Δυσκολίες στο σεξ

15.04.2014
Τον τελευταίο ένα χρόνο της σχέσης μας οι επαφές μας μειώθηκαν στο ελάχιστο επειδή εκείνος ένιωθε άσχημα που δεν το απολάμβανα και δεν μπορουσα να τελειώσω.

Είμαι 22 και έκανα για πρώτη φορά σεξ πριν 3 χρόνια, στα 19 μου δηλαδή. Δεν κατάλαβα τίποτα εκτός από πόνο την πρώτη φορά και ύστερα από λίγες μέρες χωρίσαμε χωρίς να τύχει να το ξανακάνουμε. Ένα μήνα μετά τα εφτιαξα με ένα πολύ καλό παιδί 7 χρόνια μεγαλύτερό μου με τον οποίο η σχέση μας κράτησε μέχρι πριν λίγες μέρες. Στην αρχή δεν ένιωθα τίποτα ούτε με αυτόν, όμως στη συνέχεια άρχισα να το απολαμβάνω παρόλο που πονούσα λίγο στην αρχή. Έτυχε κάποιες φορές να τελειώσω μάλιστα, αλλά αυτό συνέβη ελάχιστες φορές και δεν ήταν τόσο έντονο όσο το φανταζόμουν από βιβλία κλπ. Τον τελευταίο ένα χρόνο της σχέσης μας οι επαφές μας μειώθηκαν στο ελάχιστο επειδή εκείνος ένιωθε άσχημα που δεν το απολάμβανα και δεν μπορουσα να τελειώσω. Πριν λίγες μέρες χωρίσαμε, όμως έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δεν έφταιγε εκείνος, αλλά εγώ έχω το πρόβλημα και ανησυχώ μήπως δεν μπορέσω να απολαύσω ποτέ το σεξ όπως θα ήθελα.

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Κοριτσάκι μου, το μήνυμα σου μου προσφέρει την ευκαιρία να θίξω -για ακόμη μια φορά- το πρόβλημα που δημιουργεί όλη αυτή η ερωτική παραφιλολογία που επικρατεί παντού και καταναλώνεται με τρέλα στις μέρες μας. Βλέπεις, αυτά που διαβάζεις στα βιβλία, ή αυτά που δείχνουν οι πορνοταινίες, ελάχιστη σχέση έχουν με την εμπειρία του πραγματικού σεξ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε άντρες και γυναίκες εντελώς αβάσιμες προσδοκίες για τον ορισμό της ερωτικής ικανοποίησης και μαζί ένα σωρό απογοητεύσεις και παρεξηγήσεις.

Αν πάρουμε κατά γράμμα όσα προβάλλει η βιομηχανία του πορνό σε οποιαδήποτε μορφή και κατηγορία (σοφτ, χαρντ, "λογοτεχνία", κόμιξ, ή εικόνες κινούμενες και μη) σαν στάνταρτ προδιαγραφές της ερωτικής πράξης, τότε ανά πάσα ώρα και στιγμή, όλοι οι άντρες θα έπρεπε να είναι "ετοιμοπόλεμοι", να διαθέτουν τεράστια πέη και αντοχές υπερανθρώπου, ενώ οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι παντού και πάντα διαθέσιμες για σεξ κάθε είδους, με ακόρεστη όρεξη και δυνατότητα να κορυφώνουν επανειλημμένα, μέχρι και να "εκσπερματώνουν" κατά βούληση, ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν αψεγάδιαστα κορμιά και ικανότητες επαγγελματία ακροβάτη.

Βέβαια, για οποιονδήποτε έχει ένα σεβαστό ερωτικό παρελθόν, είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι μυθικές καταστάσεις λειτουργούν μόνο ως ενισχυτικό των φαντασιώσεων, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν το απαραίτητο αλατοπίπερο στη ζωή ενός ζευγαριού, ή να αποτελέσουν "θέμα" μιας μοναχικής ηδονικής εμπειρίας, αλλά με τίποτα δεν αποτελούν το μέτρο, ούτε καν μπορούν να θέσουν τις προδιαγραφές για το επιθυμητό.

Αντίθετα, για την πλειονότητα των νέων ανθρώπων, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια ήδη εκτίθενται στην υποκουλτούρα της τσόντας (ακόμη και με τα υπονοούμενα που κατακλύζουν τα πρωινά τηλεοπτικά προγράμματα) πολύ πριν αποκτήσουν τις πρώτες τους σεξουαλικές ορμές, πόσο μάλλον τις πρώτες τους εμπειρίες, η παραπάνω περιγραφή θέτει ακριβώς τις προδιαγραφές για το τι να περιμένουν από την ερωτική τους ζωή.

Έτσι, ο κόσμος μας είναι γεμάτος αγόρια και κορίτσια που αγωνιούν για το μέγεθος και την εμφάνιση του "εξοπλισμού" τους, που βιάζονται να δοκιμάσουν εμπειρίες, χωρίς να τις ποθούν πραγματικά προηγουμένως, που κοιτούν το ρολόι για να κρίνουν τις "επιδόσεις" τους, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν δεδομένους τους ουράνιους οργασμούς τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους συντρόφους τους, από την πρώτη στιγμή που θα βρεθούν γυμνοί ενώπιος ενωπίω.

Όλο αυτό που αντιμετωπίζεται ως σεξουαλική "απελευθέρωση", δεν είναι παρά ένας στενός κορσές, ένα άκαμπτο και αφύσικο πρότυπο που δεν ταυτίζεται πουθενά με ό,τι μπορεί να περιγράψει μια ικανοποιητική, φυσιολογικά εξελισσόμενη σεξουαλική ζωή. Γιατί σε μια φυσιολογικά εξελισσόμενη σεξουαλική ζωή, η επιθυμία προϋπάρχει της εμπειρίας και η εμπειρία δεν απαιτεί κάποιες τυποποιημένες αντιδράσεις για να θεωρηθεί απολαυστική.

Χαρακτηριστικά τώρα, μου λες ότι ο πρώην σου περίμενε από εσένα να ευχαριστιέσαι το σεξ "περισσότερο", ενώ εσύ φτάνεις να αμφιβάλλεις για τις επιδόσεις του και έχεις ήδη αρχίσει να κατηγορείς και να λυπάσαι τον εαυτό σου για την "ανικανότητα" σου να έρθεις σε οργασμό κάθε φορά και με εξαιρετική ένταση...

Είναι τόσο κρίμα αυτή η εξέλιξη και για τους δυο σας, αλλά και όλους τους ανθρώπους της ηλικίας σας που έχουν πέσει στην ίδια παγίδα. Γιατί αν είχατε δημιουργήσει μια φυσιολογική εικόνα για το σεξ μέσα από τη σταδιακή έκθεση σας σ' αυτό από τα πρώτα σας εφηβικά σκιρτήματα, χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες από τον εαυτό σας ή τον σύντροφο σας κάθε φορά, θα υποδεχόσασταν με ευχάριστη έκπληξη κάθε νέα ηδονική κατάκτηση, εξερευνώντας με ανάλαφρο πνεύμα τις αντιδράσεις του σώματος σε κάθε πειραματισμό, χωρίς περιττές αγωνίες.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν και να διορθώσεις τις εικόνες που σε οδήγησαν να έχεις αντιληφθεί τα πράγματα με αυτόν διαστρεβλωμένο τρόπο. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως, είναι να αλλάξεις τον τρόπο που κρίνεις τον εαυτό σου στο σεξουαλικό πεδίο, καταλαβαίνοντας ότι η ερωτική απόλαυση αυξάνεται μόνο μέσω της επανάληψης και έρχεται από μόνη της, ακριβώς όταν δεν την επιδιώκεις. Με άλλα λόγια, ο γυναικείος οργασμός είναι κάτι που σου συμβαίνει όλο και πιο συχνά όσο εξοικειώνεσαι με την ερωτική πράξη κι όχι κάτι που "καταφέρνεις" αφού προσπαθήσεις αρκετά. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι λειτουργεί αντίστροφα, αφού όσο προσπαθείς να βιώσεις τον οργασμό, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να τον ζήσεις.

Άλλωστε, μέχρι και η δική σου λιγοστή εμπειρία στο κρεβάτι αυτό θα έπρεπε να σε διδάξει, καθώς απ' όσα μου λες, όσο περνούσε ο καιρός τόσο περισσότερη ικανοποίηση έπαιρνες, μέχρι που σταματήσατε να το κάνετε. Οπωσδήποτε, ένας πιεστικός εραστής που αξιολογεί τη σχέση σας με το... οργασμόμετρο δεν είναι και ο καλύτερος συμπαραστάτης σ' αυτή τη διαδικασία και υπό αυτή την έννοια, όντως μπορεί να λειτούργησε αρνητικά απέναντι σου. Ας πάει λοιπόν στο καλό.

Καθώς τώρα που ελπίζω να κατάλαβες τι έχει φταίξει, μπορείς να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους μέσα στο μυαλό σου και να χαράξεις μια νέα, πιο ρεαλιστική και ταυτόχρονα πιο ηδονική πορεία στη σεξουαλική σου ζωή, πειραματιζόμενη ήδη από μόνη σου, μέχρι να βρεθεί ο επόμενος σύντροφος με το οποίο θα μπορέσεις να μοιραστείς τις κατακτήσεις σου. Κοντολογίς, δεν έχεις κανένα πρόβλημα, ούτε είχες ποτέ. Απλά συνέχισε (ή άρχισε) να εξευρενάς το σώμα σου, να χρησιμοποιείς τη φαντασία σου και να κάνεις σεξ όποτε έχεις την ευκαιρία και θα δεις ότι με τον καιρό τόσο απολαυστικό θα σου φαίνεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