Και σπουδαίος εικαστικός ήταν ο Ντένις Χόπερ

22.04.2010
Ένα ταλέντο του καταξιωμένου 73χρονου ηθοποιού Ντένις Χόπερ, που δεν θα φανταζόμασταν ότι υπάρχει σε τέτοιο βαθμό, έρχεται να αποκαλύψει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου του ως εικαστικού καλλιτέχνη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA).

Το αιώνιο «κακό παιδί» του Χόλιγουντ, ο διάσημος ηθοποιός Ντένις Χόπερ έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου στο σπίτι του στην παραλιακή Βενετία της Καλιφόρνιας, νικημένος από τον καρκίνο του προστάτη.

Ο καταξιωμένος 74χρονος ηθοποιός πέθανε μερικές εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης, αφιερωμένης στο πλούσιο εικαστικό του έργο, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (MOCA).

Η έκθεση «Double Standard» δανείστηκε τον τίτλο της από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του Χόπερ πίσω στο 1961. Την επιμέλειά της ανέλαβε ο φίλος και συμπατριώτης του Χόπερ, ζωγράφος και σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνάμπελ (Julian Schnabel). Η έκθεση θα ανοίξει στο κοινό στις 11 Ιουλίου και θα είναι η πρώτη έκθεση υπό τo νέo διευθυντή του μουσείου, Τζέφρι Ντιτς.

Ο Ντιτς δήλωσε ότι η έκθεση του MOCA θα περιλαμβάνει έργα από διάφορες δημιουργικές περιόδους του Χόπερ (αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική, ποπ αρτ κολάζ κλπ) και κάποιες ταινίες, όπως μια «γλυπτική εγκατάσταση» με θέμα την κλασική ταινία «Easy Rider».

Πριν από δύο μήνες ο Ντιτς συνέλαβε την ιδέα της έκθεσης κι όλα προχώρησαν αναγκαστικά με γρήγορους ρυθμούς, προκειμένου ο ηθοποιός, που αντιμετωπίζε πρόβλημα στον καρκίνο του προστάτη, να προλάβει τη διοργάνωσή της... την οποία όμως τελικά δεν έζησε να παρακολουθήσει.

Ο Ντιτς υπερασπίστηκε και την επιλογή της έκθεσης ενάντια σε ορισμένους επικριτές, οι οποίοι δεν θεωρούν αξιόλογα τα έργα του Χόπερ. «Θέλω να προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί είναι σημαντική αυτή η έκθεση για τη νέα γενιά... Ο Ντένις είναι μια μορφή που με εμπνέει. Ο αμερικανικός κόσμος της τέχνης αρέσκεται να βάζει καλλιτέχνες σε κουτάκια. Είσαι εικαστικός, όχι σκηνοθέτης. Είσαι φωτογράφος όχι ζωγράφος. Αλλά ο Ντένις θολώνει τα όρια, γεγονός πολύ σύγχρονο και συναρπαστικό».

Δεινός πότης και κοκαϊνομανής - αλλά και λάτρης της ποπ αρτ - ο Χόπερ είχε κάποτε πει για την τέχνη και τη ζωή του: «Είμαι απλώς ένα αγροτόπαιδο. Νόμιζα ότι η ζωγραφική, η ηθοποιία, η σκηνοθεσία και η φωτογραφία ήταν όλα μέρος της ύπαρξης ενός καλλιτέχνη. Έβγαλα τα λεφτά μου έτσι. Και διασκέδασα αρκετά. Δεν ήταν καθόλου κακή ζωή».

Στο βίντεο ο ηθοποιός μάς ξεναγεί στην προσωπική του συλλογή έργων τέχνης και αναλύει πώς η τέχνη συνδέθηκε με την καριέρα και την προσωπική του εξέλιξη. Βλέπουμε έργα του Τζούλιαν Σνάμπελ, το πορτρέτο του Χόπερ φτιαγμένο από σπασμένα πιάτα, και ένα έργο του ζωγράφου Ζαν Μισέλ Μπασκιά. Ο Χόπερ διηγείται ότι αγόρασε μια κονσέρβα σούπας του Άντι Γουόρχολ για 75 δολάρια στο πρώτο σόου του καλλιτέχνη στο Λος Άντζελες. Κατόπιν, φωτογραφήθηκε από τον Γουόρχολ και πρωταγωνίστησε σε ένα από τα περίφημα φιλμ του.

Χριστίνα Τσατσαράγκου