Οιδιποδειο: περναει;

22.03.2014
Δε ξερω γιατι αλλα σιγα σιγα αρχισαν να μ αρεσουν οι μεγαλες γυναικες. Στο γυμνασιο θυμαμαι να ειμαστε μαζι με τη μανα μου...

Γεια σας ειμαι 19 ετων απο τη Θεσνικη. Απο μικρος θυμαμαι την μητερα μου να προσεχει πολυ τον εαυτο της, ειναι ομορφη γυναικα και πολυ σεξυ. Θυμαμαι λοιπον απ τα 12 αρχισα κ αντιλαμβανομουνα αντρες στο δρομο να κοιτανε το στηθος της (ειναι μεγαλο) αισθανομουνα πολυ ασχημα τη μισουσα σχεδον γιατι οσο μικρος κ να ημουν καταλαβαινα οτι το ηξερε κ μου εδινε την εντυπωση οτι το απολαμβανε κιολας! Δε ξερω γιατι αλλα σιγα σιγα αρχισαν να μ αρεσουν οι μεγαλες γυναικες. Στο γυμνασιο θυμαμαι να ειμαστε μαζι με τη μανα μου κ θυμαμαι καποια περιστατικα απο κορναρισματα, μεχρι δυο συγκεκριμενα που δε τα ξεχασα ποτε, να ειμαστε σε μια βιτρινα μαζι με τη μαμα κ να βλεπω δυο απο πισω μας να σχολιαζουν μεταξυ τους: ωραια μαμα ε; Με το π το ακουσα αυτο γυρισα απευθειας να δω που κοιτανε κ ειδα τα βλεμματα τους να γδυνουν κυριολεκτικα τη μητερα μου! Οχι παλι, λεω απο μεσα μου, ζηλευα πολυ. Εκει ομως που η ζηλεια μου επιασε κοκκινο κ αρχισα να νοιωθω περιεργα, ηταν οταν μας προσπερασαν αυτοι κ σταματησαν λιγο πιο διπλα εγω επιτηδες ηθελα να ακουσω τι λενε κανοντας οτι μιλαω στο κινητο κ ακους τον ενα να λεει πω ρε φιλε εχει κ κατι βυζαρες η μαμα. Απο εκεινη τη στιγμη κ μετα αρχισα να κοιταω ολες τις μαμαδες των φιλων μου ερωτικα! Το ιδιο κ με τη μητερα μου οταν εβλεπα το στηθος της θυμομουν ολες αυτες τις φασεις κ ερεθιζομουν με την ιδια μ την μητερα ενοιωθα ασχημα περιεργα! Το δευτερο κ πιο δυνατο περιστατικο ηταν καλοκαιρι μολις ειχα τελειωσει τη β γυμνασιου κ ημασταν διακοπες οικογενειακα οταν κατεβηκαμε απο το αμαξι, η μητερα μου με το μαγιω κ ενα παρεο κρατωντας τον μικρο μ αδερφο απ το χερι, περναει ενα μηχανακι κ της λεει να σε ειχα μανα θα θηλαζα ακομα τς βυζαρες σου μανουλα. Ηθελα να αρχιζω να τα σπαω ολα, δεν ειχα ορεξη για τπτ παρα μονο για ενα πραγμα, μεσα απο τη ζηλεια μου ενοιωθα ηδονη. Μετα οταν πηγαμε στο δωματιο σκεφτομουν αυτο που ειχε γινει, δηλ ελεγα αυτος ηθελε να θηλασει τη μανα μου ηθελε να τη πηδηξει. Κ χωρις να το καταλαβω αυνανιζομουν σκεφτομενος ολα αυτα! Αυνανιζομουν κ σκεφτομουν αυτον να θηλαζει τη μανα μου κ να της κανει διαφορα! Ετσι λοιπον δεν εχω σταματησει να εχω ακομα κ τωρα φαντασιωσεις με τη μητερα μου, αλλα κ με πολλες μαμαδες φιλων, ακομα κ να μην ειναι ωραιες! Θεια λουκια ερωτευομαι κοριτσια της ηλικιας μου αλλα πολλες φορες για να ερεθιστω οταν κανουμε ερωτα φερνω στο μυαλο μου τη μανα μου κ φανταζομαι οτι της κανουν ερωτα αλλοι (της μητερας μου)! Κ ολα αυτα για να τελειωσω! Θα σταματησει αυτο καποια στιγμη; Πρεπει να επισκεφτω μηπως καποιο ψυχολογο; Ευχαριστω.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κώστα μου, ο λόγος που φαντάζεσαι άλλους να συνουσιάζονται με τη μητέρα σου είναι γιατί θα ήθελες να βρεθείς ο ίδιος στη θέση τους, αλλά οι ενοχές δεν σε αφήνουν να βάλεις τον εαυτό σου σ' αυτό τον ρόλο, ούτε καν στη φαντασία σου. Κι ο λόγος που έχεις τόσες ενοχές είναι γιατί μέσα σου γνωρίζεις πως η μητέρα σου δεν σου "ανήκει" ερωτικά, αλλά "ανήκει" στον πατέρα σου, τον οποίο κατά βάθος, υποσυνείδητα ζηλεύεις.

