Χρήστος ή Σαρμπέλ

16.02.2007
Οι έτεροι δύο διεκδικητές της «κούπας» του ελληνικού τελικού της Eurovision παίρνουν θέση μάχης για το μεγαλύτερο μουσικό «ευρω-πανηγυράκι». Ποιοι είναι οι «άσοι» που κρύβει ο καθένας από τους δύο υποψήφιους και ποια τα αδύνατα σημεία του; Τα βάλαμε όλα κάτω and the winner is θα το μάθουμε στις 28 Φεβρουαρίου στο «Αθηνών Αρένα».

Χρήστος Δάντης
Τραγούδι: «No Madonna»
Στίχοι: Χρήστος Δάντης,
Ναταλία Γερμανού
Μουσική: Χρήστος Δάντης

Τραγούδι: Είναι ροκ με ελληνική ενορχήστρωση και παραπέμπει σε εποχές Έλβις Πρίσλεϊ και Μπράιαν Άνταμς. Μπορεί να κινείται στα πρότυπα που μας έχει συνηθίσει ο Χρήστος τελευταία, αλλά ήταν ο μόνος που κατάφερε να μιλάει το επίσημο site της Eurovision (ESCtoday) για «μια ροκιά που περιέχει πολύ θυμό και, όπως φαίνεται, θα πρωταγωνιστήσει φέτος».

Η κίνηση και η γενική εικόνα: Δύσκολα μπορεί να στηρίξει το έντονα χορευτικό τραγούδι του. Η πολυετής εμπειρία από το μουσικό θεσμό έχει δείξει ότι, για να φανεί μια παρουσία, χρειάζεται μια χορογραφία έντονων ρυθμών και σ' αυτόν τον τομέα ο Χρήστος τα βρίσκει σκούρα!

Καλλιτεχνική εμμονή: To «γούρι» του, που δεν είναι άλλο από τη Ναταλία Γερμανού. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που έχει συνεργαστεί μαζί της το αποτέλεσμα απογειώνεται και γίνεται πολλαπλά χρυσό και πλατινένιο.

Τα γαλόνια-επιτυχίες: Από τα 16 του στη μουσική στην 30χρονη καριέρα του έχει κερδίσει ως ερμηνευτής ή δημιουργός τουλάχιστον 50 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους!

Έχει ταλέντο στη γλώσσα: Μας «προβλημάτισε» λίγο η προφορά του στο τραγούδι, αφού φαίνεται ότι υστερεί στη χρήση της αγγλικής γλώσσας.

Το στυλ πάνω απ όλα: Άλλο ένα μείον του «ροκά» Χρήστου, που μέχρι τώρα μπορεί το στυλιστικό του ύφος να κινείται ανάμεσα στις μοντέρνες casual εμφανίσεις και τα λαϊκο-chic κοστούμια, θα δυσκολευτεί όμως να επιχειρήσει κάτι θεαματικό, όπως προστάζει άλλωστε ο μουσικός διαγωνισμός, και να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Θα «τσαλακώσει» την υποψηφιότητα: Η ηλικία του, που είναι ίσως από τα ελάχιστα μελανά σημεία της υποψηφιότητάς του, μιας και σπάνια ήδη φτασμένοι ερμηνευτές καταλαμβάνουν μία από τις πρώτες θέσεις. Εξάλλου, ο Τζόνι Λόγκαν είναι μοναδικός!

Ψήφοι από άλλες χώρες: Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που το 1991 είδε τα τραγούδια από το άλμπουμ «Αμάν» να παίζονται μέσω του MTV. Και όταν είσαι ο δημιουργός της «Νumber One» επιτυχίας με χρυσές και πλατινένιες πωλήσεις στα αμερικάνικα και βρετανικά charts, πώς να δυσκολευτείς να «μαζέψεις» αλλοδαπούς ψήφους;

Πείρα: Σε τέτοιους διαγωνισμούς έχει φανεί ότι η πείρα είναι αυτή που μετράει και ο Χρήστος την έχει και με το παραπάνω.

Σαρμπέλ
Τραγούδι: «Yassou Maria»
Στίχοι: Mack
Μουσική: Marcus Englof,
Alex Papaconstantinou

Τραγούδι: Ένα «κοκτέιλ» κομμάτι που ανακατεύει Ρίκι Μάρτιν, Έλενα Παπαρίζου και Σάκη Ρουβά. Μπορεί να του το έχουν γράψει οι «χρυσοί» δημιουργοί του «Gigolo», αλλά ο Σαρμπέλ δεν είναι δυστυχώς ούτε Ρίκι Μάρτιν ούτε και η «Number One» ντίβα που με μια της κίνηση αιχμαλωτίζει όλη την Ευρώπη στα πόδια της.

Η κίνηση και η γενική εικόνα: Είναι μόλις 24 χρονών, όμορφος και μαγνητίζει το βλέμμα ενός πολυπληθέστατου fan club. Κοριτσάκια αλλά και μεγαλύτερες κυρίες, που κυρίως θα πάρουν τα κινητά και θα ψηφίσουν στον τελικό της επιλογής, έχουν βρει στο πρόσωπό του το είδωλο που έψαχναν.

Καλλιτεχνική εμμονή: Μπορεί να αναδείχθηκε με το ντουέτο που έκανε με την Ειρήνη Μερκούρη στο «Σε πήρα σοβαρά», η μετέπειτα όμως πορεία του απέδειξε ότι είναι το «αγαπημένο παιδί» της αθηναϊκής νύχτας, έχοντας συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο Σταμάτης Γονίδης, ο Γιώργος Μαζωνάκης κ.ά.

Τα γαλόνια-επιτυχίες: To πρώτο του άλμπουμ «Παράξενο συναίσθημα» άγγιξε κορυφή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Ο ρυθμός είναι μέσα του, αλλά δεν κατάφερε να κάνει την ίδια επιτυχία με το δεύτερο δισκογραφικό του βήμα, που εδώ κι ένα χρόνο έχει βγάλει με δυσκολία μία μόλις επιτυχία.

Έχει ταλέντο στη γλώσσα: Ναι, μπορεί να «σταθεί» σε παντός είδους αδιάκριτες ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων. Και μπορεί στην ελληνική να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά την αγγλική προφορά την παίζει στα δάχτυλα!

Το στυλ πάνω απ όλα: Διαθέτει όλα τα προσόντα να ακολουθήσει τα τελευταία «hot steps» της μόδας που θα τον βοηθήσουν να εντυπωσιάσει και ίσως να προκαλέσει με την εμφάνισή του στη σκηνή.

Θα «τσαλακώσει» την υποψηφιότητα: Η αναπόφευκτη σύγκριση με τραγουδιστές που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα παλιότερα. Πιο συγκεκριμένα, το «φάντασμα» Σάκης Ρουβάς θα βρίσκεται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το φιλόδοξο Σαρμπέλ.

Ψήφοι από άλλες χώρες: Αγνοούνται! Μπορεί να είναι Ελληνοκύπριος με ρίζες και από Λίβανο, αλλά η Κύπρος παραδοσιακά μάς δωρίζει κάθε χρονιά το «12άρι» της και ο Λίβανος δεν συμμετέχει καν!

Πείρα: Έχει «αέρα» σε κάθε του εμφάνιση και αυτό δεν «κολλάει» να το δείξει. Οι σπουδές του στη φωνητική, το δράμα και την υποκριτική τού δίνουν σίγουρα προβάδισμα.