Θα αδυνατίσω με τις πολλές επαναλήψεις;

05.05.2016
Είναι αλήθεια ότι για να χάσω βάρος πρέπει να κάνω ασκήσεις με πολλές επαναλήψεις;

Όχι!

Για να χάσεις βάρος πρέπει να δημιουργείς θερμιδικό έλλειμμα μέσω της καθημερινής διατροφής σου και να το επαυξάνεις περαιτέρω μέσω σωματικών δραστηριοτήτων και γυμναστικής, έτσι ώστε να καις τα αποθέματα λίπους.

Όταν όμως γυμνάζεσαι με πολλές επαναλήψεις, π.χ. πάνω από 20 σε κάθε άσκηση, αυτό σημαίνει ότι γυμνάζεσαι με σχετικά χαμηλή ένταση, συνεπακόλουθα καις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με την εκτέλεση της ίδιας άσκησης με λιγότερες επαναλήψεις, αλλά σε μέτρια ή πιο υψηλή ένταση, π.χ. με μεγαλύτερη αντίσταση.

Επιπλέον, η χαμηλής έντασης γυμναστική δεν ευνοεί την αύξηση του μυϊκού ιστού, ενώ και οι μετακαύσεις, δηλαδή οι θερμίδες που καίγονται μετά το πέρας της, είναι περιορισμένες. Ο αποδοτικότερος τρόπος είναι: τη μια μέρα γυμναστείς με χαμηλή ένταση, αρκετές επαναλήψεις και μεγάλη διάρκεια προπόνησης (π.χ. αερόβια) και την επόμενη με υψηλότερη ένταση, λιγότερες επαναλήψεις και για μικρότερη διάρκεια (π.χ. γυμναστική ενδυνάμωσης).

Εναλλακτικά, γυμναστείς με αυξομειώσεις της έντασης στο ίδιο ημερήσιο πρόγραμμα, π.χ. κάνοντας διαλειμματική προπόνηση (interval training) ή συνδυασμούς ασκήσεων με πολλές και λίγες επαναλήψεις, χρησιμοποιώντας την ανάλογη αντίσταση.