Τι θα ακούσουμε στον Κήπο του Μεγάρου [αναλυτικά το πρόγραμμα]

10.06.2015
Υπάρχει ένας Κήπος στην πόλη που είναι ανθισμένος όλο τον χρόνο και κάθε καλοκαίρι υποδέχεται τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες και υπόσχεται βραδιές μελωδικές, δροσερές, κάτω από τα αστέρια. Για έκτο καλοκαίρι, η καρδιά της μουσικής χτυπά δυνατά στην καρδιά της Αθήνας: στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής!
Ελάτε να ξαπλώσουμε στο γρασίδι, να πιούμε το ποτό μας και να βρεθούμε με φίλους αγαπημένους, να χορέψουμε, να ονειρευτούμε, να νοσταλγήσουμε, με συντροφιά τους μουσικούς της πόλης. Φέτος το καλοκαίρι στον Κήπο θα δώσουν το παρών εξαιρετικοί καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής αλλά και για πρώτη φορά, η κλασική μουσική… βγαίνει έξω: στον Κήπο, τις Τετάρτες, μικρά ή μεγαλύτερα ορχηστρικά σύνολα προτείνουν κλασικά αγαπημένα για όλους.
Στον Κήπο θα γιορτάσουμε και την Ημέρα της Μουσικής λαμπερά και ιδιαίτερα, όπως ταιριάζει σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή, με πολλή μουσική, και για το κλείσιμο… ένα πάρτι!

Oι συναυλίες του Kήπου για το καλοκαίρι του 2015

«Take me with you»
Η Μόνικα για πρώτη φορά live στον Κήπο του Μεγάρου
Παρασκευή 12 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Για πρώτη φορά ο Κήπος του Μεγάρου υποδέχεται την τραγουδοποιό που άλλαξε δραστικά την αγγλόφωνη σκηνή στην Ελλάδα! H Μόνικα εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο συναυλιών στον πιο μουσικό Κήπο της Αθήνας, σε μια μοναδική εμφάνιση την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Ανατρέχοντας στη μέχρι τώρα πορεία της μέσα από τα τρία προσωπικά της άλμπουμ, η Μόνικα θα χαρίσει στο κοινό τραγούδια που θα συντροφεύσουν ιδανικά τη νύχτα μας στο κέντρο της πόλης. Αγαπημένα τραγούδια, επιτυχίες του αύριο και αναπάντεχες διασκευές απαρτίζουν το πρόγραμμα της βραδιάς, με οδηγό την ιδιαίτερη ικανότητα της Μόνικας να συνεπαίρνει το κοινό…
Φίλιππος Πλιάτσικας- «Τραγούδια στον Κήπο»
Συμμετέχει ο Γιάννης Μηλιώκας
Μαζί τους ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης
Παρασκευή 19 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Όσοι βρεθούν στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 19.6 στις 9 μ.μ. θα ακούσουν μουσικές και στίχους του Φίλιππου Πλιάτσικα και του Γιάννη Μηλιώκα που εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες άγγιξαν με τον τρόπο τους χιλιάδες ανθρώπους. Μια μοναδική βραδιά και μια αναδρομή στα τραγούδια τους από το 1989 μέχρι σήμερα.
Ξεχωριστές εκδοχές πολύ γνωστών αλλά και «κρυμμένων» κομματιών από την εποχή των Πυξ Λαξ και από την προσωπική πορεία του Φίλιππου Πλιάτσικα, αλλά και τραγούδια από την ιδιαίτερη καλλιτεχνική διαδρομή του Γιάννη Μηλιώκα θα μας ταξιδέψουν, θα μας θυμίσουν και θα μας συγκινήσουν…
Μαζί τους στη σκηνή θα βρεθούν ακόμη ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ροδούλα Κουταλέλλη (φωνητικά, φλάουτο), Γιώργος Λιβαδάς (ντραμς), Νίκος Σάλτας (πλήκτρα), Γιώργος Καραγκούνης (ηλεκτρική κιθάρα), Αλέξανδρος Αράπης (μπάσο), Samuele Marlieri (σαξόφωνο).
Ο Κήπος γιορτάζει την Ημέρα της Μουσικής
Κυριακή 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ
Συμμετέχουν:
Polyphonica
Kρατική Ορχήστρα Αθηνών
Βασίλης Γισδάκης
Happy Dog Project
Με ελεύθερη είσοδο!
Στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου στον ομορφότερο μουσικό Κήπο της πρωτεύουσας, ανοίγει ένα πολύχρωμο καλειδοσκόπιο με τραγούδια και συνθέσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ορχηστρικά και χορωδιακά κομμάτια, κλασικά έργα και άφρο-τζαζ δημιουργίες.
