Αγωνας δρόμου και χρόνου για τη Λυρική

28.04.2010
Σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο έχουν αποδυθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) κ. Νίκος Μουρκογιάννης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την διπλή μαύρη τρύπα στο έλλειμμα του οργανισμού: αφενός το οικονομικό άνοιγμα στα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σε αγώνα δρόμου με τον χρόνο έχουν αποδυθεί το Διοικητικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) κ. Νίκος Μουρκογιάννης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την διπλή μαύρη τρύπα στο έλλειμμα του οργανισμού: αφενός το οικονομικό άνοιγμα στα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου τα συσσωρευμένα χρέη που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η διπλή αυτή μαύρη τρύπα εκ των πραγμάτων απειλεί τη ΕΛΣ με λουκέτο, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αντιμετωπίζοντας το κλείσιμο της ΕΛΣ, ο κ. Μουρκογιάννης, διακεκριμένος οικονομολόγος, ειδικός στον τομέα της Στρατηγικής και Ηγετικών Ομάδων, εισηγήθηκε μέτρα άμεσης προτεραιότητας που βρήκαν τη στήριξη των εργαζομένων για την ταχεία εφαρμογή τους. Ο κύριος Μουρκογιάννης έχει βοηθήσει επανειλημμένα καταχρεωμένες επιχειρήσεις να διασωθούν και όπως δήλωσε στην εφημερίδα Η Καθημερινή (23/4/10) "η Λυρική δεν είναι η πιό δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει". Συμπλήρωσε ωστόσο ότι τον "φοβίζει πάρα πολύ η οικονομική κατάσταση της χώρας, οι απαιτήσεις που έχουν άλλοι οργανισμοί από τον προϋπολογισμό του κ. Γερουλάνου και, πάνω απ’ όλα, ο χρόνος που πιέζει ασφυκτικά" (Ελευθεροτυπία, 23/4/10).

Με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στον πρώτο μήνα της θητείας του κ. Μουρκογιάννη υπολογίζεται να οικονομηθούν 9,2 εκατομμύρια ευρώ από τα ανελαστικά έξοδα της ΕΛΣ που σήμερα κυμαίνονται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή η τακτική επιχορήγηση δεν ξεπερνά τα 17,2 εκατομμύρια. Παραμένει η τρύπα των 14 εκατομμυρίων που συσσωρεύτηκαν την τελευταία πενταετία. Οι αποφάσεις έχουν εγκριθεί από το ΔΣ της ΕΛΣ και βρίσκουν την στήριξη των εργαζομένων, που συνεισέφεραν εποικοδομητικά με προτάσεις, αρκετές από τις οποίες υιοθετήθηκαν.

Ανάμεσα σε άλλα οι εργαζόμενοι πρότειναν να επανεξεταστούν τα κόστη των παραγωγών, να μειωθούν τα υπέρογκα ενοίκια, να γίνει αξιολόγηση του προσωπικού με αξιοκρατικά κριτήρια, να αυξηθούν οι παραστάσεις, να παρουσιάζονται έργα αγαπητά στο ευρύ κοινό, να αξιοποιηθεί το δυναμικό της ΕΛΣ, να γίνεται έγκαιρος προγραμματισμός και να περικοπούν οι αλόγιστες δαπάνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ορχήστρα της ΕΛΣ, με ομόφωνη απόφαση των μελών του σωματείου της, παραιτήθηκε οικειοθελώς από κάθε πρόσθετη αμοιβή που δικαιούται και η οποία θα προκύψει στο διάστημα από 1/5/10 έως και το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου 2010/11.

Παράλληλα με την διευθέτηση των οικονομικών μεγεθών ο κ. Μουρκογιάννης εισηγήθηκε μέτρα που στοχεύουν στην εξυγείανση του οργανισμού. Αποφασιστική θα είναι η συμβολή της επιτροπής ανασυγκρότησης της ΕΛΣ στην οποία μετέχουν οι κ.κ. Νίκος Μουρκογιάννης, Νίκος Πετρόπουλος, Πάνος Λαζαράτος και Βενετσάνος Ρογκάκος. ?Αυτό που βασικά με ενδιαφέρει να γίνει κατανοητό είναι η προσπάθεια εκ βάθρων αλλαγής η οποία προχωρεί αυτή την στιγμή στη Λυρική? σημειώνει ο κ. Μουρκογιάννης (Το Βήμα, 23/4/2010).

Άμεσα προβλέπονται:
1. η εκπόνηση οργανογράμματος και εσωτερικού κανονισμού.
2. η αξιολόγηση του προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
3. η μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τους 773 υπαλλήλους της ΕΛΣ οι 337 απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι απαραίτητοι για τη λειτουργία του θεάτρου.
4. ο άμεσος έλεγχος των διπλών συμβάσεων.
5. η μείωση των αμοιβών των υψιλόμισθων εργαζομένων.
6. η μη ανανέωση της σύμβασης με το θέατρο Ακροπόλ. Παραστάσεις οπερέτας και όπερας για παιδιά θα παρουσιάζονται εφεξής στο θέατρο Ολύμπια. Εξοικονομείται το ενοίκιο του θεάτρου, που ανέρχεται σε 533 χιλιάδες ευρώ.
7. η μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών σε ακίνητο στην Καλλιθέα, που έχει παραχωρηθεί στην ΕΛΣ δωρεάν. Η οικονομία από το ενοίκιο ανέρχεται σε 25 χιλιάδες ευρώ. ?Θα έχω εγώ γραφείο και θα χάνουν υπάλληλοι τη δουλειά τους; Ας δουλέψω στον δρόμο ή στο σπίτι μου? σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουρκογιάννης (Ελευθεροτυπία, 23/4/10).
8. η διακοπή μίσθωσης ακινήτου στην οδό Πειραιώς 199 και η μεταφορά του μπαλέτου σε ακίνητο στην Καλλιθέα, που έχει παραχωρηθεί στην ΕΛΣ δωρεάν.
9. η μεταφορά των εργαστηρίων της ΕΛΣ στο Μενίδι.
10. η ακύρωση παραστάσεων της Πειραματικής Σκηνής.
11. η ακύρωση της περιοδείας στο Βήσμπαντεν [Wiesbaden] της Γερμανίας.
12. η ακύρωση της συμμετοχής του μπαλέτου της ΕΛΣ σε φεστιβάλ στην Τουρκία.
13. ο περιορισμός του κόστους της παραγωγής της Νόρμας που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο τον Ιούνιο κατά τουλάχιστον 65%.
14. η κατάργηση πληρωμών υπερωριών, επιμισθίων και διπλών δοκιμών.
15. η κατάργηση προσκλήσεων για τις παραστάσεις της ΕΛΣ.

Παράλληλα, ζητήθηκαν
- από τον κ. Νίκο Πετρόπουλο να διερευνηθούν μέθοδοι συνεργασίας με το Μέγαρο Μουσικής ώστε να απαλλαγεί η ΕΛΣ και από ενοίκιο ύψους 450 χιλιάδων ευρώ για το θέατρο Ολύμπια, ιστορική έδρα της από το 1958.
- από τον κ. Γιώργο Καραζάνο, νομικό σύμβουλο της ΕΛΣ, να συντάξει έκθεση για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΔΣ θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τράπεζες, προμηθευτές και συμπαραγωγούς της ΕΛΣ για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων.