Ο Tom Cruise επιστρέφει τις Χρυσές Σφαίρες του: "Τρίζει" ο θεσμός - Κανάλια και αστέρες του γυρίζουν την πλάτη

11.05.2021
Ο Tom Cruise επιστρέφει τις Χρυσές Σφαίρες του: "Τρίζει" ο θεσμός - Κανάλια και αστέρες του γυρίζουν την πλάτη
Μέγας σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στη βιομηχανία του κινηματογράφου και ουδείς γνωρίζει την έκταση που η αναταραχή αυτή πρόκεται να πάρει.

Η... "καμπάνα" χτυπάει για την Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ η οποία βρίσκεται πίσω από τις Χρυσές Σφαίρες εδώ και 77 χρόνια και αυτό τον καιρό αντιμετωπίζει την πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της.

Τα προβλήματα άρχισαν κιόλας από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ενόψει της φετινής τελετής, αφενός ακούστηκαν πολλά περί χρηματισμού μελών της, αφετέρου υπήρξαν έντοντες αντιδράσεις όταν υπογραμμίστηκε το "ρατσιστικό" παράδοξο του "ολόλευκου" των μελών της.

Οι αλλαγές άρχισαν, αλλά δεν έπεισαν.

Πριν από λίγες μέρες, στο πνεύμα των καιρών και στο πλαίσιου ενός γενικότερου εκσυγχρονισμού, η Ένωση ανακοίνωσε πως θα προστεθούν οι πρώτοι μαύροι δημοσιογράφοι ως μέλη της. Τις αντιδράσεις, όμως, δεν τις γλίτωσε!

Πρώτη "έσυρε" τον χορό η Scarlett Johansson [στη φωτό κάτω, η σταρ με τον σύζυγό της Colin Jost στην τελετή του 2020] η οποία, για την ιστορία μετρά πέντε υποψηφιότητες στις Σφαίρες. Μιλώντας στο Variety, η Johansson προτρέπει τους συναδέλφους της να "κάνουν ένα βήμα πίσω" μέχρι να δουν ουσιαστικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η ίδια θα απέχει αντιδρώντας στον ιδιαίτερα σεξιστικό τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνεντεύξεις στο πλαίσιο του θεσμού -μεταξύ άλλων.

Το παράδειγμά της ακολούθησε άμεσα ο συμπρωταγωνιστής της στους Avengers, Mark Ruffalo, ο οποίος δήλωσε μέσω Twitter πως «δεν είναι καθόλου περήφανος ως αποδέκτης ενός τέτοιου βραβείου, αν οι απόψεις τους δεν προχωρήσουν μπροστά».

Τα πράγματα, όμως έγιναν πιο σοβαρά όταν Netflix και Amazon ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να συνεργάζονται με την Ένωση μέχρι να δουν ουσιαστική μεταρρύθμιση στους κόλπους της. Συγκεκριμένα, ο chief executive του Netflix, Ted Sarandos, δήλωσε ότι "βάζει τη σχέση τους στον 'πάγο' μέχρι να γίνουν οι βαρυσήμαντες αλλαγές που χρειάζονται".

Το NBC ανακοίνωσε ότι για το 2022 δεν θα καλύψει τηλεοπτικά την οργάνωση, ελπίζοντας ότι μέχρι το 2023 θα έχει δει τις αλλαγές που περιμένει, ενώ σήμερα είχαμε τη μεγαλύτερη βόμβα. Χωρίς τη παραμικρή ανακοίνωση, ο Tom Cruise επέστρεψε τις τρεις Χρυσές Σφαίρες που έχει κερδίσει στην καριέρα του για την ερμηνείες στις ταινίες «Μανόλια», «Τζέρι Μαγκουάιρ» και «Γεννημένον την 4η Ιουλίου», σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πληροφορίες θέλουν τα αγαλματίδια, απλά, να έφτασαν στην είσοδο της Ένωσης, χωρίς άλλο συνοδευτικό.

Ποιος θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Cruise, άραγε; Τι θα κάνουν οι άνθρωποι της Ένωσης γι' αυτό; Το σίγουρο είναι πως αυτό που είχε αρχίσει να αλλάζει πολύ αργά, τώρα θα πατήσει... γκάζι!