Το τμήμα χορωδίας Polyphonica Voices (μουσική διεύθυνση: Μαρίζα Βαμβουκλή) και το τμήμα κρουστών Polyphonica Drums (μουσική διδασκαλία: Γιώργος Φασόλης) έχουν ετοιμάσει ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και φτάνει μέχρι την Αφρική και τη Νότια Αμερική, με γνωστά τραγούδια και κομμάτια από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Από τη Γιορτή της Μουσικής δεν θα μπορούσε να λείπει η Kρατική Ορχήστρα Αθηνών που παρουσιάζει αποσπάσματα από τις δύο Σουίτες από την Κάρμεν του Μπιζέ, καθώς και έργα Βιβάλντι και Μόντι. Τα σολιστικά μέρη ερμηνεύουν οι τρομπετίστες Παναγιώτης Καίσαρης και Γιάννης Καραμπέτσος και ο βιολονίστας Γιώργος Μάνδυλας. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Ουίλλιαμ Κούνχαρντ. Την ελληνική μουσική σκηνή θα εκπροσωπήσει ένας ξεχωριστός ερμηνευτής, ο Βασίλης Γισδάκης, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια από το νέο του άλμπουμ Της ημέρας τα σκοτάδια, αλλά και αγαπημένες δημιουργίες των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου κ.ά. Η βραδιά θα κλείσει με το πάρτι των Happy Dog Project και την Esterina, τη special guest της μπάντας, πάντα σε… super groovy χορευτικό κλίμα!
«O Kωστής Μαραβέγιας στον Κήπο του Μεγάρου»
Παρασκευή 26, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς δημιουργούς της γενιάς του, ο Κωστής Μαραβέγιας, μας καλεί όλους για τρίτη χρονιά στον δροσερό Κήπο του Μεγάρου, σε ένα ακόμα πολύχρωμο μουσικό πάρτι, από αυτά που ξέρει να στήνει με σίγουρη επιτυχία.
Ο Κωστής Μαραβέγιας (Maraveyas Ilegál), μετά τις πολυσυζητημένες sold out συναυλίες του πέρυσι και πρόπερσι στον Κήπο, αλλά και τις επίσης sold out εμφανίσεις του τον φετινό χειμώνα στον «Βοτανικό», καθώς και σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, ξεκινάει με εξαιρετική διάθεση την καλοκαιρινή του περιοδεία από έναν χώρο που του ταιριάζει πολύ, τον Κήπο του Μεγάρου.
Με την πηγαία ενέργεια που εκπέμπει από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα επί σκηνής, το χιούμορ αλλά και το ενθουσιώδες ταμπεραμέντο του, ο Κωστής Μαραβέγιας μάς παρασύρει στους ρυθμούς μιας γιορτής που μοιάζει να μην τελειώνει ποτέ!
Αρετή Κοσμίδου – Δημήτρης Σαμόλης
«The Girl, the Boy & the Garden»
Tρίτη 30 Ιουνίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Όταν το κορίτσι είναι η εξαιρετικά ταλαντούχα και αγαπητή Αρετή Κοσμίδου, το αγόρι ο ηθοποιός-μουσικός Δημήτρης Σαμόλης και ο κήπος, ο πανέμορφος Κήπος του Μεγάρου, η βραδιά προμηνύεται μαγική. Οι δύο καλλιτέχνες που έκαναν φέτος το δισκογραφικό τους ντεμπούτο, ο Δημήτρης Σαμόλης με το υπέροχο αγγλόφωνο άλμπουμ Popetry και η Αρετή Κοσμίδου με το Distance που έγραψε μαζί με τον Μανώλη Φάμελλο, συναντιούνται στις 30 Ιουνίου στον Κήπο του Μεγάρου, την κατεξοχήν καλοκαιρινή μουσική σκηνή της πόλης που δίνει βήμα στους νέους καλλιτέχνες.
Ο Δημήτρης Σαμόλης πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία τον Φεβρουάριο του 2015 με το άλμπουμ που φέρει τον τρίσημο τίτλο POPETRY (Pop-Poetry-Try), από το οποίο έχει ήδη ξεχωρίσει το πρώτο single «Fortune Cookie».
To πρώτο άλμπουμ της Αρετής Κοσμίδου, Distance, κυκλοφόρησε το Μάιο από τη MINOS EMI, από το οποίο ξεχώρισαν το «Robert Dear» και το ντουέτο «Φτάνει» με τον Πάνο Μουζουράκη.
Don’t mind the Distance: στον πιο μουσικό Κήπο, στην καρδιά της Αθήνας, θα ακούσετε υπέροχα τραγούδια και θα δοκιμάσετε τα Fortune Cookies, που ίσως επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις για το καλοκαίρι!
Metropolitan Symphony Orchestra - Βασίλης Τσαμπρόπουλος
«Το Μπολερό του Ραβέλ συναντά τη Γαλάζια ραψωδία του Γκέρσουιν»
Tετάρτη 1 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
H Metropolitan Symphony Orchestra (ΜSO) of Athens, το συμφωνικό σύνολο που ιδρύθηκε το 2014 από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, αρχιμουσικό και συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ύστερα από μια επιτυχημένη περίοδο χειμερινών εμφανίσεων, συνεχίζει ακάθεκτη την καλλιτεχνική της πορεία, γεμάτη σχέδια για το φετινό καλοκαίρι. Σταθμός στην πρώτη της θερινή εξόρμηση, ο Κήπος του Μεγάρου, όπου η MSO of Athens θα δημιουργήσει, την Τετάρτη 1 Ιουλίου, τη δική της… γαλάζια ατμόσφαιρα: Μέσα στην καταπράσινη όαση του Κήπου κάτω από το φως του γεμάτου φεγγαριού, η Rhapsody in blue του Τζωρτζ Γκέρσουιν και το Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ απογειώνουν τις αισθήσεις! Η MSO θα παίξει επίσης αποσπάσματα από τη γοητευτική Αρλεζιάνα του Ζωρζ Μπιζέ, καθώς και από τον ποιητικό Πέερ Γκυντ του Έντβαρντ Γκρηγκ. Στη διεύθυνση ορχήστρας αλλά και στο πιάνο ο πάντα αεικίνητος μαέστρος και πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος!
Αcademica Aθηνών – Nίκος Αθηναίος - «Μια νυχτερινή μουσική»
Tετάρτη 8 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
Με σύνθημα τη φράση «ερμηνεύω, άρα υπάρχω», η Ορχήστρα Αcademica Aθηνών επανακάμπτει δριμύτερη στο Μέγαρο, μετά την πρόσφατη εμφάνισή της το Πάσχα στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Adagio. Με αφετηρία τη Μικρή νυχτερινή μουσική του Μότσαρτ ξεδιπλώνεται ένα μουσικό νήμα που μας οδηγεί πιο κοντά στον έναστρο ουρανό. Το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουλίου οι φίλοι του Κήπου μπορούν να ονειρευτούν και να χαλαρώσουν, μακριά από τα φώτα της πόλης... Σε αυτή τη μελωδική περιήγηση πρωταγωνιστούν επίσης δύο έργα μουσικής δωματίου από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη: οι Σερενάτες για έγχορδα σε μι ελάσσονα, έργο 20 του Έλγκαρ και σε ντο μείζονα, έργο 48 του Τσαϊκόφσκι. Την Ορχήστρα Academica Αθηνών καθοδηγεί ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της, Νίκος Αθηναίος.
Νίκος Πορτοκάλογλου και οι Φτερωτές Κιθάρες
«Ταξίδι στο κέντρο της πόλης»
Παρασκευή 10 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Ο Νίκος Πορτοκάλογλου περιμένει τους φίλους του στον Κήπο, σε μια συναυλία-γιορτή με όλους τους σταθμούς της τριαντάχρονης πορείας του στην ελληνική μουσική σκηνή. Μαζί του, οι Φτερωτές Κιθάρες, μια μπάντα από εξαίρετους μουσικούς που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Πορτοκάλογλου.
Καλεσμένοι του γνωστού τραγουδοποιού είναι επίσης οι Melios Balcana Mama –ένα νέο συγκρότημα χάλκινων πνευστών που αναμιγνύει τον ήχο των Βαλκανίων με τη ρέγκε, το σκα αλλά και το λαϊκό μας τραγούδι–, οι οποίοι μπολιάζουν γνωστά κομμάτια του Ν. Πορτοκάλογλου με ένα διαφορετικό μείγμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων.
Στη συναυλία θα ακουστούν ακόμα αγαπημένα παραδοσιακά, μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια του Ν. Πορτοκάλογλου σε σημερινές τολμηρές και «αιρετικές» εκδοχές, τα οποία περιλαμβάνονται στον τελευταίο του δίσκο (Λιμάνια ξένα).
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Μαρκαντώνης (μπάσο, κιθάρες, τραγούδι), Χάρης Μιχαηλίδης (κιθάρα, τραγούδι), Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα) και Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα).
«Από τον Κήπο του Μεγάρου στο Palau de la Música της Βαρκελώνης»
Τετάρτη 15 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
Η υπαίθρια γιορτή του Μπαρόκ με την Καμεράτα, το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μείνει αξέχαστη: μικρά και εντυπωσιακά κομμάτια των μετρ της προκλασικής μουσικής Χαίντελ, Βιβάλντι και Χάσσε, προικισμένους ερμηνευτές, ειδικευμένους στο συγκεκριμένο είδος –ο κόντρα τενόρος Χαβιέρ Σαμπάτα, που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στο ελληνικό κοινό από προηγούμενες εμφανίσεις του με την Καμεράτα, οι βιολονίστες Σέρτζιου Ναστάσα και Οτίλια Αλιτέι, ο σολίστ του μαντολίνου Θεόδωρος Κίτσος και ο φαγκοτίστας Αλέξανδρος Οικονόμου– και έναν διεθνώς καταξιωμένο μαέστρο, τον Γιώργο Πέτρου. Μάλιστα, το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εμφάνισης της Καμεράτα στον Κήπο θα παρουσιαστεί αυτούσιο τον Σεπτέμβριο στο Palau de la Música Catalana της Βαρκελώνης.
Με αυτό το μπαρόκ πάρτι, που γίνεται λίγο μετά την παρουσίαση του μιούζικαλ Kiss Me, Kate από το κορυφαίο αθηναϊκό σύνολο δωματίου στο Ηρώδειο, κλείνει εορταστικά η φετινή επιτυχημένη περιοδεία της ορχήστρας –υπό τη διεθνή της ονομασία ως Armonia Atenea– σε θρυλικά συμφωνικά κέντρα και λυρικά θέατρα της Ευρώπης: στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Όπερα της Καρλσρούης, στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, στην Αίθουσα CRR της Κωνσταντινούπολης, στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στο Bozar των Βρυξελλών, στην Αίθουσα Cuvilliés του Μονάχου, στο Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, στο Theater an der Wien και στο ιστορικό θέατρο του Γκαίτε στο Μπαντ Λάουχστατ (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε).
Μαριέτα Φαφούτη - Angelica Dusk
Παρασκευή 17 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Η Μαριέττα Φαφούτη και η 8μελής μπάντα της επιστρέφουν για τρίτη χρονιά στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με μια αστραφτερή συναυλία κάτω από το φως των αστεριών. Τη συναυλία ανοίγει η δυναμική Angelika Dusk.
Η Μ. Φαφούτη παρουσιάζει για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό τη σειρά συναυλιών «GOLD». Το χρυσό κορίτσι της ποπ εμπνέεται από τη λάμψη του καλοκαιριού και έρχεται να πλημμυρίσει τον Κήπο του Μεγάρου με χαρά, συγκίνηση, αισιοδοξία και ξέφρενο ρυθμό σε ένα από τα πιο μαγευτικά μέρη της Αθήνας. Ο Κήπος γεμίζει λαμπερή ποπ, αγαπημένες επιτυχίες («Homemade Joy», «Try A Little Romance») αλλά και άκρως ανατρεπτικές διασκευές! Μαζί της οι μουσικοί: Ευαγγελία Ξυνοπούλου (φωνητικά-κρουστά), Εύη Κουρτίδου (φωνητικά-κρουστά), Παναγιώτης Ζούγρος (φωνητικά-κρουστά-ηλεκτρική κιθάρα), Θοδωρής Ζευκιλής (μπάσο), Κώστας Χαλιώτης (ντραμς), Γιώργος Ζαρέας (τρομπόνι), Ρένος Παπασταύρος (πλήκτρα-sampling) και Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες).
H Angelika Dusk εμφανίστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο στην ελληνική μουσική σκηνή. Σε σύντομο διάστημα κατάφερε να ξεχωρίσει και να δώσει το προσωπικό της στίγμα. Την Παρασκευή 17 Ιουλίου η A. Dusk (φωνή, πλήκτρα) θα παρουσιάσει στον Κήπο τις «pop with a twist» μελωδίες της, καθώς και τραγούδια από το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο Marionette. Την πλαισιώνει η μπάντα της: Φωτεινή Κωστοπούλου (φωνητικά), Φώτης Βαγενάς (κιθάρα), Πέτρος Βασιλιάδης (μπάσο), Αλέξανδρος Λιβιτσάνος (πλήκτρα) και Δημήτρης Μποσινάκος (τύμπανα).
«Painted Black» Idra Kayne, MC Yinka Jerome Kaluta, Word of Mouth
Δευτέρα 20 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Τι συμβαίνει όταν ένα sοulfunk girl, δύο beatboxers, ένας MC και ένας τραγουδιστής-συνθέτης-performer-MC με φανκ και ρέγκε επιρροές ενώσουν την τέχνη τους; Ο Κήπος του Μεγάρου στις 20 Ιουλίου έχει την απάντηση!
Η Idra Kayne, ο MC Yinka, o Jerome Kaluta και οι WORD OF MOUTH μάς καλούν σε ένα μουσικό ταξίδι με προσωπικά τους τραγούδια αλλά και αγαπημένα κομμάτια των U2, Bob Marley, Michael Jackson, Beatles, AC/DC, Paul Simon, Animals και Βlack. Και η μουσική δεν σταματά ποτέ!
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου
«Μια τρύπα στον καιρό… κύριε Μάνο»
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ,
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΝΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΙΟΥ
Τετάρτη 22 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έχει σχεδιάσει με μεγάλο σεβασμό μια βραδιά-αφιέρωμα στον φίλο του ποιητή, στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, με αφορμή την πρόσφατη συνεργασία τους στην τελευταία ομότιτλη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη. Ένας φόρος τιμής στην πολυετή σχέση τους από την οποία δημιουργήθηκαν δεκάδες τραγούδια.
Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015. Μια βραδιά στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, γεμάτη υπέροχα τραγούδια γραμμένα από τον Μάνο Ελευθερίου, σημαντικές στιγμές μιας πορείας πολλών χρόνων. Εκτός από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, θα ερμηνεύσουν στίχους που αγαπήθηκαν και έχουν αφήσει το ίχνος τους στο ελληνικό τραγούδι ο Γιάννης Κότσιρας, η Αφροδίτη Μάνου και η Δήμητρα Παπίου. Ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου θα διαβάσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το έργο του.
Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με αγαπημένα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα… εφ’ όλης της ύλης.
Wedding Singers «Twilight Zone»
Δευτέρα 27 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
Οι Wedding Singers, η διαγαλαξιακή cover band από την Αθήνα, αντλεί τις βασικές επιρροές της από τους Daft Punk, Duran Duran, Rage Against The Machine, Simon & Garfunkel. Η μουσική τους κινείται μεταξύ eurotrash, 90s, pop, rock, synthpop, house, electro, και τα live τους είναι μια έκρηξη αγάπης, χορού, αστερόσκονης και χορευτικής διάθεσης με βάση τα 90s! Υπάρχει άλλωστε και ο αστικός μύθος πως το «Party all the time» των Black Eyed Peas είναι εμπνευσμένο από ένα live show των Wedding Singers, το οποίο έτυχε να παρακολουθήσουν στο σύντομο πέρασμά τους από την Αθήνα!
Οι Wedding Singers, που έχουν αποκτήσει φανατικούς φίλους, έχουν εμφανιστεί δίπλα στην Άννα Βίσση, ενώ συμμετείχαν στο Ejekt Festival, όπου μοιράστηκαν τη σκηνή με τους Pet Shop Boys και τον James Blake. Έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα, παίζοντας σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους, αποδεικνύοντας πως με τα non-stop-mix από διασκευές των 90s (όλο ρυθμό, έμπνευση και χιούμορ) μπορούν να μετατρέψουν κάθε εμφάνισή τους στο μεγαλύτερο πάρτι της πόλης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ (φωνή, κιθάρα)
ΛΑΜΠΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ (κιθάρα, φωνή, μπάσο)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ (πλήκτρα, μπάσο)
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (τύμπανα)
Μίκης Θεοδωράκης - Γενέθλια στον Κήπο του Μεγάρου
Τετάρτη 29 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ.
To Mέγαρο γιορτάζει τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στις 29 Ιουλίου, την ημέρα των γενεθλίων του, με μια εκδήλωση-αφιέρωμα σε κοσμαγάπητα τραγούδια του που σιγοψιθύρισαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας αλλά και σε μακρινές γωνιές της υφηλίου. Τραγουδούν: Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Μαζί τους, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».
Το οικουμενικό μήνυμα της μουσικής του πολυδιάστατου έλληνα δημιουργού, ο οποίος γεννήθηκε στη Χίο το 1925, παραμένει πάντοτε επίκαιρο και έχει γνήσια λαϊκό χαρακτήρα. Τα τραγούδια του Mίκη, που καθόρισαν τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα, αγγίζουν ταυτόχρονα, μέσα από τον πηγαίο ανθρωπισμό του δημιουργού τους, ευαίσθητες χορδές των λαών του κόσμου αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι τους στη συλλογική μας συνείδηση.
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
«Η γοητεία της φωνής:
αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες
και οπερέτες»
Tετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
Με λυρική και ανάλαφρη διάθεση αρχίζει ο Σεπτέμβριος, καθώς τις φθινοπωρινές συναυλίες στον Κήπο εγκαινιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα παρουσιάσει στις 2.9 (ώρα 8:30 μ.μ.) αποσπάσματα από αγαπημένες όπερες και οπερέτες των Μπετόβεν, Βέμπερ, Λέχαρ, Βέρντι και άλλων συνθετών. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύει η γερμανίδα υψίφωνος Κάρεν Λάιμπερ, μια τραγουδίστρια με εμφανίσεις σε γνωστές Όπερες της Ευρώπης, που έχει διακριθεί σε δημοφιλείς ρόλους του κλασικού αλλά και του μοντέρνου ρεπερτορίου.
Ας αφεθούμε στη μαγεία της λυρικής φωνής και ας απολαύσουμε την ομορφιά του κλασικού τραγουδιού καθισμένοι στο γρασίδι με φόντο τα μακρινά φώτα της πόλης…
Θάνος Μικρούτσικος- «Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή»
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
«Είναι ανάγκη μου να μιλήσω τώρα με αυτό τον τρόπο. Θέλω να ξαναμαζέψω τα πολύτιμα και να τα δείξω στον κόσμο, ιδίως στους νεότερους, για να μάθουν τι κληρονομούν». Με αυτά τα λόγια δίνει ο Θάνος Μικρούτσικος το στίγμα της μουσικής παράστασης με τίτλο «Πώς η ιστορία γίνεται σιωπή» στον Κήπο του Μεγάρου, το βράδυ της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 8:30 μ.μ.).
