηκε ως ο σημαντικότερος διάδοχος του Τζουζέππε Βέρντι. Πέθανε το 1924, αφήνοντας ανολοκλήρωτη την τελευταία του όπερα, Τουραντότ (1926).
Το έργο: Η Μποέμ, λυρικό έργο σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή (1845/8, 1851) του Ανρύ Μυρζέρ και στο θεατρικό H μποέμικη ζωή (1849), το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαρριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα.

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης / Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας
Μουσική διδασκαλία & συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος / Χορογραφία: Διονύσης Τσαφταρίδης / Φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης

Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος / Μιμή: Βούλα Αμιραδάκη / Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός / Μουζέτα: Μαρία Κόκκα / Σωνάρ: Χρήστος Λάζος / Κολλίνε: Θεόδωρος Μωραΐτης / Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης / Έρωτας – Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης


ΛΥΡΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ / 18.00 – 21.00
ΑΘΗΝΑ, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ, ΜΟΣΧΑΤΟ

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, το Λυρικό Λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα βγει στους δρόμους της πόλης, στον Δήμο της Αθήνας, αλλά και στους Δήμους που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ν. Σμύρνη, Π. Φάληρο, Καλλιθέα, Μοσχάτο) για μια μεγάλη μουσική βόλτα, με επιβάτες καταξιωμένους έλληνες τραγουδιστές της όπερας.

Με αφετηρία στις 18.00, από το θέατρο Ολύμπια στην Ακαδημίας, το Λυρικό λεωφορείο θα κάνει στάσεις σε: Σύνταγμα (μπροστά από το Public), αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στύλοι Ολυμπίου Διός), Άλσος Νέας Σμύρνης (Εφέσου & Ελ. Βενιζέλου), Πλατεία Νέας Σμύρνης (Λ. Ελ. Βενιζέλου), Πλατεία Παναγίτσας Παλαιού Φαλήρου (Λ. Αχιλλέως), Πλατεία Φλοίσβου (Λ. Ποσειδώνος, Παλαιό Φάληρο), Πλατεία Μεταμορφώσεώς (Στρ. Μακρυγιάννη & Μεταμορφώσεως, Μοσχάτο), Πλατεία Κύπρου (Σιβιτανίδου, Καλλιθέα), Πλατεία Δαβάκη (Λ. Βενιζέλου και Δαβάκη, Καλλιθέα), Πλατεία Ασωμάτων (Σταθμός Θησείου) και τέλος στην Πλατεία Μοναστηρακίου (Ερμού & Αθηνάς).

Διάσημες άριες και ντουέτα από Όπερες του παγκόσμιου ρεπερτορίου θα ερμηνεύσουν οι σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Μαρία Μητσοπούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου, η μέτζο σοπράνο Λυδία Αγγελοπούλου, οι τενόροι Γιάννης Χριστόπουλος, Δημήτρης Πακσόγλου, ο βαρύτονος Χάρης Ανδριανός και ο μπάσος Τάσος Αποστόλου.

Το λεωφορείο είναι μια ευγενική παραχώρηση της εταιρίας Οδικές Συγκοινωνίες (Ο.ΣΥ. Α. Ε.)

ΛΥΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΠΕΡΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ / 20.00
ΤΑΡΑΤΣΑ BIOS (ΠΕΙΡΑΙΩΣ 84, ΑΘΗΝΑ)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ Λυρική συναυλία με γνωστές άριες από όπερες θα παρουσιάσουν οι νεαροί σπουδαστές - μονωδοί του Όπερα Στούντιο, στην ταράτσα του πολιτιστικού κέντρου Bios, την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 20.00.

Στον απρόσμενο χώρο του Bios, που έχει συνδεθεί με την νεανική εναλλακτική κουλτούρα, οι Βάσια Ζαχαροπούλου, Λητώ Μεσσήνη, Αθηνά Καστρινάκη, Στελίνα Αποστολοπούλου, Κατερίνα Κρασσά θα ερμηνεύσουν άριες και ντουέτα από όπερες, οπερέτες και μιούζικαλ.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Λυρικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής, η μουσική θα γίνει η αφορμή για να δημιουργηθεί μια απρόσμενη συνάντηση νέων και όχι μόνο ανθρώπων.

Είσοδος ελεύθερη.