Επειδή όμως η ηθική δεν σου επιτρέπει να αναγνωρίσεις αυτό το αρνητικό συναίσθημα για τον πατέρα σου, μεταθέτεις -πάντα υποσυνείδητα- τη ζήλια σου σε άσχετα πρόσωπα και ταυτόχρονα ταυτίζεσαι μαζί τους μέσα από τις φαντασιώσεις σου, όπως θα ήθελες να μπορείς να ταυτίζεσαι με τον πατέρα σου, αλλά δεν σου βγαίνει. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιγραφή σου δεν αναφέρεις πουθενά τον πατέρα σου και τη στάση του απέναντι στη μητέρα σου, ως ερωτικού συντρόφου της.

Αυτό όλο σημαίνει ότι έχεις "σκαλώσει" σε ένα στάδιο της ψυχοσυναισθηματικής σου ανάπτυξης -κάπου ανάμεσα στην ηλικία των 3 με 6 ετών- κάτι που δεν είναι τόσο τραγικό όσο ακούγεται και μάλιστα συμβαίνει σε πολλούς άντρες, αλλά που μπορεί να σε δυσκολέψει στη δημιουργία ολοκληρωμένων, ισορροπημένων και υγειών ερωτικών σχέσεων με γυναίκες που να σου ταιριάζουν πραγματικά -κάτι που επίσης συμβαίνει σε πολλούς άντρες.

Πιθανόν κάτι να πήγε στραβά στο μεγάλωμα σου, το οποίο εμπόδισε την αφομοίωση ενός υγιούς αντρικού προτύπου. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξέρεις ότι τα περιστατικά που ανέφερες περιγράφουν απλώς τη στιγμή που ξυπνούσαν οι ορμόνες σου και συνειδητοποιούσες τη σεξουαλικότητα σου -είναι δηλαδή μόνο η αφορμή και όχι η βαθύτερη αιτία του οιδιπόδειου που βιώνεις.

Τώρα, αν μπορέσεις να αναβιώσεις μέσα σου τα ειλικρινή συναισθήματα σου για τον πατέρα σου και τον ρόλο που έπαιξε στο μεγάλωμα σου, αν καταφέρεις να αναγνωρίσεις τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που είχε στην προσωπικότητα σου και στην αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου ως άντρας και τέλος, μπορέσεις να τον δεις ως ερωτικό σύντροφο της μητέρας σου και ταυτόχρονα να δεις τον εαυτό σου ως ένα αυτόνομο άτομο, θα έχεις λυτρωθεί από τις τύψεις και τη ζήλια που σε τρώνε και θα μπορέσεις να συνεχίσεις τη ζωή σου ως ελεύθερος, συνειδητοποιημένος και ώριμος άνθρωπος.

Και τότε θα μπορείς να φαντάζεσαι τον πατέρα σου να κάνει έρωτα με τη μητέρα σου, χωρίς να νιώθεις αντικρουόμενα συναισθήματα, ενώ η φαντασίωση της μητέρας σου θα πάψει να σου είναι απαραίτητη για να ερεθιστείς. Φυσικά, μπορεί να συνεχίσουν να σε ελκύουν τα μεγάλα στήθη, αλλά αυτό δεν είναι και τόσο ενοχλητικό για να σε προβληματίζει.

Αν πάλι όλα αυτά σου φαίνονται πολύ σκοτεινά, απειλητικά και περίπλοκα, για να τα σκεφτείς και να τα επεξεργαστείς από μόνος σου, ένας ψυχοθεραπευτής μπορεί να γίνει το πρόσωπο που χρειάζεσαι για να σε βοηθήσει να βγεις από τον λαβύρινθο που έχεις μπλέξει.

Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, δεν είναι κάτι που λύνεται ή "περνάει" από μόνο του, όπως το κρυολόγημα για παράδειγμα, αλλά είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί με τη δική σου ενεργητική στάση. Και το γεγονός ότι το αναγνωρίζεις ως πρόβλημα, αποτελεί το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να το καταφέρεις.