Ο Θάνος Μικρούτσικος συναντά τη δραματική, λυρική και ταυτόχρονα επική Αφροδίτη Μάνου και τη γεμάτη πάθος και ακρίβεια ερμηνεία του Κώστα Θωμαΐδη. Τους πλαισιώνουν ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά και ο Θοδωρής Οικονόμου στο πιάνο.
Μια παράσταση με οδηγό τα τραγούδια «Η πιο όμορφη θάλασσα», «Ο Ντικ», «Η δίκοπη ζωή», η «Πιρόγα», η «Ρόζα», «Η Ταράτσα», «Τα κελιά», το «Μιλώ» του Μίκη Θεοδωράκη… αλλά και πολλά άλλα που μας εμψύχωσαν και μας απογείωσαν…
Οι Burger Project με τη Ματούλα Ζαμάνη στον Κήπο του Μεγάρου
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Οι φαντομάδες της διασκέδασης, οι αγαπημένοι μεγάλων και μικρών Burger Project (αυτοαποκαλούμενοι και «Σχέδιο Μπιφτέκι») θα συναντήσουν ξανά επί σκηνής τη Ματούλα Ζαμάνη. Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου ο Κήπος του Μεγάρου Μουσικής θα γεμίσει «ιαχές» και σούπερ μπιτ από το «Κουαρτέτο των Μπιφτεκιών», ενώ η Ματούλα θα συμβάλει με το εκρηκτικό ταμπεραμέντο, την κρυστάλλινη στεντόρια φωνή της, λίγο ντέφι και πολύ κέφι. Οι Ramones κάνουν πάσα στους Queen, και ο Τσιτσάνης στον Frank Zappa, το swing στην dub και η disco στο calypso.
Guest, ο Christo Valentino με το βιολί του να «φτερουγίζει» σαν αηδόνι από την παράδοση μέχρι τα κάντρι του Tέξας.
To κουαρτέτο μετράει πολλές επιτυχημένες συνεργασίες με καλλιτέχνες και μουσικούς (Ματούλα Ζαμάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, ΤΑΚΙΜ, Blend Mischin κ.ά.), βάζοντας πάντα τα δυνατά του για να προσφέρει στο κοινό όμορφες στιγμές και απρόσμενες συγκινήσεις. Έχουν κυκλοφορήσει το LP We live in Athens, το EP Φτηνά Χαρέμια και αρκετά συλλεκτικά σινγκλάκια που δωρίζονται χέρι με χέρι.
Λάτρεις του απρόσμενου και εραστές της καλής παρέας, ενωθείτε!
Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ - «Βella Italia»
Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
Ένα ρομαντικό μουσικό ταξίδι στη μαγευτική εποχή της Belle Époque και του μπελκάντο προτείνει στο κοινό η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ, που εμφανίζεται στις 9.9 στον Κήπο (ώρα 8:30 μ.μ.). Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και ιδρυτή της Άρη Δημητριάδη, θα παρουσιάσει σερενάτες, ουβερτούρες, καντσονέτες, χαμπανέρες, μαρς, βαλς, πόλκες, μαζούρκες, τάνγκο και μπολερό των Καλάτσε, Σιλβέστρι, Ματσόκκι, Γκαλάντι, Ρίκο, Τόστι και άλλων συνθετών. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης η νεαρή σοπράνο Ναταλία Κάντζια και ο τενόρος και σολίστ της ΕΛΣ Γιάννης Χριστόπουλος, που θα ερμηνεύσουν μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια της φωνητικής ιταλικής εργογραφίας.
Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων ΑΤΤΙΚΑ, η οποία έχει δώσει συναυλίες και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι ευρύτατο. Εκτείνεται από την Αναγέννηση έως τον 21ο αιώνα και περιλαμβάνει έργα ελλήνων και ξένων δημιουργών. Πρωταρχικός σκοπός της ΑΤΤΙΚΑ είναι να διαδώσει το μαντολίνο και τα νυκτά έγχορδα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να συμβάλει στην αναβίωση των οργάνων της οικογένειας του μαντολίνου. Η ΑΤΤΙΚΑ αποτελείται από μαντολίνα, μαντόλες, μαντολοντσέλο, κιθάρες, κοντραμπάσο και πιάνο ή τσέμπαλο.
Η Δήμητρα Γαλάνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής
Μαζί της η Γιώτα Νέγκα
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Στις 11 Σεπτεμβρίου η Δήμητρα Γαλάνη αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια μεγάλη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, κλείνοντας τον κύκλο των παρουσιάσεων του τελευταίου της δίσκου με τίτλο Αλλιώς. Μαζί με την μπάντα της δίνει μια παράσταση-προσωπική αφήγηση, που κέρδισε την αγάπη του κοινού όπου κι αν παρουσιάστηκε, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα• με τραγούδια που την ανέδειξαν ως ερμηνεύτρια και συνθέτρια και που «έγραψαν» το soundtrack μιας ξεχωριστής ζωής και πορείας. Για τη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου –η μοναδική στην Αθήνα για το 2015– η Δ. Γαλάνη προσκαλεί τη Γιώτα Νέγκα, μια σπουδαία και συγκινητική ερμηνεύτρια, με «καταγωγή» από τις μεγάλες λαϊκές φωνές του παρελθόντος και το δικό της ευδιάκριτο στίγμα σε ό,τι τραγουδά.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο του Μεγάρου, μια συναυλία διαφορετική, μια συνάντηση γεμάτη ευαισθησία και αισθαντικότητα.
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα), Λάμπης Κουντουρόγιαννης (ηλεκτρική κιθάρα), Kώστας Γεδίκης (λαούτο, μαντολίνο, λάφτα, κιθάρα), Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Στέλιος Προβής (μπάσο)
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Βουδαντάς και Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Μαρίζα Ρίζου - «Μια στιγμή στο φως του Κήπου»
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Η Μαρίζα Ρίζου για πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου! Για μία βραδιά, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, η αγαπημένη Μαρίζα Ρίζου μεταφέρει την πολύ επιτυχημένη της παράσταση με τίτλο «Μια στιγμή στο φως» στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Λίγο πριν την κυκλοφορία του δεύτερου ολοκληρωμένου της άλμπουμ κι ενώ το promo single «Είναι μικρή η ζωή» έχει ήδη κατακτήσει τις καρδιές μας και τα ραδιόφωνα, η Μ. Ρίζου κλείνει την καλοκαιρινή της περιοδεία στον Κήπο του Μεγάρου! Η νεαρή ερμηνεύτρια θα τραγουδήσει για μια στιγμή που όλοι αναζητούμε, για λίγα λεπτά που η ψυχή φωτίζεται από μια μελωδία, ένα πρόσωπο, ένα γέλιο… Για να βρεθούμε όλοι μαζί, φευγαλέα έστω, στο φως!
Η Μαρίζα Ρίζου, από το πρώτο της κομμάτι, μας έμαθε πώς χορεύεται η «Μπόσα νόβα του Ησαΐα» του Φοίβου Δεληβοριά, ερμήνευσε με δύναμη και θηλυκότητα το «Πόσο λυπάμαι», κατέκτησε τα ραδιόφωνα όλης της χώρας με το «Μια άλλη ευτυχία» και τον Φεβρουάριο του 2013 μας χάρισε το πιο «Γλυκό πρωί», αποδεικνύοντας ότι η αισιοδοξία είναι μεταδοτική. Λίγους μήνες αργότερα τραγούδησε με τρόπο νοσταλγικό και αισθαντικό το «Πετάω» του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου παρέα με τον Πάνο Μουζουράκη, ενώ παράλληλα ετοίμασε το δεύτερο βήμα της στην ελληνική δισκογραφία. Η Μ. Ρίζου αλλάζει, ωριμάζει, προχωράει ένα βήμα πιο κοντά στη μουσική της αλήθεια, με μελωδίες και τραγούδια που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα μας χαρίσουν άλλη «μια στιγμή στο φως»…
Κώστας Πατσιώτης (κοντραμπάσο), Γιώργος Κωστελέτος (τύμπανα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Γιώργος Ζαρέας (τρομπόνι), Μάρκος Χαϊδεμένος (πιάνο), Δημήτρης Σιάμπος (κιθάρες-ενορχηστρώσεις)
Ήχος Γιάννης Παξεβάνης, Σχεδιασμός φωτισμού Τάκης Λυκοτραφίτης, Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Jumping Fish – Locomondo
Tρίτη 15 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Ψυχαγωγικός ιστότοπος της Cosmote, τo Jumping Fish είναι μια πλατφόρμα που βοηθά στην ανάδειξη, στήριξη και προώθηση των νέων ελλήνων καλλιτεχνών.
Οι Locomondo, από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα σήμερα, επιλέγουν τον Κήπο για τις φετινές ζωντανές εμφανίσεις τους στην Αθήνα (15.9, ώρα 8:30 μ.μ.). Ένας «τρελός κόσμος» (loco = τρελός στα ισπανικά, mondo = κόσμος στα ιταλικά), με μουσικό κώδικα από ρέγκε, σκα και λάτιν ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και τον Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα. Αργότερα προσχώρησαν οι Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο), Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα), Στρατής Σούντρης (ντραμς), Μιχάλης Μουρντζής (κρουστά) και Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία), που αποτελούν σήμερα τον βασικό πυρήνα της μπάντας. Επικεφαλής, ο Μάρκος Κούμαρης (φωνή, κιθάρα), βασικός συνθέτης και στιχουργός των Locomondο.
«Νυχτερινή εξομολόγηση» με την Ντόρα Μπακοπούλου
Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
ΚΛΑΣΙΚΑ… EΞΩ
Η καταξιωμένη σολίστ Ντόρα Μπακοπούλου προτείνει στο κοινό μια περιήγηση στον κόσμο του πιάνου και της ρομαντικής ποίησης, το βράδυ της Τετάρτης 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 8:30 μ.μ.), με κοσμαγάπητες μελωδίες του Φρεντερίκ Σοπέν και άλλων συνθετών με σημαντική πιανιστική εργογραφία. Συνοδοιπόροι της σ’ αυτό το μυσταγωγικό ταξίδι στις νότες και τις λέξεις, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, που θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων σημαντικών ποιητών του Ρομαντισμού. Τα κείμενα επιλέγει η Iουλίτα Ηλιοπούλου.
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται να φωτίσει τα φθινοπωρινά βράδια της πόλης με τη συναυλία του στον Κήπο του Μεγάρου (18.9, ώρα 8:30 μ.μ.). Ο αγαπημένος τραγουδιστής και τραγουδοποιός επιστρέφει σε προηγούμενες δισκογραφικές του δουλειές μέσα από νέες, δικές του ενορχηστρώσεις που βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση ακουστικών οργάνων, νυκτών και εγχόρδων με δοξάρι. Σε αυτές τις πρωτότυπες ενορχηστρωτικές προσεγγίσεις του Α. Ιωαννίδη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένα ιδιότυπο κουαρτέτο εγχόρδων, όπου τη θέση του α΄ βιολιού κατέχει το μπουζούκι, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε συνθέσεις του.
Εκτός από τραγούδια της μέχρι τώρα δισκογραφίας του, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωνή, κιθάρα, λαούτο) θα παρουσιάσει και κάποια κομμάτια από τη νέα του δισκογραφική δουλειά, τη Μικρή βαλίτσα.
Τη σκηνή θα μοιραστούν μαζί του τέσσερις μουσικοί με «κλασική» παιδεία, που έχουν όμως μεγάλη αγάπη αλλά και βαθιά γνώση για την παραδοσιακή μουσική και το σύγχρονο τραγούδι: ο Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα), ο Μανόλης Πάππος (μπουζούκι, λαούτο), ο Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και ο Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο).
Γιώργος Ανδρέου
Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου Ρίτα Αντωνοπούλου
«Τρεις γυναίκες κι ένα πιάνο»
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου διαλέγει τραγούδια και καλεί τρεις αγαπημένες τραγουδίστριες στη σκηνή του Κήπου, την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, που συνομιλούν με το πιάνο του Γ. Ανδρέου, το βιολί του Στέργιου Γαργάλα και το ακορντεόν του Παναγιώτη Τσεβά, σε μια μουσική παράσταση που τα έχει όλα!
Eπιλογές από το προσωπικό ρεπερτόριο των εξαίρετων ερμηνευτριών και αγαπημένες συνθέσεις του Γ. Ανδρέου, τραγούδια λαϊκά και «έντεχνα», παλιά και καινούργια, αλλά και δημιουργίες καταξιωμένων ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Μούτσης, Σπανός, Μικρούτσικος, Κραουνάκης, Σαββόπουλος, Λοΐζος), καθώς και νεότερων (Μάλαμας, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ζούδιαρης, Πορτοκάλογλου, Λειβαδάς). Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη και πολλών άλλων.
Πάνος Μουζουράκης
«Πάνος στο γκαζόν»
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:30 μ.μ.
Ένα μεγάλο πάρτι με τον «Πάνο (Μουζουράκη) στο γκαζόν», τον τραγουδοποιό που έπειτα από τρία ανατρεπτικά άλμπουμ και πολλές επιτυχημένες συνεργασίες, έρχεται να μας θυμίσει πως, ό,τι κι αν γίνει, στο βάθος υπάρχει πάντα ένας κήπος.
Αυτός ο πολύ ιδιαίτερος καλλιτέχνης θα μας ξεσηκώσει με τραγούδια δικά του, αλλά και με πρωτότυπες έως χιουμοριστικές διασκευές ελληνικών και ξένων επιτυχιών: ροκ, σουίνγκ, αγαπημένα ελληνικά τραγούδια σε εντελώς νέες εκδοχές. Ξαπλωμένοι στο γκαζόν ή χορεύοντας στο γκαζόν, θα ακούσουμε επίσης τα ολοκαίνουργια κομμάτια του, μεταξύ αυτών και το τραγούδι «Στο βάθος Κήπος», που έγραψε ειδικά γι’ αυτό το πάρτι, ειδικά γι’ αυτό τον Κήπο!
Μαζί του, οι φίλοι του καλλιτέχνες: Παντελής Αμπαζής, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Λάκης Παπαδόπουλος, σε μια συγκινητική έκρηξη φιλίας, όπως την οραματίστηκε ο Π. Μουζουράκης για τη συγκεκριμένη βραδιά, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το καλοκαίρι στον Κήπο του Μεγάρου.
Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ. (Ιούνιος, Ιούλιος) & 8:30 μ.μ. (Σεπτέμβριος)
Προπώληση εισιτηρίων: 10 €
Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο: 12 €
Ημερομηνίες προπώλησης εισιτηρίων:
Για τις εκδηλώσεις Ιουνίου: 25 Μαΐου
Για τις εκδηλώσεις Ιουλίου: 10 Ιουνίου
Για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου: 13 Ιουλίου