Πώς επιλέγω ποδήλατο;

02.05.2016
Η επιλογή ποδηλάτου είναι δύσκολη υπόθεση; Καθόλου, αρκεί να ξέρεις τι να προσέξεις. Συγκεντρώσαμε για σας τις 15 πιο σημαντικές – κατά τη γνώμη μας – συμβουλές και… καλές βόλτες!
  1. Ιεράρχησε τις ανάγκες σου πριν φτάσεις στο κατάστημα
    Πριν αποφασίσεις τι ποδήλατο θα πάρεις, κατέγραψε τι θέλεις να κάνεις με αυτό το ποδήλατο: Δρόμο, βουνό, πόλη είναι οι βασικές κατηγορίες και μετά πόσες φορές την εβδομάδα; 10 χιλιόμετρα ή 100; Θέλεις να κάνεις άσκηση, άθληση ή μετακίνηση; Όλα τα παραπάνω θα καθορίσουν το budget και θα δώσουν στον πωλητή μια καλύτερη εικόνα για το τι ποδήλατο σου χρειάζεται.
    Προσοχή: Κανένα ποδήλατο δεν τα… κάνει όλα και συμφέρει.
    Συμβουλή: Προσπάθησε να μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου. Μάλλον δεν θα τρέξεις φέτος στον Γύρο Γαλλίας (θα το ήξερες) και ίσως δεν κάνεις και φέτος το Cape Epic (τελείωσε!) Επίλεξε με βάση τις πραγματικές σου ανάγκες και όχι τις πλασματικές.
  2. Μην υποτιμάς το αισθητικό μέρος… Η εμφάνιση μετράει
    Αν κάποιος σου πει “μα, το διάλεξες επειδή είναι κόκκινο;” Κούνα κοροϊδευτικά το κεφάλι! Έχεις κάθε δικαίωμα να επιλέξεις το πιο όμορφο ποδήλατο στο κατάστημα και σίγουρα αυτό που σ’ αρέσει. Το αισθητικό κομμάτι είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα σε ένα ποδήλατο εξάλλου, δεν υπάρχει κανένα όμορφο – άχρηστο ποδήλατο ούτε κανένα super – κακάσχημο. Άρα, αν το επέλεξες επειδή είναι όμορφο, μέσα είσαι!
    Προσοχή: Είπαμε να επιλέγεις και με βάση την αισθητική αλλά μην φτάνεις και στο άλλο άκρο…
    Συμβουλή: Προτίμησε μια ολοκληρωμένη πρόταση, ένα όμορφο και ποιοτικό ποδήλατο!
  3. Προσπάθησε να δοκιμάζεις το ποδήλατο πριν το αγοράσεις αν είναι δυνατόν
    Δεν είναι πάντα εύκολο να υπάρχει ένα ποδήλατο test ride. Θα ήταν το ιδανικό αλλά δυστυχώς η χώρα και η εποχή που ζούμε δεν είναι οι… ιδανικές. Αν είσαι ανάμεσα σε δύο μοντέλα και το ένα μπορείς να το δοκιμάσεις κιόλας, σκέψου το σοβαρά! Επίσης, ίσως υπάρχει διαθέσιμο ένα άλλο με κοντινά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον να πάρεις μια ιδέα για το στυλ του ποδηλάτου. Σε κάθε περίπτωση, test ride δεν είναι απλώς ανεβαίνω επάνω αλλά κάνω τουλάχιστον μια καλή βόλτα κάποιων χιλιομέτρων με το ποδήλατο.
    Προσοχή: Ένα ποδήλατο είναι καλό αν εσένα σου φαίνεται καλό. Με αυτή τη λογική, μην εμπιστεύεσαι μόνο τις γνώμες των άλλων και κυρίως του… “ξερόλα” της παρέας.
    Συμβουλή: Επικοινώνησε με την αντιπροσωπεία για δυνατότητα test bike σε συγκεκριμένα καταστήματα. Αναζήτησε άλλες ευκαιρίες όπως το Bike Festival για παράδειγμα.
