Έχεις πρόβλημα στον ύπνο; Δοκίμασε ένα πολύ απλό πράγμα πριν κοιμηθείς και θα σωθείς

20.01.2020
Έχεις πρόβλημα στον ύπνο; Δοκίμασε ένα πολύ απλό πράγμα πριν κοιμηθείς και θα σωθείς
Ένα ζεστό μπάνιο πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα, ειδικά εάν η θερμοκρασία του νερού και η χρονική στιγμή του μπάνιου είναι σωστές, υποστηρίζει μια νέα έρευνα

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Shahab Haghayegh, υποψήφιο διδάκτορα στο τμήμα βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, πραγματοποίησε μια συστηματική ανάλυση δεδομένων που αξιολόγησε την έρευνα που συνδέει το μπάνιο, τη θερμοκρασία του νερού και την ποιότητα του ύπνου. Οι ερευνητές εξέτασαν 5.322 μελέτες και χρησιμοποίησαν περίπου δώδεκα με σταθερές μεθοδολογίες, για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine Reviews.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το μπάνιο διάρκειας μίας έως δύο ωρών - ιδανικά 90 λεπτά - πριν από το κρεβάτι, σε νερό στους 40 έως 43 ° C, βοήθησε τους ανθρώπους να αποκτήσουν τον καλύτερο ποιοτικό ύπνο. Η κολύμβηση εκείνη τη στιγμή και η θερμοκρασία μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς, κατά μέσο όρο, 10 λεπτά πιο γρήγορα από το κανονικό.

Η έκθεσή τους εξέτασε τις επιπτώσεις του πώς η θερμότητα του σώματος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ύπνου.

Τα ευρήματα περιελάμβαναν πληροφορίες σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης ύπνου, η οποία είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει από την πλήρη αφύπνιση στον ύπνο, την απόδοση του ύπνου, που είναι ο χρόνος που διανύεται στο κρεβάτι χωρίς ύπνο σε σχέση με το συνολικό χρόνο που διανύεται στο κρεβάτι με σκοπό τον ύπνο και η υποκειμενική ποιότητα ύπνου.

Η ιατρική έρευνα έχει ήδη διαπιστώσει ότι ο ύπνος και η θερμοκρασία του σώματος μας ρυθμίζονται από ένα κιρκαδικό ρολόι. Το σώμα σου είναι περίπου δύο με τρεις βαθμούς πιο ψηλά αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Κατά την ώρα του ύπνου, ο μέσος άνθρωπος εμφανίζει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του περίπου 0,3 - 0,6 ° C. Φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο ανάμεσα στο μεσαίο και τελευταίο διάστημα του νυχτερινού ύπνου και αρχίζει να ανεβαίνει καθώς ετοιμάζεται να ξυπνήσει.

Μπορεί να φαίνεται χωρίς λογική, αλλά ένα ζεστό μπάνιο ή ντους διεγείρει το θερμορυθμιστικό σύστημα του σώματος, προκαλώντας κυκλοφορία αίματος από τον εσωτερικό πυρήνα στις περιφερειακές θέσεις των χεριών και των ποδιών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της θερμότητας του σώματος.

Η βασική ιδέα του ζεστού μπάνιου τη νύχτα βασίζεται στην πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που εμφανίζεται και δίνει σήμα στον επίφυτο αδένα να σηματοδοτήσει την παραγωγή μελατονίνης. Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτό συμβαίνει γύρω στις 10 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., εξήγησε στο healthline ο Δρ. Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου.

«Αυτό μπορεί να ποικίλει αν κάποιος κοιμάται νωρίς ή αργά ή πάσχει από αϋπνία», πρόσθεσε.

Διάβασε επίσης: Τα τρία λάθη του ύπνου που καταστρέφουν το πρόσωπό σου

Η ιδέα για το χρονικό διάστημα του μπάνιου είναι ότι μόλις ανεβάσουμε τη θερμοκρασία του σώματος πάνω από 38 ° C, αυτή πρέπει να πέσει. Αυτό μιμείται τη φυσική μείωση.

Ο Breus σημείωσε ότι το μπάνιο με κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει πτώση της θερμοκρασίας του σώματος με αποτέλεσμα να «μπερδέψει» το σώμα.

Όταν κάνεις ζεστό ντους ή μπάνιο το βράδυ, βεβαιώσου ότι έχει διαρκέσει 10 λεπτά που είναι ο βέλτιστος χρόνος, είπε ο Haghayegh.

Το μπάνιο έχει διαφορετική επίδραση στο σώμα από ότι το ντους, σημειώνει ο Breus.

«Το μπάνιο αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματός σου πιο γρήγορα, καθώς είναι ένα ερέθισμα που περιβάλλει το σώμα», είπε. «Το αφρόλουτρο σχηματίζει ένα στρώμα μόνωσης γύρω από το σώμα, διατηρώντας το θερμότερο, για περισσότερο χρόνο. Και επειδή κάθεσαι, το σώμα σου μπορεί να χαλαρώσει με διαφορετικό τρόπο», σημείωσε.

Αυτό το διάβασες; Τέρμα τα ψέματα - Μελέτη συνδέει τον ανεπαρκή ύπνο με προβλήματα ψυχικής υγείας

Ο Δρ Andrew Varga, ιατρός για τον ύπνο στο Ολοκληρωμένο Κέντρο Νάρκης του The Mount Sinai, δήλωσε στο healthline, ότι οι άνθρωποι που κάνουν μπάνιο τα πρωινά και έχουν προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα όταν πέφτουν να κοιμηθούν, μπορεί να διαπιστώσουν ότι ένα ντους ή μπάνιο το βράδυ μπορεί να είναι χρήσιμο.

«Φαίνεται σαν μια αρκετά λογική και χαμηλού κινδύνου παρέμβαση που φαίνεται να έχει κάποια στοιχεία που την υποστηρίζουν», ανέφερε ο Varga. Εκτός από αυτό, υπάρχει το ιδανικό πρότυπο για την αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου που είναι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.

«Απλά μην κάνεις μπάνιο πολύ κοντά στην ώρα για ύπνο, διότι μπορεί να μην αφήνεις αρκετό χρόνο για το σώμα σου να κρυώσει και μπορεί να έχει αντίστροφη δράση», είπε ο Δρ Jianghong Liu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pennsylvania School of Nursing.

Αυτό το διάβασες; Η απρόσμενη συνήθεια του ύπνου που μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος!

Πέρα από την επιστημονική μελέτη, η ομάδα του Haghayegh εργάζεται για να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα στρώματος που χρησιμοποιεί τεχνολογία επιλεκτικής θερμικής διέγερσης με πατέντα του Πανεπιστημίου του Τέξας. Το στρώμα θα έχει αισθητήρες δέρματος σε αυτό για να προσαρμόσει τη θερμοκρασία έτσι ώστε να μπορεί να διατηρήσει τη βέλτιστη θερμοκρασία ενός ατόμου καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας, είτε κατ' απαίτηση είτε αυτόματα.