Αλεξ Δημητριάδης: Πρώτη φορά γαμπρός

19.12.2007
Στα 34 του χρόνια, ένας δεύτερης γενιάς μετανάστης της Αυστραλίας επιστρέφει στην Ελλάδα για να «παντρευτεί» στο πιο επεισοδιακό «Γαμήλιο Ρarty» της χρονιάς.

Στα 34 του χρόνια, ένας δεύτερης γενιάς μετανάστης της Αυστραλίας επιστρέφει στην Ελλάδα για να «παντρευτεί» στο πιο επεισοδιακό «Γαμήλιο Ρarty» της χρονιάς.

Ο Αλεξ Δημητριάδης δουλεύει στην Αυστραλία, αναπνέει στην Ελλάδα και κρυφοκοιτάζει το Χόλιγουντ, «χαμένος» καλλιτεχνικά ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Οι Αυστραλοί τον γνώρισαν λίγο μετά το τέλος της εφηβείας του, με την ταινία «Τhe Heartbreak Κid» και την τηλεοπτική σειρά «Ηeartbreak Ηigh» στις αρχές της δεκαετίας του 90. Οι Ελληνες θα τον έβλεπαν για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, το 1998, με το ιδιαίτερα τολμηρό «Κατά Μέτωπο» της Ανα Κόκκινος, που θα του χάριζε την σημαντικότερη ερμηνεία της μέχρι τώρα καριέρας του.

"Εχω κάνει πολλά πράγματα από την εποχή του «Κατά Μέτωπο», αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι έχω ερμηνεύσει κάτι τόσο ποιοτικό και τόσο βαθύ. Είναι λυπηρό αυτό, γιατί θα ήθελα πολύ να νιώσω και πάλι όπως τότε" μας εκμυστηρεύεται ο Αλεξ στην Κρήτη, όπου τον συναντήσαμε το καλοκαίρι στο καινούργιο του καλλιτεχνικό ταξίδι.

Εκεί τρεις Ελληνες της διασποράς συναντιόνται σε ένα «Γαμήλιο Ρarty» που έχει γράψει η μόνιμη κάτοικος Αγγλίας, Ιφιγένεια Κοτσώνη, και σκηνοθετεί η Ελληνο-Αμερικανίδα Κριστίν Κρόκος. Ο Αλεξ μάς εξηγεί πως προέκυψε μια τόσο ιδιαίτερη πολυεθνική συνεργασία: "Η Κριστίν με εντόπισε στην Αυστραλία. Με είχε δει στο «Κατά Μέτωπο» και της άρεσα, οπότε και μου έστειλε το σενάριο πριν 5 χρόνια. Από τότε έχουμε καλή επαφή, εξάλλου μας δένουν πολλά με την Κριστίν : είμαστε και οι δυο Ελληνες που ζούμε και μεγαλώνουμε σε σύγχρονες δυτικές κοινωνίες με αγγλική κουλτούρα."

Ο Αλεξ Δημητριάδης είναι ο γαμπρός του «Γαμήλιου Ρarty» δίπλα στη δική μας Φαίη Ξυλά. Μήπως αυτός ο γάμος φέρει τον Ελληνο-Αυστραλό ηθοποιό πίσω στην πατρίδα του; «Ναι... γιατί όχι; Αυτή η ταινία είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει για εμένα μια τέτοια προοπτική. Πιστεύω ότι μου πάει ο ρόλος που έχω στην ταινία και αν προκύψει κάτι ανάλογο σίγουρα θα το δεχτώ. Μου αρέσει η Ελλάδα, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ζούσα εδώ για πάνω από μερικούς μήνες».

Αυτό το χειμώνα ο Δημητριάδης βρίσκεται στο Σίδνεϊ για τα γυρίσματα μιας μίνι τηλεοπτικής σειράς, ενώ κάνει πρόβες για το ανέβασμα ενός θεατρικού έργου. Η ανήσυχη όμως καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία δεν χωράει μέσα στα όρια της αυστραλέζικης μεγαλούπολης. «Τα τελευταία δύο χρόνια μένω μόνιμα στο Σίδνεϊ. Τώρα έχω αρχίσει να κουράζομαι. Θεωρώ ότι έχω μείνει στάσιμος για αρκετό καιρό. Πρώτα απ όλα είναι η υγεία της οικογένειάς μου και η δική μου... μετά η δουλειά. Μου αρέσει να εργάζομαι μόνο μερικούς μήνες το χρόνο. Αυτό είναι πιο εποικοδομητικό».
Το Χόλιγουντ μπορεί απλά να περιμένει.

ΓΙΑΓΚΟΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