  4. Δοκιμάσε κι άλλα εκτός από αυτό που επέλεξες
    Αν έχεις αποφασίσει να πάρεις το “τάδε” μοντέλο της τάδε εταιρείας, μπράβο σου! Προσπάθησε τώρα να δοκιμάσεις άλλο ένα για να βεβαιωθείς για την επιλογή σου! Επίσης, μην αρκείσαι ποτέ με τις προτάσεις ενός μόνο καταστήματος. Η σχέση σου με το ποδηλατικό κατάστημα είναι σημαντική γι’ αυτό πρέπει να είσαι βέβαιος πως βρίσκεσαι στο “σωστό” κατάστημα. Ο μόνος τρόπος για να το επιβεβαιώσεις είναι να επισκεφθείς τουλάχιστον άλλα δύο ώστε να καταλήξεις ποια “χημεία” είναι η ιδανική για σένα!
    Προσοχή: Όλοι στην πρώτη επαφή είναι συμπαθητικοί! Αλλιώς δε θα πουλούσαν ποτέ… Να επιστρέφεις στο κατάστημα και να επισκέφτεσαι τουλάχιστον άλλα δύο ώστε να τσεκάρεις την επικοινωνία σε διαφορετικές ημέρες.
    Συμβουλή: Επειδή υπάρχουν πάνω από 2 καλά ποδήλατα για τη δουλειά που το θέλεις (τουλάχιστον) προσπάθησε να δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικά μοντέλα, αντίστοιχης τιμής για να βεβαιωθείς πως η αρχική σου επιλογή είναι σωστή. Θα ζήσεις μαζί του, αξίζει να το ψάξεις!
  5. Μην δοκιμάζεις στο μαγαζί και αγοράζεις online
    Είναι επιεικώς “ανήθικο” να απασχολείς επί ώρες τον πωλητή, να εκμεταλεύεσαι τη δυνατότητα ενός test ride και μετά να αγοράζεις από το εξωτερικό για να γλυτώσεις μερικά ευρώ. Και, πέρα από το ηθικό του πράγματος, έτσι οδηγείς την τοπική αγορά σε μαρασμό και μετά δεν θα βρίσκεις αυτό που ψάχνεις!
    Προσοχή: Κανένα κατάστημα δεν χαίρεται όταν του πηγαίνεις για σέρβις ή αναβάθμιση ένα ποδήλατο αγορασμένο από το εξωτερικό.
    Συμβουλή: Τα χρήματα που ίσως εξοικονομήσεις είναι ελάχιστα μπροστά στην ποιότητα της σχέσης που θα δημιουργήσεις και τα άλλα πλεονεκτήματα που έχεις αγοράζοντας από το τοπικό κατάστημα.
  6. Ψώνισε το “κατάστημα” και ότι τη μάρκα
    Συχνά μας ρωτάνε “τι ποδήλατο να πάρω” και η απάντησή μας είναι “τη μάρκα που εμπορεύεται το κατάστημα που προτιμάς”. Ας μη γελιόμαστε. Υπάρχουν πολλά καλά ποδήλατα εκεί έξω αλλά εσείς έχετε επιλέξει ένα κατάστημα για να εξυπηρετήστε. Επιλέξτε τη μάρκα που σας προτείνει ο “δικός σας” άνθρωπος.
    Προσοχή: Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούς τον πωλητή σου αλλά έχοντας ταυτόχρονα τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά…
    Συμβουλή: Όλες οι εταιρείες έχουν καλά ποδήλατα, σε αντίστοιχες κατηγορίες τιμής. Το customer service συχνά είναι σημαντικότερο από το μοντέλο…
  7. Υπολόγισε το κόστος των αναβαθμίσεων
    Μερικές φορές είναι φτηνότερο να πάρεις ένα καλύτερο ποδήλατο από το να περιμένεις να το αναβαθμίσεις. Αν αντέχεις, ανέβα κατηγορία επιλέγοντας λίγο καλύτερα περιφερειακά. Η διαφορά ακόμα και για 20 ευρώ είναι συνήθως μεγάλη!
    Προσοχή: Η λογική “θα πάρω το φτηνό και το αναβαθμίζω” είναι ακριβή!
    Συμβουλή: Μην το κάνεις!
