Βασίλισσα Ελισάβετ Παραίτηση: Αυτοί είναι οι δυο λόγοι για τους οποίους θα κατέβαινε ποτέ από τον θρόνο

15.06.2021
Βασίλισσα Ελισάβετ Παραίτηση: Αυτοί είναι οι δυο λόγοι για τους οποίους θα κατέβαινε ποτέ από τον θρόνο
Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι 72 ετών και, όπως φαίνεται, θα παραμείνει "διάδοχος" για αρκετά χρόνια ακόμη.

Η βασίλισσα Ελισσάβετ, η οποία φέτος (2021) συμπλήρωσε 95 χρόνια ζωής και, για την ιστορία γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια χωρίς τον επί 73 χρόνια σύζυγό της, κατέχει δύο ιστορικά ρεκόρ, ως η μεγαλύτερη σε ηλικία μονάρχης αλλά και ως η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας καθώς φόρεσε το Στέμμα πρώτη φορά το 1952 -ήταν μόλις 25 ετών!

Στα άλλα βασίλεια της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, από μία ηλικία και μετά οι βασιλείς να παραιτούνται του θρόνου υπέρ των διαδόχων τους. Στη Βρετανία, όμως, σύμφωνα με τον βιογράφο της βασίλισσας, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι ανάλογο, εκτός και αν συντρέχουν δύο συγκεκριμένοι λόγοι, όπως, λέγεται ότι τους αποκάλυψε η ιδια η Ελισάβετ στον ξάδελφό της, στα 90ά της γενέθλια.

Ο συγγραφέας Matthew Dennison που υπογράφει μία από τις βιογραφίες της βρετανίδας βασίλισσας υποστηρίζει ότι η ίδια δεν σκέφτεται την παραίτηση εκτός δύο ειδικών συγκυριών καθώς έχει αφιερώσει τη ζωή της στο καθήκον και την προσφορά.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο Dennison, όμως, και όπως φέρεται να τα έχει ακούσει η ξαδέλφη της βασίλισσας, Margaret Rhodes, από την ίδια, όταν συμπλήρωσε 90 χρόνια ζωής, οι μόνοι δύο λόγοι για τους οποίους οι Ελισάβετ θα παρέδιδε μόνη της το Στέμμα είναι "αν πάθαινε Αλτχάιμερ ή εγκεφαλικό".

Ιατρικοί και μόνο οι λόγοι για τους οποίους θα παραιτούνταν ποτέ η Ελισάβετ, η οποία, όμως χαίρει άκρας υγείας και ενεργειας οπότε δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην όλη κατάσταση διαδοχής σύντομα.

Για την ιστορία, η επίσημη αναγνώριση του πρίγκιπα Κάρολου ως διαδόχου πραγματοποιήθηκε το 1969 [φωτό κάτω] ενώ ύστερα από εκείνον, στη σειρά διαδοχής ακολουθούν ο γιος του, πρίγκιπας William και μετά τα τρία παιδιά του, πριν φτάσουμε στον Harry και τα δικά του παιδιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ θα επιθυμούσε να "τραβηχτεί" στο παρασκήνιο, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα μάλιστα. Πηγές του Παλατιού αναφέρουν ότι η βασίλισσα παραμένει πιο ενεργητική από ποτέ με διάθεση να συμμετέχει στα πάντα.

Ζωντανό παράδειγμα η πρόσφατη δημόσια εμφάνισή της πλάι στην Καμίλα και την Kate όπου έκοψε μια τούρτα προς τιμή της με ένα σπαθί.

Ζωή Κίττα