O Barrie Webb ερμηνεύει τη... Σύγχρονη Μουσική

04.05.2010
Πώς ερμηνεύεται η σύγχρονη μουσική σήμερα; Ποιος ο ρόλος του συνθέτη, ποιος του διευθυντή ορχήστρας και ποιος του ερμηνευτή; Ποια η σχέση τους για το ιδανικότερο αποτέλεσμα;
Πώς ερμηνεύεται η σύγχρονη μουσική σήμερα; Ποιος ο ρόλος του συνθέτη, ποιος του διευθυντή ορχήστρας και ποιος του ερμηνευτή; Ποια η σχέση τους για το ιδανικότερο αποτέλεσμα;
Στα ερωτήματα αυτά και σε πολλά άλλα σχετικά με την ερμηνεία των σύγχρονων έργων θα απαντήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάντερσφηλντ της Μεγάλης Βρετανίας, τρομπονίστας και διευθυντής ορχήστρας Μπάρρυ Ουέμπ στη διάλεξη που θα δώσει την Τετάρτη 5 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Η ομιλία που εντάσσεται στον Κύκλο διαλέξεων της ΜΜΒΕ «Λίλιαν Βουδούρη» με θέμα «Σύγχρονη Μουσική- Σύγχρονες Τεχνικές», θα γίνει στα αγγλικά(χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση) και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο Barrie Webb θα αναφερθεί στο ρόλο του ως σύγχρονου ερμηνευτή υπό τη διττή του ιδιότητα, του σολίστ και του διευθυντή ορχήστρας.
Ως σολίστ θα αναφερθεί στη σπουδαιότητα της σχέσης συνθέτη-ερμηνευτή καθώς στις μεθόδους με τις οποίες ο ερμηνευτής και ο συνθέτης μπορούν να επιτύχουν μία σωστή επικοινωνία κατά τη δημιουργική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσει σημαντικές συνεργασίες συνθέτη-ερμηνευτή των πειραματικών δεκαετιών του 1960 και 1970, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει για την πορεία της δικής του σταδιοδρομίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως τις ημέρες μας. Ακόμη θα δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα από την δική του εμπειρία για τη δημιουργία και τεκμηρίωση της σύγχρονης μουσικής η οποία έχει γραφτεί για το τρομπόνι.
Θα διερευνήσει επίσης προβλήματα που παρουσιάζονται στην ερμηνεία της σύγχρονης μουσικής μέσα και πάλι από την οπτική της διπλής του ιδιότητας, του σολίστ και διευθυντή ορχήστρας.


Ο Barrie Webb, τρομπονίστας και διευθυντής ορχήστρας, μελέτησε Μουσική στο Πανεπιστήμιο του Κέημπριτζ, σπούδασε τρομπόνι με τον Vinko Globokar και διεύθυνση ορχήστρας με τον Constantin Bugeanu. Έχει κάνει συναυλίες διεθνώς σε αίθουσες, όπως η Sunctory στο Τόκυο, το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, στη Σκάλα του Μιλάνου και στα Barbican Centre και Royal Albert Hall του Λονδίνου, ενώ συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το BBC, το Radio France, την RAI (Ιταλία), τον ABC (Αυστραλία), τον NHK (Ιαπωνία) και την εθνική τηλεόραση της Κορέας. Στα πολυάριθμα CD του συγκαταλέγεται και το υπό έκδοση «Contemporary Classics for Trombone», στο οποίο παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα από τη δεκαετία του 1960 έως τις ημέρες μας.

Ως διευθυντής ορχήστρας, ο Barrie Webb έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Θεωρείται πολύπλευρος διευθυντής ορχήστρας με ρεπερτόριο από την κλασική περίοδο και τον 19ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, ενώ είναι ένθερμος υποστηρικτής της μουσικής του 20ού αιώνα και της σύγχρονης μουσικής και έχει κάνει πολυάριθμες παγκόσμιες πρεμιέρες. Ο Barrie Webb είναι επίσης πολύ γνωστός για τις συναυλίες του με νέους μουσικούς από το Πανεπιστήμιο του (Huddersfield) Χάντερσφηλντ, ως Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου (University Symphony Orchestra) και του New Music Ensemble.

Ο Barrie Webb παραμένει επαγγελματίας σολίστ και διευθυντής ορχήστρας, ενώ εξακολουθεί να διδάσκει διεύθυνση ορχήστρας και τρομπόνι στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφηλντ, όπου έγινε καθηγητής το 2002.

INFO:
TΙ: Ερμηνεύοντας Σύγχρονη Μουσική, Διάλεξη του Μπάρυ Ουέμπ
Πότε: Τετάρτη 5 Μαΐου 7μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό
Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά