Με τον γιο μου έχουμε διαρκή κόντρα

12.09.2014
Το πιο προσφατο γεγονος ειναι οτι ξυρισε ολο του το σωμα ενω...

Γεια σας, διαβαζοντας τις συμβουλες σας σκεφτηκα να σας κανω μια συγκεκριμενη ερωτηση οσον αφορα την σχεση μου με τον γιο μου που ειναι στα 16 και εχουμε μια διαρκη ''κοντρα''. Το πιο προσφατο γεγονος ειναι οτι ξυρισε ολο του το σωμα ενω ηξερε οτι ειμαι πολυ αντιθετος ενω η μητερα του αφου την ρωτησε του ειπε κανε οτι νομιζεις. Αυτο που εκανα οταν το διαπιστωσα ηταν να φυγω απο το σπιτι για δυο ωρες και απο την επομενη μερα του στερω τον υπολογιστη και το ιντερνετ. Θα σας ημουν ευγνωμων αν μου απαντουσατε. Ευχαριστω!

Γίνε φίλος της θείας Λουκίας και στο FaceBook

Θωμά μου, πρώτα απ' όλα σ' ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις σε ένα τόσο λεπτό θέμα. Έπειτα, καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σου για τις "αλλόκοτες" επιλογές του γιου σου. Όμως κι εσύ πρέπει να καταλάβεις ότι κάθε γενιά έχει τους δικούς τους τρόπους και τις δικές της μόδες που τη διαφοροποιούν από τις προηγούμενες. Αυτή η ανάγκη των νέων για ταύτιση μεταξύ τους μέσα από τη μόδα, είναι απόλυτα υγιής και η κάλυψη της είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική και κοινωνική τους ωρίμανση και εξέλιξη.

Άλλωστε, πιθανόν να θυμάσαι κι από τον εαυτό σου ότι ως έφηβος έκανες ή ήθελες να κάνεις πράγματα που εξόργιζαν τους γονείς σου, τα οποία τότε μπορεί να φαινόντουσαν στα μάτια σου εξέχουσας σημασίας, αλλά το πιθανότερο είναι ότι τώρα τα βρίσκεις επουσιώδη ή ασήμαντα.
Συγκεκριμένα ως προς το θέμα που θίγεις, πρέπει να ξέρεις ότι σύσσωμη η τωρινή νέα γενιά έχει μανία με την αποτρίχωση, την οποία θεωρεί απαραίτητη προκειμένου να συμμετέχει στο ερωτικό παιχνίδι. Έτσι, κορίτσια κι αγόρια επιδίδονται με αφοσίωση στο κούρεμα, ξύρισμα ή και ξερίζωμα κάθε ίχνους τρίχας που φυτρώνει από τον λαιμό και κάτω, ενώ θεωρούν όποιον δεν ακολουθεί την ίδια πρακτική, βρώμικο και απωθητικό.

Προσωπικά, πιστεύω ότι είναι μια ακραία μόδα, έντονα επηρεασμένη από την αισθητική των πορνοταινιών που καλώς ή κακώς όλοι τους παρακολουθούν λίγο-πολύ. Όμως, καταλαβαίνω παράλληλα ότι για έναν 16χρονο η ανάγκη να είναι ελκυστικός για τα κορίτσια της ηλικίας του είναι πολύ πιο σημαντική από την αισθητική.

Επίσης, γνωρίζω ότι η ανάγκη ενός εφήβου να νιώσει ότι έχει την έγκριση και την εμπιστοσύνη του πατέρα του είναι καθοριστική για το πώς θα προσδιορίσει τον εαυτό του σαν άντρας και τι σεξουαλικό προσανατολισμό θα ακολουθήσει.

Έχοντας στο μυαλό μου αυτά τα δύο δεδομένα, πιστεύω ότι για να βοηθήσεις τον γιο σου να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο και δυναμικό άντρα -όπως υποψιάζομαι ότι είσαι και επιθυμείς τον γιο σου να γίνει- θα πρέπει να αλλάξεις λίγο το γονεϊκό σου στυλ και να αρχίσεις να τον αντιμετωπίζεις περισσότερο σαν έναν νεαρό φίλο σου, παρά σαν άτακτο παιδάκι, γιατί όσο του πας κόντρα και τον καταπιέζεις, τόσο περισσότερες βλακείες θα κάνει.

Φυσικά, πάντα μπορείς να του λες τη γνώμη σου, αν πιστεύεις ότι κάτι είναι σαχλαμάρα, αλλά ταυτόχρονα να του επιτρέπεις να είναι ο εαυτός του προσφέροντας του τις συμβουλές σου και τα κόλπα που σου έχει μάθει η ζωή, χωρίς να τον υποτιμάς ή να τον κριτικάρεις, ιδιαίτερα σε θέματα εμφάνισης.

Πιο πρακτικά μιλώντας, καλύτερα να επικεντρώσεις την αυστηρότητα και τις απαιτήσεις σου στα ουσιαστικά ζητήματα (υγείας, εκπαίδευσης και συμπεριφοράς προς τους άλλους) και να γίνεις πιο φιλελεύθερος στα επουσιώδη, όπως το ντύσιμο ή οι... τρίχες.
Δηλαδή, είναι καλό να ζητάς από εκείνον να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να φέρνει καλά

αποτελέσματα, να κοιμάται και να τρώει σωστά, να συμμετέχει στη ζωή του σπιτιού και να συμπεριφέρεται με ευγένεια σε όλους και ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους και τα μέλη της οικογένειας. Όμως δεν είναι καλό να τον περιορίζεις σε θέματα εμφάνισης, ή διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου του, εφόσον αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του ή τη ζωή κάποιου άλλου.

Όπως καταλαβαίνεις, νομίζω ότι η αντίδραση σου στο θέμα του ξυρίσματος ήταν υπερβολική, αφού μιλάμε για ένα θέμα εμφάνισης που δεν επηρεάζει κανέναν άλλον, παρά μόνο τον ίδιο. Αντί να θυμώσεις, θα ήταν πολύ καλύτερα να του πεις κανένα αστείο, του τύπου 'αρέσουν στα κορίτσια οι γυμνοσάλιαγκες;' και μετά να του δείξεις πώς να ξυρίζεται για να αποφεύγει τους τραυματισμούς και να τελειώνει το θέμα εκεί.

Τώρα για να το μαζέψεις όλο αυτό μπορεί να σου φανεί λίγο δύσκολο, αλλά δεν είναι τόσο και μπορεί να δημιουργήσει μια καινούργια -καλή- αρχή στη σχέση σου με τον γιο σου, αν επιστρατεύσεις λίγο χιούμορ. Π.χ. μπορείς ν' αλλάξεις το password του ίντερνετ σε "ξυραφάκι" ή "γυμνοσάλιαγκας" και μετά να του επιστρέψεις το κομπιούτερ του χωρίς να του πεις κουβέντα. Φυσικά μετά θα σου ζητήσει το password κι εσύ θα του πεις ότι το άλλαξες καθώς άλλαξες γνώμη. Μπορείς επίσης να του πεις ότι θέλεις από εκείνον σοβαρότητα και υπευθυνότητα και γι' αυτό θύμωσες με το γεγονός πως ασχολείται με τρίχες, αλλά καταλαβαίνεις πως είναι μια μόδα -που ελπίζεις να περάσει γρήγορα- και μετά να γυρίσεις τη συζήτηση στα κορίτσια και τα κόλπα που κάνατε με τους φίλους σου όταν ήσουν στην ηλικία του για να τις κάνετε να σας προσέξουν.

Έτσι, μιλώντας και για άλλες εφηβικές σου περιπέτειες (όχι μόνο γκομενικές) και ενθαρρύνοντας τον γιο σου να μιλήσει για τις δικές του προσωπικές αγωνίες, θα δημιουργήσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ σας που θα σας φέρει πιο κοντά και θ' αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνείτε από εδώ και πέρα.
Ελπίζω να έχεις καταλάβει το σκεπτικό μου και να κάνεις μια προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και καλό κουράγιο, το οποίο βέβαια είναι πάντα απαραίτητο στους γονείς των εφήβων!