Πιάτα έργα τέχνης από την Βαρκελώνη στην Ύδρα

10.07.2013
Όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες, από τον Πικάσο και τον Μιρό έως τον Τάπιες και τον Καταλάν, έχουν δοκιμάσει τα εκφραστικά τους μέσα στην κεραμική και ειδικότερα έχουν εξασκήσει την τέχνη τους στο πιάτο.

Όλοι σχεδόν οι καλλιτέχνες, από τον Πικάσο και τον Μιρό έως τον Τάπιες και τον Καταλάν, έχουν δοκιμάσει τα εκφραστικά τους μέσα στην κεραμική και ειδικότερα έχουν εξασκήσει την τέχνη τους στο πιάτο.

Αυτό το καθημερινό αντικείμενο, που ενώνει τους ανθρώπους μέσα από την τελετουργία του φαγητού και των εορτών, μετατρέπεται συχνά από τα χέρια μεγάλων δημιουργών σε έργο τέχνης. Ενα σύνολο τριάντα πιάτων-έργων τέχνης, με την υπογραφή ισάριθμων καλλιτεχνών, ταξίδεψαν από τη Βαρκελώνη στην Υδρα για μια ιδιαίτερη έκθεση στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο της Υδρας, όπου θα φιλοξενηθεί έως τις 11 Αυγούστου.

Τα περίφημα πιάτα, που φέρουν τα ονόματα των Άντονι Τάπιες, Φρεντερίκ Αμάτ, Ιζάο Αρτιγκάς, Μαουρίτσιο Καταλάν, Εντουάρντο Τσιλίντα (το πιάτο του κοσμεί την αφίσα και τον κατάλογο της έκθεσης) και άλλων, προέρχονται από τη συλλογή του Ντιντιέ Γκιγιόν, ιδιοκτήτη της ελβετικής εταιρείας καλλυντικών «Valmont». Λάτρης της χώρας μας, ο Γκιγιόν, από τους σημαντικούς συλλέκτες έργων σύγχρονης τέχνης και... πιάτων, επέλεξε την Ελλάδα της κρίσης για να κάνει το πολιτιστικό event που συνηθίζει κάθε δεύτερο καλοκαίρι. Το νησί του Αργοσαρωνικού τον έχει μαγέψει και το συγκεκριμένο Μουσείο, κόσμημα της Υδρας και θεματοφύλακας του πολιτισμού και της ιστορίας της, αποτέλεσε ιδανικό χώρο για την έκθεση «Plats d' artistes».

Η συλλογή πιάτων του Γκιγιόν φυλάσσεται στο Ιδρυμα Αρτιγκάς της Βαρκελώνης όπου εκτίθενται πολλά πιάτα μεγάλων καλλιτεχνών. Από εκεί λοιπόν ταξίδεψαν τα τριάντα εκθέματα της συλλογής Γκιγιόν, στην κοιτίδα της κεραμικής. Ο Ελβετός συλλέκτης και επιχειρηματίας, ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα, σκέπτεται να επανέλθει στο νησί με ένα νέο πρότζεκτ το 2015.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού καλοκαιριού Υδρας» που έχει καθιερώσει το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας. Η διευθύντριά του, Ντίνα Αδαμοπούλου, δήλωσε στο «Εθνος» πολύ ευχαριστημένη από την έκθεση και τα επίσημα προχθεσινά εγκαίνια. Περισσότερο δε ικανοποιημένη είναι από τη δημοσιότητα στο εξωτερικό, καθώς με τη φροντίδα του συλλέκτη θα προβάλουν το γεγονός και το μουσείο είκοσι πέντε ξένοι δημοσιογράφοι από διαφορετικές χώρες.

Δήμητρα Ρουμπούλα

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