  8. Ο μύθος “το πλαίσιο κάνει το ποδήλατο” ή “ψωνίζεις περιφερειακά”
    Δεν υπάρχουν “καλά” πλαίσια με “κακά” περιφερειακά ούτε “κακά” πλαίσια με “καλά” περιφερειακά. Υπάρχουν καλά και λιγότερο καλά ποδήλατα, καθώς η ισορροπία ανάμεσα στο πλαίσιο και τα περιφερειακά είναι αναπόσπαστος παράγοντας για την απόδοση ενός ποδηλάτου. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως οι “καλές” εταιρείες έχουν περιφερειακά αντίστοιχα του πλαισίου και μάλιστα ισορροπημένα μεταξύ τους ενώ οι “κακές” έχουν ένα σχετικά ακριβό περιφερειακό και… σαβούρες εκεί που δεν φαίνεται.
    Τα σημεία όπου οι εταιρείες κάνουν “εκπτώσεις” είναι ο δισκοβραχίονας και οι τροχοί. Κι έπειτα σημεία όπως το τιμόνι, το παλουκόσελο, η σέλα κλπ. Συνήθως όλοι έχουν καλό πίσω ντεραγιέ αλλά αρκετοί επιλέγουν no name δισκοβραχίονα…
    Προσοχή: Αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις κατηγορίες των περιφερειακών – δηλαδή ακριβό το ένα, φτηνό το άλλο, να αποφύγετε το συγκεκριμένο μοντέλο.
    Συμβουλή: Προτιμήστε ποδήλατα με ολοκληρωμένες σειρές. Είναι η πιο σωστή επιλογή.
  9. Ανέβα κατηγορία…
    Συνήθως κάθε φορά που η εταιρεία τοποθετεί περιφερειακά καλύτερης ποιότητας, το μοντέλο ανεβαίνει κατηγορία τιμής. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως με 50 ευρώ ας πούμε, μπορείς να πάρεις το ίδιο μοντέλο αλλά με καλύτερο ντεραγιέ ή φρένα. Αξίζει τον κόπο! Βάλτε τα όριά σας – δηλαδή μην πάτε από τα 500 ευρώ στα 3500… αλλά συχνά αξίζει να πάτε από τα 400 στα 450 ή από τα 1600 στα 1700.
    Προσοχή: Ακούστε τη γνώμη του πωλητή (αφού βεβαιωθείτε πως ξέρει τι σας λέει). Δεν το κάνει για να πουλήσει – πιο εύκολο του είναι να πουλήσει το φτηνότερο – αλλά για να έχει έναν ευχαριστημένο πελάτη!
    Συμβουλή: Ρωτήστε γιατί είναι λίγο ακριβότερο το ακριβότερο μοντέλο. Έχει καλύτερα ελαστικά; Καλύτερα φρένα; Καλύτερους τροχούς; Και αναλόγως αποφασίστε.
  10. Κάνε ένα bike fit πριν αγοράσεις
    Εδώ δεν πρόκειται για “γουρούνι στο σακί” αλλά για… γουρούνι με σακί! Ποδήλατο και κουστούμι ποτέ δεν αγοράζουμε χωρίς να μας πάρουν τα μέτρα… Ένα bike fit θα σας γλυτώσει εσάς από πόνους στα γόνατα και στη μέση και τους φίλους σας από έναν σύντροφο με μούτρα…
    Ανάλογα με το είδος της ποδηλασίας που θα κάνετε είναι και η επένδυση στο bike fit. Όπως δε θα κάνετε αγωνιστική ποδηλασία με ένα απλό μέτρημα καβάλου έτσι και δεν χρειάζεται να κάνεται Shimano Bike Fit Stage3 για να πηγαίνετε για ψώνια και καφέ…
    Προσοχή: Σημασία δεν έχει μόνο το είδος του bike fit αλλά κυρίως οι γνώσεις εκείνου που το κάνει.
    Συμβουλή: Ποτέ ποδήλατο χωρίς να είστε απόλυτα βέβαιοι για το μέγεθος!
  11. Κάνε το κατάστημα φίλο σου
    Η σχέση σας με το ποδηλατικό κατάστημα είναι μια σχέση ετών. Απαιτείται αμοιβαία εμπιστοσύνη και συμπάθεια. Να είστε ευγενικοί με τους πωλητές και τους τεχνικούς και να απαιτείτε να είναι κι εκείνοι το ίδιο μαζί σας. Τα “φίλε περίμενε, όταν τελειώσω… και αν θέλεις…” έχουν πεθάνει. Το ίδιο και οι αγενείς πελάτες που νομίζουν πως για το – σχετικά μικρό είναι αλήθεια – κέρδος που αφήνει ένα ποδήλατο, ο καταστηματάρχης πρέπει να κάνει και τρεις τούμπες!
    Προσοχή: Η αγένεια δεν είναι στιλ. Στιλ είναι… το στιλ.
    Συμβουλή: Δείξτε στο κατάστημα ότι είστε εκεί για να μείνετε και μην αμελείτε να τους ευχαριστείτε όταν κάνουν κάτι καλό…
  12. Κράτα χρήματα για τα αξεσουάρ…
    Κράνος, πετάλια, παπούτσια ή – αν πρόκειται για πόλης – κλειδαριά, φωτάκια θεωρούνται απαραίτητα με την αγορά κάθε ποδηλάτου. Άρα από το budget για το ποδήλατο, αφαιρέστε τα χρήματα που απαιτούνται για τα παραπάνω! Πάρτε το καλύτερο κράνος που μπορείτε να πάρετε για το βουνό ή την ποδηλασία δρόμου. Επίσης, αν κάνετε χιλιόμετρα επενδύστε σε ένα ζευγάρι SPD. Θα πάει την εμπειρία σας σε άλλο επίπεδο…
    Προσοχή: Όσο σημαντικό είναι να πάρετε ποιοτικά αξεσουάρ άλλο τόσο είναι να μην κάνετε υπερβολές!
    Συμβουλή: Υπολογίστε περίπου ένα 15% του κόστους του ποδηλάτου σας για το κράνος και άλλα τόσα για την κλειδαριά.
  13. Μην κάνεις συμβιβασμούς με τις προσφορές
    Μην πάρετε ένα ποδήλατο που ΔΕΝ θέλετε επειδή είναι προσφορά! Ίσως με λίγα χρήματα παραπάνω, αποκτήσετε το ποδήλατο των ονείρων σας… Μια εβδομάδα οικονομία στη βενζίνη ας πούμε είναι 50 ευρώ. Δεν αξίζει τον κόπο;
    Προσοχή: Οι μεγάλες προσφορές συχνά κρύβουν μεγάλες παγίδες!
    Συμβουλή: Μην φεύγετε από τον στόχο σας! Αναζητήστε το ποδήλατο που θέλετε κι όχι αυτό που προσπαθεί να “ξεφορτωθεί” κάποιος.
  14. Αναζήτησε τις προσφορές…
    Μπορείτε να βρείτε ένα ποδήλατο περασμένης χρονιάς – ακόμα και το ίδιο μοντέλο – με σημαντικά καλύτερη τιμή. Πάνω από 25% φτηνότερα! Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να το σκεφτείτε! Αρκεί να μην κάνετε εκπτώσεις στο μέγεθος και την ποιότητα.
    Προσοχή: Έκτπωση 10% σε ένα ποδήλατο 3 ετών, δεν είναι έκπτωση.
    Συμβουλή: Με δεδομένο πως ένα ποδήλατο χάνει το 20% της αξίας του κάθε χρόνο που περνάει, ένα ποδήλατο 2ετίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% φτηνότερο από την τιμή που κόστιζε τότε. Διαφορετικά δεν είναι προσφορά.
  15. Ένα ποδήλατο ποτέ δεν είναι αρκετό
    Ένα ποδήλατο ποτέ δεν είναι αρκετό. Άρα μην “σκάτε” προσπαθώντας να βρείτε αυτό που… τα κάνει όλα. Απλώς δεν υπάρχει! Πάρτε αυτό που χρειάζεστε και αν, στην πορεία, αποφασίσετε πως θέλετε να κάνετε κάτι διαφορετικό, θα πάρετε ένα άλλο ποδήλατο, κατάλληλο για τη συγκεκριμένη χρήση!
    Προσοχή: Δεν υπάρχει το “ένα για όλα…”. Υπάρχει το… όλα για έναν!
    Συμβουλή: Μην… αγχώνεστε με την κάθε σας αγορά και ούτε να την κάνετε επιπόλαια. Σκεφτείτε τις ανάγκες σας, πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας και αποφασίστε. Αν “κολλήσετε” ή αν έχετε κολλήσει ήδη, το σίγουρο είναι πως σύντομα θα πάτε για το επόμενο…
    Φωτογραφίες: Bianchi Store, Milano