«Οι Παναγιές του κόσμου»: Παραδοσιακά τραγούδια και ύμνοι στο ΜΜΑ

06.04.2015
Ένα μουσικό προσκύνημα στη λαϊκή παράδοση κοντινών και μακρινών τόπων της χριστιανοσύνης αφιερωμένο στην Παναγία, με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico απόψε Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου στο Μέγαρο.

Σε αυτό το κατανυκτικό οδοιπορικό στην οργανική και φωνητική μουσική των λαών με σημείο αναφοράς το Θείο Πάθος, τους σταθμούς επέλεξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας: από τις Μαύρες Παναγιές της Αφρικής και τις Ινδιάνες Παναγιές της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, στα ελληνικά και κυπριακά μοιρολόγια της Θεοτόκου, στους λαϊκούς θρήνους της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Αρμενίας, στις ιταλικές ταραντέλες για την Παναγία και τους ισπανικούς μεσαιωνικούς ύμνους για την Παρθένο Μαρία.

Η συναυλία «Οι Παναγιές του κόσμου» εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Κύκλου Adagio-Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, ο οποίος περιλαμβάνει φέτος δύο ακόμη μουσικές βραδιές, όπου θα ακουστούν δύο βαθιά συγκινητικά έργα της δυτικοευρωπαϊκής θρησκευτικής μουσικής: το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ με την ΚΟΑ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο (Μεγάλη Τρίτη 7/4) και το Stabat Mater του Xάυντν με την Καμεράτα σε όργανα εποχής υπό τον Γιώργο Πέτρου (Μεγάλη Τετάρτη 8/4).

Primavera en Salonico και Σαβίνα Γιαννάτου
Το μουσικό σύνολο Primavera en Salonico ιδρύθηκε το 1993 για να παρουσιάσει τις ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου σε μια επιλογή σεφαραδίτικων τραγουδιών με τη Σαβίνα Γιαννάτου ως ερμηνεύτρια. Η Σαβίνα Γιαννάτου και το μουσικό σύνολο Primavera en Salonico, βασισμένοι στην παράδοση –κυρίως της Μεσογείου–, καλύπτουν ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ήχου, το οποίο δύσκολα οριοθετείται και ταξινομείται, καθώς περιλαμβάνει από απλά τραγούδια ως σύγχρονες μουσικές φόρμες.

Με εμμονή στα ακουστικά όργανα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από την Ανατολή, τα μέλη του σχήματος αξιοποιούν στο έπακρο τον ιδιοσυγκρασιακό τους ήχο, διερευνώντας έτσι τα όρια των δυνατοτήτων τους. Πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνευτικές της ικανότητες, η Σαβίνα Γιαννάτου δίνει μεγάλη έμφαση στην έκφραση της «μουσικής» του κάθε γλωσσικού ιδιώματος, χωρίς αυτό να την αποτρέπει από το να χρησιμοποιεί συχνά τη φωνή της ως ένα επιπλέον όργανο.

Info:

«Οι Παναγιές του κόσμου»
Παραδοσιακά τραγούδια και ύμνοι
με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους Primavera en Salonico

Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, 8:30 μ.μ.
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τιμές εισιτηρίων: 9,00 € (Ζώνη Γ΄) • 15,00 € (Ζώνη Β΄) • 22,00 € (Ζώνη Α΄) • 30,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές: 5,00 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) • 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr