Είδαμε την "Κολεξιόν" με τον Δημήτρη Καταλειφό (***)

31.03.2014
Tην «Κολεξιόν» του Χάρολντ Πίντερ παρακολουθήσαμε στο Θέατρο Εμπορικόν, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη με τον Δημήτρη Καταλειφό στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ενδιαφέρον αυτό έργο γράφτηκε το 1960 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση του BBC. Στην Κολεξιόν συναντάμε το αγαπημένο παιχνίδι του μεγάλου βρετανού νομπελίστα συγγραφέα γύρω από το πως τελικά μπορεί να οριστεί η αλήθεια. Υπάρχει μία ή πολλές, πόσο η υποκειμενική άποψη του καθενός μας μπορεί να ερμηνευθεί ως «αλήθεια» και πόσο αυτή καθορίζεται από το τι έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε; Τελικά η αλήθεια είναι τρομερά δύσκολο να εξακριβωθεί στην υπόθεση απιστίας που προσπαθούν να… εξιχνιάσουν οι τέσσερις ήρωες του έργου.

H Ελένη Σκότη είχε την έξυπνη ιδέα και έδωσε στην Κολεξιόν μία νουάρ κινηματογραφική αισθητική που παρέπεμπε στη δεκαετία του ’70 και έπαιξε πάρα πολύ με τους φωτισμούς, τη μουσική (ο Σταύρος Γασπαράτος έκανε πολύ καλή δουλειά) τους ήχους και τις κινήσεις των ηθοποιών.
Το πείραμα αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα επιτυχημένο, αν οι σκηνοθετικές παρεμβάσεις δεν ήταν σε κάποια σημεία υπερβολικά επιτηδευμένες. Πολλές φορές αισθανθήκαμε πως το κλίμα μυστηρίου αποφορτιζόταν απότομα, πως οι ηθοποιοί πιέζονταν υπερβολικά και δεν αφήνονταν ελεύθεροι να εκφράσουν την ψυχοσύνθεση των ηρώων που υποδύονταν και ο παιγνιώδης και υπαινικτικός λόγος τους αποδυναμωνόταν από τη σειρά των κινήσεων που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Παρόλα αυτά, ο Δημήτρης Καταλειφός έδωσε μία στιβαρή και καθηλωτική ερμηνεία στο ρόλο του γκέι μεσήλικα που προσπαθεί να καταλάβει αν ο νεαρός σύντροφό του τον απάτησε, σώζοντας ουσιαστικά ολόκληρη την παράσταση.
Εξαιρετικός και ο Δημήτρης Μοθωναίος στο ρόλο του νεαρού Μπιλ που με την ερμηνευτική του στάση έδωσε επιπλέον ένταση στο μυστήριο της απιστίας του.
Απλώς καλός ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος και σχεδόν αδιάφορη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν κακή, στο ρόλο της η Λουκία Μιχαλοπούλου.

Τελικά αξίζει να δείτε αυτήν την παράσταση; Ναι, αν είστε φαν του πιντερικού σύμπαντος. Γιατί, παρόλο που η «Κολεξιόν» δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα έργα του, όπως τον «Επιστάτη» ή το «Πάρτι Γενεθλίων», το γεγονός ότι πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Καταλειφός λειτουργεί σαν μαγνήτης και το τεράστιο θεατρικό του ανάστημα θα σας αποζημιώσει.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]